בשנים האחרונות נדמה שכולנו נמצאים במרוץ עכברים אינסופי, מתיש ועמוס בסטרס: מרוץ הקניות!
משתתפי המרוץ זכו לשם מיוחד: צרכנים. המשמעות: מבחינת היחס אלינו אנחנו סוג של ארנק מהלך.
מצפים שנפזר שטרות בכל מקום ובכל הזדמנות, נקנה גם כשאין ממש צורך, ולבסוף גם נכריז שנהנינו.
אליה וקוץ בה: מדובר בהתנהגות שמוליכה אותנו לאובדן. צריכת היתר המוגזמת והמיותרת מרוקנת את כדור הארץ ממשאביו ומאיימת על עתידנו ועתיד ילדינו ונכדינו.
קראו גם:
האדמה מלאה בזבל העטיפות של הקניות שלנו, יערות נכרתים והרים מועתקים ממקומם כדי לאפשר לנו להגיע למתכת היקרה שנחוצה לדור הבא של הטלפון הנייד.
כדור הארץ נאנק בכאב מהמתקפה המתעצמת וחסרת הרחמים על המים, האדמה, האוויר, הצומח ובעלי החיים שסביבנו.
כל אלה נופלים קורבן כדי שנשביע גחמות ושאיפות זמניות, ונשליך אותן אחר כך בערמות של כלים חד פעמיים מזהמים ובגדים שבקושי נלבשו.
בעודנו הולכים ומתקרבים במהירות לנקודת האל חזור, הגיע וירוס הקורונה, שטרף את כל הקלפים והזכיר לנו שהגענו לסף תהום ועלינו לעצור.
עם תחילתו של סגר שלישי, קבלו עצות שימושיות שירגיעו את הצורך שלכם לבקר בקניון – וגם יחסכו הוצאות מיותרות, יועילו לבריאות שלכם וישמרו על כדור הארץ:
לא זזים בלי רשימה. כשאתם הולכים לקניות קחו אתכם תמיד, אבל ממש תמיד, רשימה שהכנתם מראש. מה שלא כלול בה - לא קונים. אם תקנו, סימן שהתפתיתם לכך מבלי שבאמת הייתם צריכים.
בודקים לפני שקונים. לפני שאתם שולפים כרטיס אשראי ומגהצים, בדקו עם עצמכם: אתם באמת צריכים את המוצר הזה? במקרים רבים תגלו שממש לא.
כשיש פחות יש יותר. בבגדים למשל. בארון עם מספר מצומצם של פריטים יותר קל למצוא מה ללבוש. לפני קניית בגדים בדקו תמיד מה יש בארון. תופתעו לגלות מציאות ששכחתם מקיומן.
לאוורר מדפים. ערכו סדר בארון ואת מה שאינכם לובשים עוד, העבירו לתרומה. אל תזרקו בגדים שעדיין ניתן ללבוש. אתם לא מתארים לעצמכם כמה אנשים ישמחו להתחדש בהם.
לתקן במקום לקנות. את האופניים של הילדים, את הרהיט, את סוליית המגפיים. את כל אלה אפשר לתקן – במקום לקנות חדש. זה משתלם, זול, סביבתי וחכם.
להיות יצירתיים. לא תאמינו אילו פרצי יצירתיות ינבעו מכם אם רק תפקחו עיניים. קופסה ישנה יכולה להפוך לעציץ, רהיט יכול לשנות את צבעו, ג'ינס ארוך יכול להפוך לקצר ועוד ועוד. אז למה לזרוק?
להעביר את זה הלאה. אם הרהיט לא משרת אתכם עוד, נסו לתרום אותו לאחת העמותות שאוספות ציוד משרדי, מוצרי חשמל ורהיטים לנזקקים. לאחד זה מיותר, לשני נהדר.
מחזרו לפי הכללים. אם החלטתם לזרוק מכשיר חשמלי, פנו אותו לנקודת איסוף מוסדרת, שם יעבירו אותו למחזור. עמותות העוסקות במחזור פסולת חשמלית ירוויחו מכך. וגם אתם.
גדעון בכר, יו"ר עמותת תושבים משפיעים במודיעין, אוהב אדם וטבע, מומחה לשינויי אקלים ופעיל למען הסביבה