בדבר כזה, פקחי עיריית חדרה ואנשי השיטור העירוני עוד לא נתקלו: בשבוע שעבר החלה עיריית חדרה בהליך פינוי של "כפר החופש" - קהילת חברים שהשתלטה על חלק מאזור פארק השרון (גן לאומי שעדיין לא הוכרז) הממוקם בין שכונת עין הים למכמורת, והקימה שם מעין התיישבות אוהלים וקרוואנים. המגורים ב"כפר החופש" היו כפופים לכללי תקנון הכפר, כשהחברים בו קוראים לעצמם, ככל הנראה, "קהילת ישראלייט".
"כפר החופש" האוטופי שניסו להקים על קרקעות המדינה הגיע לקיצו בשבוע שעבר, עם הפשיטה של כוחות הפיקוח והשיטור העירוני למקום והצבת אולטימטום על פינוי עד ליום ראשון השבוע. חשיפת הכפר ופעילותו החלה כאשר קיבלה עיריית חדרה פניות מתושבים בשכונת עין הים, על קבוצת אנשים שהתמקמה בשטח הפתוח שלא על מנת לעזוב. בפניות הבהירו המתלוננים כי אין מדובר בנופשים לתקופה קצרה שמנצלים את חופשת הקיץ לשהות בקרוואנים בטבע, אלא בקבוצת אנשים שחיה באזור, מתוך כוונה להשתקע בו.
תושבת האזור: "ניסינו לדבר איתם בנועם, להסביר להם שהם לא יכולים להקים פה את החלום שלהם, אולם הבעיה היא שהם ממש לוחמניים. צריך להחזיר את השמורה לטבע"
באחת מהדיווחים ברשתות החברתיות על הנעשה בשטח כתבה תושבת המקום: "מבקשת להביא לתשומת לבכם שמורה חדשה שקמה בין עין הים למכמורת. הם התחילו עם פסטיבל שוק קח־תן שהביא איתו זבל ולכלוך, שריפות בשטח, מוזיקת טראנס בלתי פוסקת והתפרסות בכל העצים למטרת התיישבות. לאט לאט הסתבר שהם לא מתכוונים לעזוב והקהילה קוראת להמונים להגיע, להשתלט פה על השטח ולהקים כפר משלהם. הם השתלטו על שטח גדול וכרגע הם מקימים כפר או סוג של כת, קוראים להם אנשי החופש והאור. ניסינו לדבר איתם בנועם, להסביר להם שהם לא יכולים להקים פה את החלום שלהם, אולם הבעיה היא שהם ממש לוחמניים. צריך להחזיר את השמורה לטבע ולא להותירה בידי אנשים עם מחשבה שהם מעל הטבע ויכולים להשתלט על שטחים מתי שבא להם, להרוס ולהפריע לתושבים מסביבם לחיות".
חוקי הקהילה
על פי ההערכות פעל "כפר החופש" במקום במשך כשלושה חודשים, תחת תקנון מפורט שמחולק לקטגוריות כמו "ערכי היסוד של הכפר", שהם: הכלל כעדיפות עליונה, חירות הפרט, קיימות, נדיבות ושוויוניות; ועל פי כללי התנהגות. הוא אף חולק לאזורים שונים, כמו "המוח הגלובלי", "המקדש", "אזור ריפוי" (מתחמי טיפולים וסדנאות), "אזור התפתחות אישית" (שכולל מתחם סדנאות, יוגה, מדיטציה וטיפולים) ואף "מתחם ילדים", לרבות תוכניות ושרטוטים מדויקים של אזורי הפעילות.
הכפר תפקד תחת מבנה ארגוני שכלל את "המעגל המנהל", שהוגדר כמוח הגלובלי המקבל החלטות אסטרטגיות וקובע את תקנון הכפר; מלבדו קיימים "מעגלי הפקה" כגון: מעגל ההפקה הראשי, שמנהל את יתר המעגלים, מעגל לוגיסיטיקה, מעגל בנייה ותשתיות, מעגל סביבה ואקולוגיה, מעגל מזון, מעגל חוק וסדר פתרון קונפליקטים, וכן יש רשימת משימות לביצוע.
