קבר אחד בבית העלמין, ושנה שלמה הפרידו בין הפעוט משה ג'אן בן השנתיים וחצי שטבע השבוע למוות בחוף הדייגים בחדרה ובין דודו איתן ארביב ז"ל בן ה-18 שנורה למוות באירוע טרגי. "קשה לעכל את זה", אמר השבוע מכר של המשפחה. "אסון רודף אסון. אלה הימים של האזכרה של איתן ז"ל והמשפחה קוברת עוד אחד מבניה. טרגדיה של ממש".
2 צפייה בגלריה
חוף הדייגים
חוף הדייגים
חוף הדייגים
(צילום: אלעד גרשגורן)
קראו עוד:
משפחת ארביב היא משפחה חרדית מוכרת מאוד בחדרה. לפני כשנה איבדה המשפחה את איתן בן ה-18, לאחר שאלמונים ירו בו. מקורבים למשפחה סיפרו על בחור מקסים שהיה במקום הלא נכון בזמן הלא נכון. מותו של הפעוט משה ג'אן הוא הטרגדיה השנייה שפוקדת את המשפחה בשנה האחרונה.

אסון רודף אסון

ביום ראשון הגיעה משפחתו של הפעוט משה ג'אן, בן שנתיים וחצי, לחוף הדייגים הלא מוכרז בחדרה. מקורבים למשפחה סיפרו כי לפתע הגיע גל גדול וסחף את משה לתוך הים. הפעוט אותר על ידי כוחות ההצלה כשהוא צף ליד שובר הגלים ונמשה מהמים. צוות מד"א שרון שהגיע למקום ביצע במשה פעולות החייאה ובהמשך העביר אותו למרכז הרפואי "הלל יפה" בחדרה כשמצבו קריטי. רופאי בית החולים נלחמו על חייו עד שנאלצו לקבוע את מותו.
אסף תפוחי, פראמדיק מד"א רכוב על אופנוע סיפר: "כשהגענו לחוף ראינו את הפעוט מחוסר הכרה בסמוך לקו המים כשמבצעים בו פעולות החייאה בסיסיות. סיפרו לנו שהוא נמשה מהים על ידי מציל מחוף סמוך כשהוא ללא דופק וללא נשימה. מיד התחלנו בטיפול הרפואי המתקדם שכלל הנשמות ועיסויים ופינינו אותו לבית החולים כשמצבו קריטי".
2 צפייה בגלריה
זירת הטביעה
זירת הטביעה
זירת הטביעה
(צילום: תיעוד מבצעי מד"א)
נטשה ושרון פרי מחדרה, שאיבדו את בנם, עתי, שטבע בבריכה הביתית לפני כשנה, ולזכרו הם מקיימים קורסי החייאה, ערכו ביקור ניחומים בבית משפחת ארביב. "אין שום דבר שיכול לנחם אותם. מצאנו משפחה מדהימה, חמה שאוהבת את ילדיה. ללא ספק קרה אסון גדול. משה היה כל חייהם. הם סיפרו על ילד שובב, חמוד ומתוק".
זהו האסון השני שמתרחש בחוף הדייגים בעת האחרונה. לפני כחודש טבע למוות אור אלפה בן ה-18 שבילה יחד עם חבריו בחוף הים. אור נכנס לים יחד עם שניים מחבריו ובשלב מסויים הם נקלעו למצוקה. שני חבריו הצליחו למצוא את דרכם אל החוף, אולם אור נעלם וגופתו אותרה למחרת.
שני האסונות שאירעו בחוף מעלים שוב את סוגיית חופי הרחצה בחדרה ובפרט את חוף הדייגים, חוף שאינו מוכרז, אך מאוד פופולרי. יום אחרי טביעתו של משה ג'אן ביקרנו בחוף הדייגים. למרות האסונות, המתרחצים הגיעו בהמוניהם.
כמעט בכל יום בשעות הבוקר המוקדמות מגיע ראובן אליהו, פנסיונר בן 64, תושב חדרה לחוף הדייגים. "זהו ביתי השני", הוא מסביר. "אני לא יכול להתחיל את היום ללא החוף". אליהו עסק כל חייו בדייג עד שלפני מספר שנים עבר לעבוד כנהג משאית ויצא לפנסיה. הוא מכיר את חוף הדייגים כמו את כף ידו וכמעט חווה את כל האסונות שאירעו במקום. "החוף הזה נחשב לאחד החופים היפים באזור", הוא מסביר, "יש לו קסם מיוחד. האנשים אוהבים אותו. קרוב למים, עם מפרץ, מים רדודים והגלים פחות סוערים. זו פינה טובה למשפחות ובגלל זה אתה רואה הרבה משפחות מגיעות לכאן. הייתי כאן וראיתי את האסון השבוע. האסונות קורים בגלל שאין השגחה ומערך הצלה. לא יכול להיות שאלפי אנשים פוקדים את החוף הזה והעירייה לא לוקחת אחריות. אפשר להתקין כאן מצלמה שמתעדת ומעבירה למוקד. צריך לעשות משהו". אליהו מספר כי ברוב מקרי הטביעות המתרחצים הם אלה שמצילים ומעניקים עזרה. "הגיע הזמן שהעירייה תתעורר ותבין שקורים כאן אסונות", הוא אומר.

