אספתי את הטבע לסירים ולשולחן החג.
התחלה יפה ורכה לסעודה של ליל הסדר היא מרק ארטישוק ירושלמי (טבעוני). הוא קטיפתי ועוטף ופשוט נמסים לתוכו.
6 צפייה בגלריה
ארוחת החג של פיני
ארוחת החג של פיני
ארוחת החג של פיני
(צילום: ריאן)
ממשיכים את הארוחה עם מנות אישיות של קציצות עטופות בחצילים. זה מתכון קל מאוד להכנה ומעורר תשואות. למנה עיקרית נגיש שוק טלה וגם שני סלטים שמחים.
ויש גם קינוח טבעוני - קוקוס מבושם ותערובת אגוזים חגיגית. חג שמח.
6 צפייה בגלריה
מרק ארטישוק ירושלמי
מרק ארטישוק ירושלמי
מרק ארטישוק ירושלמי
(צילום: ריאן)

מרק ארטישוק ירושלמי

החומרים:
2 בצלים יבשים, חצויים ופרוסים
750 גרם ארטישוק ירושלמי, קלוף וחתוך קטן
1 כרשה (רק החלק הלבן, כשהוא פרוס)
2 תפוחי אדמה, חתוכים לרבעים
4 שיני שום
5 עלי כפיר ליים
שמן זית
אגוז מוסקט
חופן נאה של פטריות פורצ'יני או יער מיובשות (שרויות כרבע שעה בכוס מים רותחים כולל הנוזל)
כ־10 ערמונים קלופים (אפשר בוואקום, או קלויים מוכנים, או לקלות על מחבת ולקלוף - זה מוסיף המון גוף וטעם למרק)
לקישוט:
צ'יפס עיגולים או רצועות מארטישוק ירושלמי לקישוט (זה מוסיף המון)
מעט פיסטוק טחון גס
כמה טיפות שמן מתובל בצ'ילי, או פפריקה מתוקה, או שמן כמהין
ההכנה:
בסיר מטגנים את הבצל, הכרשה והשום עד שקוף. מוסיפים את הארטישוק הירושלמי, תפוחי אדמה וערמונים, מטגנים יחד כ־4 דקות. מוסיפים ליטר וחצי מים רותחים ואת הפטריות המושרות כולל הנוזל, ומבשלים עד ריכוך, כ־25 דקות.
מוציאים את עלי הכפיר ליים, מתבלים באגוז מוסקט ומלח וטוחנים במיקסר ידני עד לקבלת מרק קרמי. אם נותנים למרק את הזמן הדרוש הוא מקבל גוף וטעמים נפלאים.
לעיטור המרק: כמה צ'יפסים במרכז, מעט פיסטוק טחון מסביב וכמה טיפות שמן מתובל. אפשר גם להוסיף תימין לימוני או נענע או מנטה.
6 צפייה בגלריה
קציצות עטופות ברצועות חצילים
קציצות עטופות ברצועות חצילים
קציצות עטופות ברצועות חצילים
(צילום: ריאן)

קציצות עטופות ברצועות חצילים

החומרים (מנות אישיות):
קילו בשר טחון
3 בצלים יבשים, מגוררים וסחוטים
2-1 עגבניות גדולות בשרניות, חתוכות לרבעים או פלחים
פלפל שחור גרוס
פלפל אנגלי
מלח
כפית סומק
ההכנה:
מערבבים את כל החומרים, לשים היטב ומניחים בצד.
קולפים את החצילים, כמו זברה. פורסים פרוסות לאורך בעובי של 1 ס"מ ומטגנים עד הזהבה (אפשר לחצות כל פרוסה לאורך כדי לקבל 2 רצועות). מעבירים לצלחת עם נייר סופג.
הכנת החציל הממולא:
בצלחת עמוקה מסדרים 3 רצועות כמו פרח. יוצרים כדור בשר, מניחים במרכז ואוספים את כל הרצועות למרכז הכדור, מהדקים בעדינות, מעבירים לתבנית חסינת חום ושומרים בצד.
החומרים לרוטב:
3/4 כפות רסק עגבניות מאיכות טובה
4 כפות רכז רימונים
כף נענע (יבשה)
קמצוץ כמון
8 שיני שום מעוכות
2.5 כוסות מים רותחים
3 כפיות מלח
3 עגבניות גדולות, פרוסות לפלחים
פלפל חריף טרי (לא חובה)
ההכנה:
מערבבים היטב את כל החומרים חוץ מהעגבניות. בעזרת כף גדולה יוצקים בעדינות את הרוטב על כל ממולא.
מסדרים את פלחי העגבנייה ביניהם (ואת הפלפל החריף), ומעבירים לתנור שחומם מראש ל־180 מעלות, למשך 20 עד 25 דקות.
6 צפייה בגלריה
שוק טלה בתנור
שוק טלה בתנור
שוק טלה בתנור
(צילום: ריאן)