על פי תקנון הכפר: "קהילת ישראלייט מחזיקה רשימת משימות שהתמחור הבסיסי שלה הוא 50 מטבעות לשעה. כל אחד או קבוצה של אנשים יכול לבחור לעצמו משימה ולאחר התייעצות והכוונה עם המעגל האחראי לקבל על עצמה את המשימה. עם השלמתה, יתקבל תגמול באמצעות מטבעות ישראלייט ועדכון יישלח לכל חברי הקהילה".
עם קבלת הפניות והתלונות לעיריית חדרה החלה העירייה בראשותו של גיל שלמה, מנהל אגף אכיפה בפעילות סמויה, להפעיל מעקב אחר ההתרחשות באזור ואף העלתה רחפן שתיעד את המתרחש. בעקבות הממצאים שעלו מן המעקב ותועדו גם על ידי הרחפן, ולאחר שתקנון הכפר הגיע לידי העירייה, פשטו ביום רביעי שעבר על הכפר כוחות רבים שכללו נציגי פיקוח עירוני ושיטור עירוני, אנשי פיקוח ימי ומפקחים מרשות שמורות הטבע והגנים. הם פשטו על השטח שבו התיישבו עשרות משפחות ופינו חלק ניכר מהן: "מהבדיקות עלה שדרומית לעין הים, בדרך לחוף כושי, הוקמה התיישבות מוסדרת שהחברים בה אף נדרשו לשלם שכר דירה חודשי למי שעמד בראש ההתארגנות", נמסר מעיריית חדרה, "נציגי העירייה שהגיעו למקום פינו את המתיישבים וחלקם קיבלו אולטימטום לפינוי עד לראשית שבוע זה, יום א'".
אחד האנשים שהיה במקום עם בואם של נציגי העירייה סיפר כי הוא נמצא בשטח שבועיים, וכי המקום הזה מביא ריפוי לגופו ולנפשו. הוא סיפר כי שירת כלוחם וכמפקד בצה"ל וראה לדבריו "הרבה מוות בעיניים". עוד סיפר על פציעה בגוף ובנפש שהובילה לתהליך של חיפוש עצמי, עד שהגיע לשטח לפני כשבועיים ולדבריו מצא ריפוי. לשאלה מה הוא עושה שם כל היום, השיב: יוגה.
מנהל אגף האכיפה גיל שלמה סיפר כי מי שטרם פונה הם אלה שביקשו עוד כמה ימים לשם היערכות להתפנות, והוא נעתר לבקשתם. עוד סיפר כי משיחות עם הדרים במקום עלה כי אינם מתכוונים להתנגד לפינוי, ולהתפנות באופן עצמאי.
תגובת רשות הטבע והגנים: "קהילה בשם ׳אנשי האור׳ פלשה לפני שבועיים לשטח הגן הלאומי פארק השרון. אנשיה הקימו אוהלים וקרוואנים תוך פגיעה בצומח ובייעודו של הגן הלאומי, ללא קבלת היתר ובניגוד לחוק. ביום רביעי שעבר הגיעו נציגי עיריית חדרה, משטרת ישראל ופקחי רשות הטבע והגנים למקום במטרה לחלק התראות לפינוי פלישה, זאת לצד פעולות חקירתיות כאלו ואחרות, לרבות נתינת דו"חות ולכידת כלבים משוחררים ללא היתר. ביום שלישי השבוע החלו הפולשים להתפנות משטח הפארק, תוך שהם משאירים חלק מהציוד שהביאו למקום ואשפה".
את תגובת נציגי "כפר החופש" לא ניתן היה להשיג.