סיר ממולאים לבריאות הגוף והנפש. חומרי הגלם פשוטים וזמינים, ועיקר ההשקעה היא בהכנתו, התעסקות מבורכת בימים אלה, כשהנפש מתרוצצת בסערה והמטבח ברכבת הרים של אוכל הישרדותי וסירים מנחמים.
יש משהו מרפא בגלגול הממולאים אט אט עד שהסיר מתמלא ומתהווה בקצב שהנפש יכולה להכיל.
עבורי ההתעסקות היא חוסן ושפיות במציאות הקשוחה, ריפוי בעיסוק, סוג של ריכוך מעדכונים שוטפים ומסכים.
זהו מתכון טורקי של עלי מנגולד רכים ומרעננים עם מלית צמחונית קלילה בשמן זית. הסיר הזה דורש הקפדה ורגישות לכמות הנוזלים, רגישות לסיר במשחק שבין הנוזלים ללהבה הנכונה. אם תיצמדו להוראות ההכנה ההצלחה מובטחת וכמובן התוצאה.
עלי מנגולד ממולאים באורז, עגבניות מיובשות וצנוברים
החומרים:
עד 4 חבילות גדולות של עלי מנגולד (רק החלק הירוק. את הגבעולים שומרים בצד)
סיר עם מי מלח לחליטת העלים הירוקים
כף מלח גס
4-3 עגבניות בשלות, פרוסות עבה
המלית:
2 כוסות אורז עגול/פרסי, שקוף ומסונן
חצי כוס עגבניות מיובשות קצוצות, או אוכמניות/צימוקים/חמוציות קצוצים
בצל יבש, קצוץ דק
עגבניות אדומות גדולות, קלופות וקצוצות
שמיר, צרור קטן קצוץ
2 כפות צנוברים
חצי כפית קינמון
כפית שטוחה פלפל אנגלי
שליש כוס שמן זית איכותי לטיגון
לרוטב:
3 כוסות מים
שתי כפות רסק עגבניות
כפית נענע יבשה
כפיות מלח
ההכנה:
מתחילים בעלי המנגולד. חולטים את העלים במי מלח, טובלים במשך דקה ומעבירים למסננת. את הגבעולים קוצצים גס במעין רצועות מאורכות, וגם אותם שומרים בצד.
הכנת המלית: מחממים במחבת את שמן הזית, מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים עד שנהיה שקוף. מוסיפים את הצנוברים והחמוציות, או את מה שבחרתם, ומטגנים יחד כ־5 דקות.
מוסיפים את האורז ומערבבים היטב, מטגנים ומתבלים בקינמון, פלפל שחור, פלפל אנגלי, מלח ושמיר, ומניחים בקערה בצד.
סידור הסיר: מרפדים את הסיר בפרוסות עגבניות, מפזרים מעט מלח גס, ומסדרים את רצועות הגבעולים בשכבה אחידה נוספת.
קראו גם:
הכנת הממולאים: מניחים על משטח עבודה עלה בגודל של 10 על 10 סנטימטרים כשהגידים כלפי מעלה. מניחים במרכז העלה כף שטוחה מהמלית (כדאי לעבוד איתה כשהיא לא חמה), מקפלים מהצדדים, מגלגלים כלפי מעלה ומעבירים לסיר, מסדרים את הממולאים צפופים זה לזה כך שיחזיקו אחד את השני.
מערבבים בקערה את החומרים לרוטב ויוצקים לתוך הסיר בעדינות, כשני סנטימטר מתחת לגובה העלים. מניחים צלחת מעל הממולאים כדי להדק אותם שלא יברחו וייפתחו תוך כדי הבישול. סוגרים את הסיר ומביאים לרתיחה עדינה של כ־8 דקות. מנמיכים את האש ומבשלים עוד כ־35 דקות.
אפשר ומומלץ להעביר לתנור שחומם מראש ל־120 מעלות לעוד כשעה.
● כדאי לשדרג מאוד עם יוגורט ליד או לאבנה עם מעט שמן זית מעל או צזיקי (ז'אז'יק בטורקית).
● אפשרות נוספת: להפוך את המנה לבשרית על ידי הוספת מעט בשר טחון למלית, בערך 200 גרם, ולשלב בטיגון עם הבצל.
צזיקי / ז'אז'יק
גביע יוגורט
גביע שמנת חמוצה
4-3 כפות גבינה 9%
3-2 כפות לאבנה
כפית נענע יבשה
3 כפות שמן זית משובח
2 כפות חומץ
3-2 שיני שום כתושות
מלח לפי הטעם
חופן נדיב של רגלת הגינה (ריג'לה). אפשר להמיר במלפפון מגורר.
ההכנה:
מערבבים את כל החומרים יחד, ואת רגלת הגינה או את המלפפון המגורר מוסיפים בסוף.