שוק טלה בתנור

החומרים:
3/4 ק"ג כתף טלה, חתוך למנות עד העצם
קילו פלפלים מתוקים קטנים אדום וכתום
3-2 חבילות ערמונים קלופים
ראש שום קלוף ומעוך
5-4 ענפי טימין לימוני
3 בצלים קלופים וחתוכים לרבעים
לרוטב:
ליטר ציר עוף או בקר או מים רותחים
2-1 כוסות מיץ תפוזים וקלמנטינות
4 כפות רכז לימון
כף פפריקה מתוקה
5 תרמילי הל כתושים
חצי כף שטוחה פלפל אנגלי
2 כפיות פלפל שחור גרוס
כפית כורכום
כף מלח
ההכנה:
מערבבים את כל חומרי הרוטב יחד.
שוטפים את נתחי הטלה ומייבשים עם נייר סופג.
מחממים מחבת על אש גבוהה, מוסיפים מעט שמן וצורבים יפה מכל הצדדים. מעבירים לתבניות אפייה, יוצקים את הרוטב מעל, מוסיפים את השום, הבצל והטימין ומעבירים לתנור שחומם מראש ל־180 מעלות.
לאחר חצי שעה מנמיכים ל־140 וממשיכים עוד שעתיים וחצי. מדי פעם יוצקים מהרוטב על נתחי הטלה. כעבור שעתיים וחצי מוסיפים את הפלפלים והערמונים לעוד 45 דקות עד שעה.
6 צפייה בגלריה
סלט חסה, תות וקלמנטינה
סלט חסה, תות וקלמנטינה
סלט חסה, תות וקלמנטינה
(צילום: ריאן)

סלט חסה, תות וקלמנטינה

החומרים:
לבבות חסה חצויים לאורך או לרבעים
עלי עולש
כ־10 תותים חצויים לאורך או לרבעים
קלמנטינה קלופה - פלחים קלופים
גרעינים קלויים, חמניות ודלעת, אפשר גם אגוזי מלך ובכלל מה שאוהבים
תוספות: גרגר/ראשאד (מוסיף מאוד)
הרוטב:
מיץ מתפוז וקלמנטינה
כף חרדל
שן שום
4-3 כפות שמן זית
כף סוכר חום
כף חומץ
פלפל שחור גרוס
מעט מלח
ההכנה:
אפשר להכין הכל מראש, לערבב ולתבל רק בסמוך להגשה. טורפים את כל חומרי הרוטב יחד, טועמים, משפרים אם יש צורך ומעבירים לצנצנת ולמקרר. מנערים לפני שימוש.

סלט סלק, חמוציות, גרעינים ורכז רימון

החומרים:
2 חבילות פטרוזיליה (רק עלים)
2 סלק טרי, פרוס דק כגפרורים
חופן נדיב חמוציות
חצי כוס גרעיני דלעת קלויים
2 כפות רכז רימון
מיץ לימון
שמן זית
מלח
ההכנה:
אפשר להכין הכל מראש וממש בסמוך להגשה מערבבים ומתבלים את כל החומרים יחד חוץ מהגרעינים.
מעבירים לקערת הגשה ומוסיפים מעל את גרעיני הדלעת.
6 צפייה בגלריה
קינוח קוקוס ולקט אגוזים
קינוח קוקוס ולקט אגוזים
קינוח קוקוס ולקט אגוזים
(צילום: ריאן)

קינוח קוקוס ולקט אגוזים

החומרים (לתבנית בקוטר 22-20):
שכבת הקוקוס:
2 כוסות קוקוס
חצי כוס פיסטוקים קלויים (אפשר לוותר ולהוסיף קוקוס במקום)
גרידה מתפוז אחד
שני פקקים של מי ורדים או מי זהר (לא חובה)
50 גרם נטורינה מומסת או מה שאוהבים
1 כוס סירופ סוכר
שכבת האגוזים:
2 כוסות לקט אגוזים – הבחירה שלי:
שקדים קלופים שלמים
פיסטוקים
צנוברים
אגוזי פקאן ומלך
חצי כוס
הסירופ:
2 כוסות סוכר
כוס מים
שקית סוכר וניל
כף מיץ לימון
2 פקקים של מי ורדים (לא חובה אבל מומלץ)
ההכנה:
מביאים לרתיחה את כל חומרי הסירופ עד להמסת הסוכר וקבלת נוזל צלול. ממשיכים עוד כ־20 דקות עד שהנוזל מצטמצם (מנסים כמו בריבה - לוקחים מעט מהסירופ על כף, מעבירים אצבע ואם נוצר שביל יציב זה מוכן). לאחר מכן מקררים.
מערבבים את כל חומרי שכבת הקוקוס לעיסה אחידה (את כוס הסירופ בסוף ובפעימות, עד שתגיעו לגמישות הרצויה). מעבירים לתבנית. כדאי לעטוף את פנים הכלי בניילון נצמד או בנייר אפייה (כדי לחלץ בקלות). מיישרים לשכבה אחידה.
קולים את כל האגוזים על מחבת בסבלנות ועל אש נמוכה (האגוזים מקבלים ברק שומני רך ואז הם מוכנים). מצננים בצד.
מוסיפים חצי כוס סירופ סוכר ומערבבים. ומוודאים שכולם עטופים יפה בסירופ - מעבירים לתבנית ומסדרים מעל הקוקוס שכבה אחידה. מעבירים למקרר.
זה מוכן לחיתוך אחרי כשעתיים עד שלוש.