אהרון קדוש, תושב חדרה, מפעיל מזה 30 שנה, מאז שנת 1993 את "מטוב הארץ", חנות תבלינים ופירות יבשים בשוק חדרה. רבים לא יודעים כי מלבד מיטב התבלינים, הפירות היבשים, הקטניות וסוגי הקפה, החנות גם אוצרת בתוכה סודות וידע רב שנצבר אצל קדוש במהלך השנים אודות צמחי מרפא.
הוא יליד 1954, נולד בבית החולים בברנדייס חדרה והוא מעיד על עצמו כטיפוס סקרן מאוד. על סגולות צמחי המרפא שהוא מוכר למד מלקוחותיו לאורך השנים ואת הידע על תרופות סבתא מן הטבע, הוא מעביר הלאה ללקוחות במעגל אינסופי של עזרה.
"אני מאוד אוהב את המקצוע שלי ולאט לאט גם למדתי מאנשים הרבה על סגולות מרפא של צמחים", אומר קדוש. "למשל מישהו בא לקנות ג'לטין, שאלתי 'מה אתה עושה עם זה?' השיב לי 'זה טוב לדלקות פרקים'. נכנסה לקוחה לקנות חינה וסיפרה שזה לא לצבוע את השיער ואף אחד גם לא מתחתן, אלא שבשילוב עם 'אבן לבנה' שיש לה גם תכונות וסגולות מרובות, זה הדבר היחיד שריפא את האקזמה שלה. ניסיתי על עצמי וכעבור שלושה ימים - זה עבר. אין רופא שפתר לי את הבעיה הזו כמו המתכון הזה של הלקוחה. מאחר וכך, אם אני רואה מישהו עם בעיה כזו, אני מנסה לעזור לו, מעביר את הידע שלקחתי מלקוחות וראיתי שהוא עובד הלאה".
"מה שטוב אצלי, זה שמי שזה סייע לו אני מבקש את הטלפון שלו, ככה שאם יבוא לקוח וירצה לדעת על סיפורי הצלחה, ניתן לו לדבר איתו. יש כאלה, שאני טוחן להם צמחים מיוחדים לקרון ולסוכרת לבקשתם. לי אין השכלה בנושא בכלל. זו חוכמת חיים שאני לומד מהאנשים שקונים אצלי ומעביר הלאה. אני זוכר שגם אבא שלי, כשהייתה לו 'רבינה' (מועקה) היה שותה כמון. זה משהו שאפשר לראות גם בסדרה 'שנות השמונים' תרופת הסבתא הזו".
המוצרים של קדוש כבר משכו שפים ידועים ומוכרים בארץ שביקרו בחנות והתרשמו מהטעמים האותנטיים.
"אני יודע עונה של כל דבר", הוא אומר. "אני יודע באיזה חודש יוצאים בוטנים, אגוזים, שעועית, לא כמו בסופר שאפשר לקנות הכול כול הזמן, אבל לשלם על זה בטעם תפל שלא דומה בכלל לטעם האמיתי של המוצר. לי לא יכולים לדחוף חודש לפני הזמן סחורה ישנה. אני מעדיף להגיד ללקוח 'עדיין אין לי' מאשר לתת סחורה לא טרייה. אני יודע איזה פלפל שחור טוב יותר אם זה הודי או ויאטנמי, אני מביא סחורה מכל העולם, יודע למשל ששעועית ארגנטינאית מתבשלת הכי טוב".
הלקוחות קבועים ?
"שוק חדרה הוא מקום די מת ככה שהלקוחות הם קבועים ולא מזדמנים. 50 אחוז חדרתיים ו-50 אחוז תושבי חוץ. פעם זה היה 60 אחוז חדרתיים. יש הרבה שמגיעים לקנות אצלנו קפה. אנחנו שואלים אותם המון שאלות לפני כן, כמו לאיזה מטרה, זה קפה של צהרים או של בוקר? איך אתה אוהב את הקפה? חמצמץ קצת או מתוק? ורק אז מתאימים להם מה שיאהבו".
לימור בר און, עובדת ב"מטוב הארץ" כבר 16 שנים ואוצרת בתוכה ידע רב שמסייע ללקוחות. "אם זה קפה, כל לקוח אני שואלת אם הוא אוהב חזק או חלש ולמה הוא צריך כי אפשר לטחון לפילטר, למקינטה, לשחור ויש אנשים שקונים בכלל קפה לא לשתייה".
כלומר?
"יש לנו שניים-שלושה לקוחות שקונים פעם בכמה זמן שני קילו ומספרים לנו שזה משמש אותם לחוקן. הרבה קונים פרודוקטים כתרופות סבתא, למשל מישהי קנתה אתמול שתי חבילות של עלי דפנה, סיפרה שהיא משתמשת בזה ל'בחור' (טקס הסרת עין הרע) וגם עושה מזה מסכה לפנים. מישהי קנתה אצלנו ג'לטין דגים אמרה שזה טוב לפנים, ניסיתי על עצמי, אישית לא הרגשתי שינוי, אבל אני מבינה שזה עוזר גם לדלקות מפרקים".
קראו גם:
יש סיפורי הצלחה שאת שומעת מלקוחות שקנו משהו וסיפרו שזה עזר להם?
"כן לא מעט. זרעי גדילן שאנחנו טוחנים, זה רב מעלות וטוב לשיקום כבד ולכולסטרול. הבאנו את זה בהזמנה האחרונה שלנו, מישהו בא ושאל על גדילן ושאלנו מדוע? למה הוא צריך? הוא סיפר שבן משפחתו צריך לעבור פרוצדורה שקשורה לכבד והוא רוצה לתת לו את זה. התגובות והסיפורים נותנים לנו בטחון להמליץ. לא נמליץ ולא נמכור אם זה לא עובד. התחושה שאפשר לסייע להרבה אנשים, בזכות ידע שקיבלנו מהלקוחות עצמם, היא נהדרת".