לפני כשמונה חודשים מצאה עצמה לאה אבוטבול, אשת חינוך ותיקה, בלב סכסוך פוליטי בחדרה. רצונה להתמודד על ראשות אגף החינוך בעירייה לא תאמה את רצונו של ראש העיר צביקה גנדלמן, שביקש לראות מישהי אחרת בתפקיד. במשך חודשים ארוכים נדחה המכרז, עד שבמשך שנתיים תמימות נותר אחד התפקידים החשובים בעיר לא מאויש. אבוטבול שצפתה בהתרחשות, נחושה לקבל את התפקיד הנחשק, לא ויתרה והצליחה בניגוד לתחזיות לזכות לעמוד בראש האגף.
חדרה: אין סייעת, הילדה לא הולכת לבית הספר אחותו של כחלון: "מושון ישר, הגון ונחוש"
הילדה מאולגה לאה כחלון, לימים אבוטבול (49), תושבת זכרון יעקב, נולדה בגבעת אולגה בחדרה לזוג הורים יוצאי לוב, משפחה של שבעה אחים ואחיות. כבת הזקונים, היא מעידה, גדלה בבית שהייתה בו אווירה של נתינה, כבוד ואהבה. "אמנם חומרית לא היה הרבה, אבל הגידול של הוריי והחינוך נתנו לנו את הכל", מסבירה אבוטבול. "במבחן התוצאה מסתבר שזה הכל בחיים". מבחן התוצאה עליו מדברת אבוטבול הניב לא מעט הצלחה גם בחיי אחיה. האח משה כחלון מכהן כשר האוצר ואחיה קובי כחלון שימש עד לאחרונה כסגן ראש עיריית ירושלים.
"עם סיום לימודיי נישאתי והתחלתי ללמד בבית ספר בבנימינה. כאן בעצם התחיל הרומן שלי עם מערכת החינוך", נזכרת אבוטבול. "עבדתי כמורה, כרכזת שכבה והייתי ממונה מחוזית מטעם משרד החינוך על הוראת המדעים. באותן שנים הבאתי לעולם את שלושת ילדיי. לאחר כמה שניים טובות במערכת החינוך החלטתי לקחת שנת חופש ללא תשלום וטיילתי בישראל ובעולם".
כשלקחה אבוטבול את אותו צעד אחורה מהקריירה הענפה במשרד החינוך, החלה להתהות האם עליה לחפש נתיב אחר לעצמה, אלא שאז גילתה כי התפנתה משרה של מנהל/ת אגף החינוך בעיר מגוריה, חדרה. "החלטתי להגיש את מועמדותי למרות שידעתי שיש מועמדת אחרת. אמרתי 'הנה אני, אני מעומדת ראויה, תבחנו אותי לפי הכישורים שלי, לפי דרכי החינוכית'. לא ויתרתי - כזו אני", היא מסבירה. "כאשר אני חושבת שיש לי היכולות ואני ראויה - אני הולכת עד הסוף. לראיה - התמניתי לתפקיד".
צביקה ואני אולם דרכה של אבוטבול לתפקיד לא הייתה פשוטה. ראש העיר צביקה גנדלמן ראה בעיני רוחו מישהי אחרת בראש אגף החינוך - מיכל שקד. אלא שחבר המועצה צפריר ביטון החליט לתמוך בכל זאת באבוטבול לתפקיד. צעד זה העכיר עוד יותר את יחסי סיעת זהות יהודית שפרשה בסופו של דבר מהקואליציה, וחזרה אליה רק בשבוע שעבר.
"נכון, זה לא היה סוד שראש העיר העדיף מישהי אחרת ולא אותי", מספרת לראשונה אבוטבול על הפרשה שהסעירה את המערכת הפוליטית בעיר. "לא נעלבתי, כי זכותו של כל ראש עיר למנות את מי שהוא מעדיף. ונכון שהיו קולות שקראו לי לא להתמודד על המשרה, אך אני מאמינה בדרך שבחרתי בה ולכן החלטתי להתמודד. ברגע שנודע שזכיתי במכרז, ראש העיר קרא לי ללשכתו, בירך אותי על המינוי, איחל לי הצלחה ואמר לי שעכשיו זאת השעה לשנס מותנים ומתחילים לעבוד יחד יד ביד".
בכל זאת, בטח לא פשוט לעבוד עם מי שלא רצה אותך בתפקיד. איך היחסים ביניכם היום? "כיום היחסים ביני לבין ראש העיר ומנכ"ל העירייה זיגדון הם טובים מאוד. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה, למען עתיד ילדינו ולמען העיר חדרה".
במגמת עלייה בשנים האחרונות נמצאים אחוזי הזכאות לבגרות בקרב תלמידי העיר במגמת עלייה, עם 61.81 אחוזי זכאות בשנה"ל תשע"ד. נתוני הזכאות החדשים שיתפרסמו בסוף חודש יולי, יהיו המבחן הבא של אבוטבול. תלמידי חדרה מדשדשים בנתוני המיצ"ב.
"לצערי, חדרה לא מככבת כמובילה במבחני המיצ"ב, אבל דווקא יש לנו עלייה. העלנו את ההישגים ואני מקווה ומאמינה שידינו נטויה והמצב רק יעלה וישתפר".
עם כניסתה של אבוטבול לתפקיד היא נאלצה להתמודד עם אגף שבמשך שנתיים פעל ללא מנהל רשמי. "אני נמצאת בתפקיד מחודש ספטמבר. קיבלתי את האגף ללא חפיפה, אגף שעבר טלטלה. המערכת לא תפקידה כמו שצריך, לא היה לה קברניט - הייתה כאן אי יציבות", היא מסבירה. "יחד עם זאת, עם כניסתי לתפקיד פגשתי בצוות שמוכן לעזור ולהשקיע".
"אני מקבלת גיבוי ואוזן קשבת, יחסי העבודה מצוינים. יש לנו לפעמים ויכוחים וחילוקי דעות, אבל כמו שאמרתי, אנחנו רואים את הדרך עין בעין, העבודה שלי היא מקצועית אני מנסה לשים חותם, אבל אני זאת שמבצעת את המדיניות שקובעים הממונים עליי. אני יכולה להמליץ ולייעץ, ובסופו של דבר, אני זאת שמיישמת את המדיניות".
הקשר המשפחתי של אבוטבול לשר האוצר משה כחלון והקשר שלו לעיר בה גדל, באים לא פעם לידי ביטוי. בפתיחת שנת הלימודים האחרונה הגיע כחלון לחדרה על מנת לסייר עם הנהגת העיר. "אני לא עושה לראש העיר שום פרוטקציה אצל שר האוצר", מדגישה אבוטבול. "אבל לעיר יש הרבה מאד פרוטקציה אצל השר. הוא אוהב את העיר וכל פעם שהמכונית שלו