תזונה נכונה היא אחד הכלים החשובים ביותר למניעת מחלות בקרב ילדים. השפעתה ניכרת לא רק בבריאותם הפיזית של הילדים, אלא גם בהתפתחותם הקוגניטיבית ובמצבם הנפשי. על פי ד"ר עמית הוכברג, מנהל מחלקת פגים וילודים במרכז הרפואי הלל יפה ומומחה ברפואת ילדים, מקבל מטופלים במדיקל וילג' בחדרה.
שינוי בתזונה יכול להביא להקלה משמעותית בסימפטומים של תחלואות כרוניות בקרב ילדים, כמו שיעול לילי, גודש באף, פריחה בעור וקשיים במערכת העיכול. "מדובר אמנם בתחלואות נפוצות אצל ילדים," מסביר ד"ר הוכברג, "אך עולם הרפואה לא הצליח עד היום לשים את האצבע על המקור שלהן, ופעמים רבות מתייחס אליהן כרגישויות טבעיות שעוברות בתורשה מההורים, אשר חוו תחלואות דומות בילדותם. מחקרים עדכניים מזהים אורח חיים ותזונה מסוימת המעצימה הסימפטומים האלה. מנגד, שינוי תזונתי פשוט, כמו מעבר לדגנים מלאים ולחמים מקמח מלא, יכול להקל על הילדים ולצמצם את הצורך בתרופות".
ד"ר הוכברג, המטפל בהתאמת תזונה מקרוביוטית לפי עקרונות הרפואה הסינית העתיקה, מוסיף כי "השילוב בין הידע הקיים כיום בתזונה לפי הגישה המערבית, ובין הטיפול באמצעות הידע העתיק שעובר מדור לדור, מביא לתוצאות משמעותיות, אותן אני רואה במרפאה לעתים קרובות".
מה כדאי להוריד מהתפריט?
ד"ר הוכברג מדגיש את הצורך לצמצם ככל הניתן מהתפריט היום-יומי צריכת סוכרים ומזון מעובד, לפי הרפואה המקרוביוטית. לדבריו, "תזונה עשירה בסוכר ובממתיקים, כמו גם מוצרי חלב וחיטה לבנה (הפסטות למיניהן, לחם לבן וכו'), הם מרכיבים שתורמים רבות להחמרת הסימפטומים בקרב ילדים. לצערי, רבים מהילדים ניזונים בעיקר מהמזונות האלה, מה שמוביל להופעת תסמינים כמו כאבי בטן, פריחות, גודש וליחה". ד"ר הוכברג מדגיש שאומנם קשה להימנע לחלוטין מהמזונות האלה, אך חשוב להקטין את הצריכה שלהם ככל האפשר, במיוחד בגילאים הצעירים. "חשוב להבין כי אין בעיה עם צריכה של מוצרי חלב במינון הנכון. הבעיה היא שכיום מוצרים אלו תופסים מקום נכבד בתפריט היומיומי, החל מארוחת הבוקר, דרך ארוחת הצהריים, הנשנוש של אחר הצהריים ועד ארוחת הערב. הסוד נמצא בכמויות", מוסיף ד"ר הוכברג. "חינוך תזונתי מגיל צעיר ויצירת סביבה ביתית שמפחיתה מזונות מזיקים יכולים להביא לשיפור משמעותי בבריאות הילדים", הוא מסכם.
מה מומלץ להוסיף לתפריט?
לדברי ד"ר הוכברג, לפי עקרונות התזונה המקרוביוטית, מומלץ להמיר את המזונות המזיקים בתזונה המבוססת על דגנים מלאים ופירות כמו תפוחים ואגסים, הנחשבים לפחות מתוקים. "חלב סויה או חלב על בסיס שיבולת שועל ואורז יכולים להוות תחליפים מצוינים לחלב פרה, במיוחד כאשר מדובר בילדים הרגישים למוצרי חלב," הוא מדגיש.
בנוסף, ד"ר הוכברג מציין כי ילדים הנמצאים בסביבה פחות סטרילית, ומבקרים לעתים קרובות יותר בטבע או בארגז החול, מפגינים מערכת חיסונית מחוזקת יותר ומספר מופחת של אלרגיות. "אורח חיים בריא ותזונה נכונה יכולים להפחית באופן משמעותי את הצורך בתרופות ולהבטיח לילדינו בריאות טובה יותר. חשוב לזכור שהמפתח למניעת מחלות טמון בהרגלי חיים שנבנים מגיל צעיר ובהקפדה על תזונה מאוזנת ובריאה. כמו בכל דבר, גם במקרה הזה, הסוד לשינוי בריאותי אמיתי ובר קיימא נמצא בהתמדה", מסכם ד"ר הוכברג.
