על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2017 נהרגו בישראל בתאונות דרכים בתחום העירוני 44 צעירים, 1,864 צעירים נפגעו ו-191 נפצעו באורח קשה וכל זה רק בשעות הלילה. מדובר בעליה של 72% בהשוואה לשנה שקדמה לה, למעשה זו השנה שבה נהרגו הכי הרבה צעירים בתוך הערים והישובים במהלך הארבע שנים האחרות.
2 צפייה בגלריה
הדרכה בטכנודע. צילום: דוברות טכנודע
הדרכה בטכנודע. צילום: דוברות טכנודע
הדרכה בטכנודע. צילום: דוברות טכנודע
על סמך הנתונים, החליטו, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים בשיתוף הטכנודע בחדרה לקדם יוזמה, לפיה תלמידי מוסדות החינוך, כלומר תלמידי תיכון הנמצאים בתהליך השגת הרישיון כולל תלמידים צעירים יותר הרוכבים על אופניים חשמליים, יעברו הדרכות להתנהגות בסביבת סימולציית כביש וביחידה לסימולציה רפואית.
התלמידים לא רק יישמעו הרצאות, אלא יעברו סדנאות בנושא בהן יוכלו לקבל החלטות נכונות ואחראיות ובעלות פוטנציאל להקטין את מעורבותם בפגיעות גוף בתאונות בדרכים.
יוזמה זו, שעיקרה הדרכת בטיחות בדרכים, מתוכננת לחנך את בני הנוער בצורה חווייתית ולא מטיפה. הפעילות נקראת "חיים בכביש ניתוח תרחיש תאונה – תהליך חקר והתנסות" ומיועדת לכיתה של עד 40 תלמידים הנחלקת לשתי קבוצות פעילות שנמשכת לאורך שעתיים אקדמיות.
ההדרכה מדמה תאונת דרכים בה חוקרים בני הנוער את הקשר בין מהירות וחומרת הפציעה, חשיבות ההגנה הפאסיבית והקשר בין כשירות נוירולוגית ובטיחות בנהיגה. המושגים הנלמדים הינם : אנרגיה קינטית, ג'אול, ספיגה/פיזור אנרגיה, זמן תגובה, אלכוהול ודיכוי מוחי, עיוורון לילה, מסיחי דעת פציעת ראש, דרגות החומרה של הפציעה ועוד.
2 צפייה בגלריה
הדרכה בטכנודע. צילום: דוברות טכנודע
הדרכה בטכנודע. צילום: דוברות טכנודע
הדרכה בטכנודע. צילום: דוברות טכנודע
המשתתפים מתחילים את המסע הלימודי בצפייה בסרטון קצר ולאחר מכן מתחלקים לשתי קבוצות המתחלפות ביניהן: משימת השוטרים והרופאים. במשימת השוטרים, התלמידים נכנסים לזירת האירוע, אוספים נתונים, מודדים ועוברים למעבדה לניתוח ממצאים. במשימת הרופאים, התלמידים בודקים שלושה פצועים מהתאונה ומפענחים את הממצאים הרפואיים. לאחר ששתי הקבוצות עברו את התחנות השונות הן מתכנסות יחד באודיטוריום לסיכום כללי שבסופו מתקיים חידון ממוחשב נושא פרסים.
תוכנית ההדרכה ממומנת על ידי הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים ומסובסדת על ידי טכנודע חדרה. התוכנית הורצה בהצלחה בשנת הלימודים תשע"ח עם תלמידי תיכונים מחדרה והסביבה. בעקבות התגובות החיוביות והצלחת התוכנית הוחלט להרחיב את קהל היעד ולחשוף את הנושא החשוב הזה לא רק בפני תלמידי התיכון, אלא גם בפני תלמידי חטיבות הביניים כשהדגש יהיה רכיבה על אופניים חשמליות, שם שיעור הנפגעים בעלייה מתמדת.
בני קציר, מנהל היחידה לסימולציה רפואית: "המטרה אליה אנו מובילים היא הכשרת התלמידים כמשתמשי דרך אחראים ונבונים בהווה ובעתיד ובלי מרכאות הצלת חיים! לכן אנו פונים למורים ולמנהלים ליצור קשר עם עמותת טכנודע חדרה ולקבוע עוד היום תאריך להגעה לטכנודע למטרה חשובה זו".