סופריטו בשר עם קובה אורז הוא תבשיל שמתאים לארוחת שישי או לשבת בצהריים מהמטבח הכורדי והעיראקי. מדובר בסיר ביתי מסורתי עם בשר, קובה אורז ותפוחי אדמה שזופים.
הקובה אורז היא מנה פחות מוכרת וידועה, אבל מאוד מיוחדת וגם קלה יותר לקיבוב, מעין קובה למתחילים. היא מתאימה מאוד לתבשילי קדירה וחמין וגם נותנת מענה לנמנעים מגלוטן.
הקובה גם יודעת לספוג טעמים, והשילוב של הבשר עם תפוחי האדמה והקובה אורז עושה פלאים לתבשיל, והשלם גדול מסך חלקיו. יחד עם חלה תקבלו לא סתם מנה אלא עונג שבת.
קובה אורז
המילוי:
450 גרם בשר טחון
5 בצלים קצוצים דק
כפית וחצי פלפל שחור
כפית וחצי פפריקה מתוקה
כפית מלח
המעטפת:
3 כוסות אורז טחון
כף וחצי אורז פרסי רגיל (לא מושרה)
300 גרם חזה עוף טחון
300 גרם בשר טחון
כפית גדושה פפריקה
כפית מלח
2 כפות שמן
מים לפי הצורך
ההכנה:
מתחילים עם מילוי הקובה. מטגנים את הבצל הקצוץ עד שקוף, מגבירים אש ומוסיפים את הבשר הטחון בהדרגה, מועכים ומפוררים תוך כדי הטיגון עד שכל הבשר מטוגן יפה, מתבלים, טועמים ומשפרים טעמים מידת הצורך.
אוהבי החריף, זה הזמן להוסיף צ'ילי גרוס. ממשיכים על אש נמוכה עוד כרבע שעה, מצננים ומשתמשים במלית כשהיא קרה לגמרי.
עוברים להכנת מעטפת הקובה: מערבבים את כל החומרים בקערה, את המים מוסיפים לאט ובהדרגה עד לקבלת בצק רך וגמיש אך לא דביק, מניחים בצד כחצי שעה.
יוצרים כדורים, כל אחד לפי טעמו. כדאי לשמור על גודל אחיד.
במרכזו של כל כדור מייצרים מעין גומה עם האצבע ופותחים בעדינות עד לקבלת מעין כיס עמוק שלתוכו מכניסים כף עד שתיים (תלוי בגודל) מהמלית ואוספים את השוליים למרכז בלחיצות עדינות עד לסגירה יפה של הכדור מכל הכיוונים.
הבצק די נוח לעבודה. ממלאים את כל הכדורים ומניחים על מגש. אפשר לשמור בקופסה סגורה במקפיא ולהוציא לפי הצורך.
עוברים להכנת סיר הסופריטו.
סופריטו בשר עם קובה אורז
הבשר:
קילו בשר – כתף (מספר 5) או שריר (אפשר גם שייטל או כף, שהם בלי שומן אבל גם פחות טעמים) – חתוכים לקוביות או פרוסות
2 בצלים חצויים ופרוסים
חצי כפית קינמון טחון
כפית פלפל שחור
כפית שטוחה פלפל אנגלי
כפית כורכום
מלח
מעט שמן לטיגון
כליטר מים רותחים
תוספת תפוחי אדמה מטוגנים
8-6 תפוחי אדמה קלופים, חתוכים לחצאים או רבעים או לסירות עבות לאורך, כל צורה שאוהבים.
הכנת הסיר:
מטגנים את הבצל עם מעט שמן כ־10 דקות, מעבירים לאש גבוהה ומוסיפים את נתחי הבשר בהדרגה כדי שלא לקרר את הסיר, מטגנים יפה את כל הנתחים מכל הצדדים, מוסיפים 5-4 כוסות מים רותחים, מביאים לרתיחה, מנמיכים אש ומסירים קצף עד לקבלת נוזל צלול.
מתבלים ומבשלים על אש נמוכה עם מכסה כשעה וחצי.
קראו גם:
בינתיים מטגנים את תפוחי האדמה עד לצבע זהוב יפה. מומלץ להשרות את תפוחי האדמה במים עד כיסוי במשך כמה שעות לפני הטיגון, אבל אפשר לוותר אם אתם קצרים בזמן.
מעבירים את המטוגנים לקערה, מתבלים בפלפל שחור ובמלח גס.
מסדרים את הסיר בשכבות. קודם מסדרים את הקובה אורז מעל ובין נתחי הבשר ומעל כולם את תפוחי האדמה המתובלים.
מביאים לרתיחה עדינה, מנמיכים לאש הכי נמוכה ומבשלים עוד כשעה וחצי. אפשר להכניס לתנור שחומם מראש על 110 מעלות ולהמשיך לעוד כמה שעות טובות עד הלילה ולקבל חמין מהמפנקים שתפגשו.