אחת הבעיות השכיחות אצל ילדים היא הפרעת שמיעה הנגרמת כתוצאה מהצטברות של נוזלים באוזניים, במקרים רבים לאחר צינון או זיהום קל בדרכי הנשימה העליונות. תופעה זו נפוצה החל מגיל שנה ועד ארבע, וקשורה מאוד באנטומיה השונה של אוזן הילד, להבדיל מאוזנו של מבוגר.
"הורים המבחינים כי הילד אינו מגיב לסביבה, או שהשפה שלו לא מתפתחת כמצופה, מתבקשים להגיע לבדיקה אצל רופא אף אוזן גרון כמה שיותר מוקדם, שכן כאשר הנוזלים מצטברים, השמיעה נפגעת והילד עלול לפספס תקופות קריטיות ללמידת השפה והתקשורת. אם הבעיה לא מטופלת בזמן, הילד עשוי לפתח קשיים חברתיים ולימודיים, גם לאחר שהנוזלים נעלמים", מסביר ד"ר סוהיל גרה, רופא מומחה לאף אוזן גרון (אא"ג) וניתוחי ראש צוואר בהלל יפה ובמרכז לאא"ג במדיקל וילג' בחדרה.
חשיבות השמיעה להתפתחות השפה והתקשורת
"השמיעה היא הבסיס לפיתוח השפה והתקשורת אצל ילדים", מסביר ד"ר גרה. "כאשר ילד לא שומע בצורה תקינה, הוא מתקשה לפתח את השפה, במיוחד בגילאים הצעירים. הילד לא מצליח להבין את הסביבה שלו וזה משפיע עליו גם מבחינה התנהגותית. ילדים רבים שנראה שהם היפר-אקטיביים או עצבניים עלולים לסבול מבעיות שמיעה שלא אובחנו".
סימנים מוקדמים להפרעות שמיעה
ד"ר גרה ממליץ להורים לשים לב לסימנים מוקדמים המעידים על בעיות שמיעה, כמו חוסר תגובה לקריאות או אי-פיתוח תקני של השפה בהתאם לגיל. "ילד שלא מגיב לקריאה בשמו או לא מראה עניין בקולות סביבו עשוי לסבול מבעיות שמיעה. זה סימן מובהק שכדאי לבדוק. גם חוסר איזון ושיווי משקל יכול להעיד על בעיות באוזניים".
הבדיקה הראשונית כוללת הסתכלות באוזניים, תשאול הורים על דלקות אוזניים חוזרות והתנהגות של הילד, וכן ביצוע בדיקת שמיעה. "הבדיקה לגילוי הצטברות של נוזלים באוזניים היא יחסית פשוטה, ונעשית במרפאה, ללא התערבות רפואית נוספת", מדגיש ד"ר גרה.
טיפול והתמודדות
"ברב המקרים, הטיפול יהיה עקבי וידרוש הגעה חוזרת למרפאה למשך מספר חודשים, במטרה שהנוזלים יתנקזו ספונטנית", מסביר ד"ר גרה. "במידה ונראה כי הבעיה לא נפתרת, או גורמת לירידת שמיעה משמעותית ועיכוב התפתחותי – נמליץ על הליך כירורגי של הכנסת כפתורים לאוזניים. מדובר בהליך פשוט יחסית, כאשר ברב המקרים הכפתורים ייפלטו החוצה בטווח זמן של שנה וחצי ועד שנתיים, ללא התערבות כירורגית נוספת".
"חשוב לזכור כי בגילאים מוקדמים הילדים לא יכולים להתלונן או לבטא באופן ברור תחושה המעידה על נוזלים באוזניים, מה שיוצר מורכבות עבור ההורים לזהות את הבעיה. על כן, ההורים צריכים להיות ערניים, לשים לב לסימנים המקדימים ולגשת לרופא כאשר עולה חשד קל. זיהוי מוקדם וטיפול מהיר יכולים למנוע השפעות שליליות ולשמור על התפתחות תקינה של הילד", מסכם ד"ר גרה.
תעודת זהות - ד"ר סוהיל גרה
• מומחה אף אוזן גרון וניתוחי ראש צוואר
• סיים את לימודי הרפואה בבית הספר לרפואה בטכניון בחיפה. סיים את ההתמחות באף אוזן גרון בבית החולים הלל יפה בחדרה, קיבל תעודת הצטיינות אקדמאית כהוקרה על חלקו בהדרכת סטודנטים לרפואה של הטכניון
מוגש מטעם מדיקל וילג'
פורסם לראשונה: 09:58, 18.11.24