תעודת זהות: ד"ר עמית הוכברג
• מנהל מחלקת פגים וילודים במרכז הרפואי הלל יפה
• מומחה-על ברפואת פגים וילודים
• מומחה ברפואת ילדים
• מרצה מצטיין מתמיד ב-4 שנים האחרונות מטעם הפקולטה לרפואה של הטכניון, חיפה
• מטפל בהתאמת תזונה מקרוביוטית לפי עקרונות הרפואה הסינית העתיקה
כיצד נקנה לילדינו הרגלי תזונה ואורח חיים בריאים?
הקניית הרגלי תזונה בריאה היא משימה חשובה ביותר, אשר משפיעה באופן ישיר על בריאותם ורווחתם של הילדים שלנו. המפתחות להצלחה בתהליך זה הם התמדה, סבלנות והדרגתיות. ריכזנו עבורכם מספר המלצות של משרד הבריאות, שיכולות לשדרג את השגרה הבריאה בבית ולהעשיר את התפריט של ילדיכם.
ארוחות משפחתיות: חשוב לאכול ארוחות משפחתיות יחד סביב השולחן, ולא מול הטלוויזיה או המחשב. זה לא רק מסייע בהנחת יסודות לתזונה בריאה, אלא גם מחזק את הקשרים המשפחתיים, מעודד שיחות ומאפשר שיתוף חוויות מהיום. קחו את הזמן כדי לשוחח על מה שאכלתם, מה עשיתם במהלך היום ולעודד את הילדים לשתף את מחשבותיהם.
יצירת גיוון וריגוש: הקפידו להגיש לשולחן מזון מגוון ככל האפשר. שילוב של פירות וירקות בכל ארוחה לא רק תורם לתזונה מאוזנת, אלא גם מעשיר את החוויה הקולינרית. נסו להציג את המזון בצורה יצירתית, כמו חיתוכים שונים או קישוטים צבעוניים, כדי לעורר את התיאבון והסקרנות של הילדים.
מודל לחיקוי: כשאתם אוכלים יחד, השתדלו להיות מודל לחיקוי בהרגלי האכילה שלכם. אם אתם אוכלים מזון בריא, סביר שהילדים ירצו לחקות אתכם. הצגת אורח חיים פעיל, כמו פעילות גופנית יומית, גם היא חשובה.
שיתוף הילדים: הכניסו את הילדים לתהליך התכנון והכנת הארוחות. תנו להם להשתתף בבחירת המתכונים, בבישול ובעריכת השולחן. כך, הם ירגישו שותפים ויבנו קשר חיובי עם המזון שהם אוכלים.
פחות טיגון, יותר בישול: נסו לבשל בשיטות בישול שונות, כגון אידוי, צלייה, הרתחה ואפייה. הפחתת השימוש בטיגון לא רק מסייעת בשמירה על תזונה בריאה, אלא גם מאפשרת לילדים לטעום מזונות מוכנים בדרכים שונות ומעוררות עניין.
הפחתת מזון מהיר: הקפידו להפחית את הצריכה של מזון מהיר, חטיפים וממתקים. דאגו שמזון בריא, כמו אגוזים, פירות וירקות חתוכים, יהיה תמיד נגיש. זה יקל על הילדים לבחור באופציות בריאות בזמן חטיף.
הגבלת משקאות ממותקים :מומלץ להגביל למינימום את צריכת המשקאות הממותקים, עם סוכר ותחליפיו. במקום זאת, עודדו את הילדים לשתות מים או מיצים טבעיים.
אין ויכוחים סביב השולחן: כאשר המזון מוגש לשולחן, חשוב לתת לילדים חופש החלטה לגבי מה וכמה לאכול. הימנעו מלחץ או עימותים סביב האוכל, שכן זה יכול ליצור רגשות שליליים לגבי אכילה. עידוד ילדיכם להקשיב לגופם ולצרכיהם הוא מפתח חשוב.
מזון הוא לא פרס: הימנעו משימוש במזון כפרס על התנהגות טובה. במקום זאת, הביעו רגשות חיוביים ושביעות רצון בדרכים אחרות, כמו מילה טובה, חיבוק או פירגון על הישגים. חשוב ללמד את הילדים להעריך את המזון ולא לקשר אותו לתגמולים או עונשים.
מוגש מטעם מדיקל וילג'