אפרת שגיא, פעילה חברתית ואמא של איתי (15), מוזיקאי מחונן הנמצא על הרצף האוטיסטי, בסך הכל רצתה שלבנה תהיה פעילות משמעותית ומספקת בשעות אחר הצהריים. אחרי ריצות, פגישות, אודישנים ואיתור מקורות מימון, נולדה להקת "תופעות לוואי", המורכבת מבני נוער עם ובלי צרכים מיוחדים.
3 צפייה בגלריה
להקת תופעות לוואי. "הכל התחבר בווייב טוב"
להקת תופעות לוואי. "הכל התחבר בווייב טוב"
להקת תופעות לוואי. "הכל התחבר בווייב טוב"
(צילום: שרון צור)
את הלהקה ליווה המורה למוזיקה של איתי בבית הספר הדמוקרטי בחדרה, המוזיקאי אורי נווה. וכך, במשך שנתיים, לא רק שלאיתי הייתה מסגרת מהנה וממלאת, אלא שהלהקה ניגנה בשלל אירועים עירוניים והעבירה בבתי ספר מסרים של העצמה וקבלת האחר. למימון פעילות הלהקה נרתמו אגף נוצ"ץ בעיריית חדרה ומפעל הפיס, אך כיוון שתמיכת מפעל הפיס לא חודשה, המשך קיומה תלוי במציאת מקור מימון חלופי.

3 צפייה בגלריה
איתי שגיא. "הרגע הכי מדהים בחיים"
איתי שגיא. "הרגע הכי מדהים בחיים"
איתי שגיא. "הרגע הכי מדהים בחיים"
(צילום: אלבום פרטי)

"את המיזם הקמתי במטרה לשלב את איתי בחברה ולתת לו הזדמנות להרגיש שווה בין שווים", אומרת שגיא. "בראשית דרכה הלהקה נקראה 'המיוחלים' כי זה משהו שייחלתי לו כהורה. כשהלהקה התגבשה החבר'ה רמזו לי שזה שם מבוגר. נתתי להם את החופש לבחור כל שם שירצו. 'תופעות לוואי' נבחר פה אחד".

הדובדבן שבקצפת

בלהקה חברים היום גיא דניאל (גיטרה החשמלית), איתי שגיא (תופים), רוי ברון על (גיטרה בס) והזמרת שירה וקנין. בהופעות הם מבצעים קאברים לשירי פופ ורוק. החזרות מתקיימות בחדר המוזיקה בבית הספר הדמוקרטי.

3 צפייה בגלריה
הלהקה בחזרות
הלהקה בחזרות
הלהקה בחזרות
(צילום: אלבום פרטי)

"המפגש הראשון אופיין במעט מבוכה, החבר'ה באופן טבעי בחנו האחד את השני ואת השטח, אבל ברגע שהמוזיקה התחילה להתנגן הכל התחבר בווייב טוב", אומרת שגיא. "עמדתי מולם משתאה כשהם ניגנו וחשבתי, 'הכל אפשרי'. לא משנה אם אתה מיוחד או לא ועם איזה קושי אתה מתמודד, הקסם קורה. כשרואים אותם מנגנים זה הדובדבן שבקצפת, אבל מעבר לזה, בחיים עצמם, יש המון אתגרים. איתי עובר המון. אין לו חברים וכמוהו יש רבים. אנחנו דוגמית לילדים במצבו. בחודשיים שהלהקה לא מנגנת, המצב לא פשוט לו בכלל. נשמח לקבל חסות מגוף כלשהו ולצרף מתנדבים שילוו את המיזם מוזיקלית ומקצועית כדי שהילדים ימשיכו לזרוח ולהפיץ את בשורת השילוב. יש כל כך הרבה תכלית בפרויקט הקטן-ענק הזה".
במהלך ימי פעילותה, נפגשו חברי הלהקה לחזרות, הופיעו וגם תפעלו קבוצת ווטסאפ שוקקת. להופעתם האחרונה בפורימון בחדרה הגיע קהל רב. "בהופעות אנשים תמיד שואלים מי 'מיוחד' ומי לא", אומרת שגיא. "אחד הדברים העוצמתיים ביותר שהלהקה הביאה זה שכשהם מנגנים, התוצר שלהם נפלא ויש תחושה של שווים בין שווים, אי אפשר להבדיל מי הוא מי. הלהקה הניפה דגל של שילוב שמראה ש'השד לא כל כך נורא', ומעביר מסר של 'גם אתם יכולים'. אנחנו מקבלים המון תגובות על השותפות והשוויון, החבר'ה עושים מוזיקה טובה ממש. התנאי היה להיות עם יכולות מוזיקליות מובהקות. כשהלהקה מנתה שישה, היו לנו שלושה עם צרכים מיוחדים ושלושה ללא. ממש שילוב במיטבו".
קראו גם:
איתי, מתופף הלהקה, הוא פחות איש של מילים, אבל אמו אומרת בשמו ש"במהלך החזרות החוזקות המוזיקליות שלו מחברות אותו לשאר חברי הלהקה ומקנות לו תחושה של 'אני חלק' ורצוי וחזק ושייך. אחרי ההופעות הוא בעננים ולא פעם השתמש במשפטים כמו 'זה הרגע הכי מדהים שהיה לי בחיים'".
גם זמרת הלהקה, שירה וקנין, מתרגשת מכוחו של השילוב המיוחד. "נחשפתי לילדים מדהימים ומוכשרים", היא אומרת. "הלהקה בשבילי היא מקום לעשות את המוזיקה שאני אוהבת והזדמנות להיות חלק ממיזם חברתי שבו כולנו שווים וכל אחד מגשים את יכולותיו".
בימים אלו מנסה שגיא לאתר מקור מימון ותמיכה למיזם. "חשוב לי להראות שאיתי, ובני נוער אחרים, יכולים לשלב כוחות ולתרום ולהיתרם בעשייה משותפת. כל עוד הלהקה תפעל, היא תמשיך לייצר תופעות לוואי חיוביות של קבלה, הכלה, חיבור ושילוב ולהוות דוגמה והשראה לעשייה חברתית משותפת. החלום שלי הוא שתהיה להקה כזו בכל מקום בארץ".
לעדכונים: חדשות חדרה