לפני כשנה איבדה משפחת ארביב את איתן בן ה-18, לאחר שאלמונים ירו בו. מקורבים למשפחה סיפרו על בחור מקסים שהיה במקום הלא נכון בזמן הלא נכון
אליהו לעתים מזהיר את המתרחצים כשהים סוער. סמוך לשעה 11:00 בבוקר הגיעה משפחה עם ארבעה ילדים שתכננו לכנס לים. "הים היום סוער. תזהרו להיכנס", הודיע להם אליהו. לדבריו, הכי מסוכן להגיע לים עם ילדים מאחר שצריך להשגיח עליהם כל הזמן. "אם קורה משהו בחוף לא מוכרז מי יציל את הילד?".

יוון הקטנה

בחדרה קיימים שני חופים מוכרזים בלבד. תושבי חדרה והסביבה פוקדים אותם. תושב שכונת גבעת אולגה, חבר המועצה, צ'יקו וקנין, תומך בהפיכת חוף הדייגים לחוף מוכרז, במהלך שאם יקרה יהפוך את החוף לבטוח הרבה יותר כיוון שיהיו בו שירותי הצלה. "העירייה מאוד מעוניינת ומאוד מתאים לה להכריז על החוף", הוא אומר. "אבל מה לעשות שחלק מהחוף הזה הפך לחוף פרטי. יש גורמים שהשתלטו על החוף הזה ולא השאירו בו מקום לרחצה. רצינו להקים בו חוף לדתיים ומשרד הפנים לא אישר לנו."
לדברי וקנין, שני החופים המוכרזים בחדרה לא יכולים להכיל את האנשים הרבים המעוניינים לבלות בים. "חוף הדייגים נחשב ליוון הקטנה. האנרגיה, ההיסטוריה, הסירות, תושבי המקום מעריכים ואף מכבדים את החוף הזה והטבע מסביב".
במשרד הפנים הסבירו השבוע כי עיריית חדרה לא פנתה ולא הגישה אף בקשה למשרד להכריז על חופים נוספים כמוכרזים ואף לא קודם שום תהליך מצידה. העירייה מנגד טוענת כי בעיר חדרה יש ארבע סוכות מציל שמספיקות לגודלה הנוכחי של העיר. עוד נמסר כי סוכה נוספת תוקם לאחר שיבנה המלון השני בסמוך לחוף הים.
רפי אוליאל, תושב חדרה, פעיל למען שכונת גבעת אולגה, שבילה רבות בילדותו בחוף הדייגים מספר כי מדובר בחוף מרהיב ויפה שהפך עם השנים לאטרקציה ולמקום בילוי לתושבי חדרה. "נושא החופים בחדרה מוזנח למרות שרצועת החוף בחדרה היא מהיפות בארץ", הוא אומר. "במצב הנוכחי, קודם כל שעיריית חדרה תסדר את החופים המוכרזים ותשדרג אותם. חוף הדייגים יכול להיות אטרקציה ארצית אם נדע איך לטפל בו. לצערי הרב זה לא קורה".
חבר המועצה מטעם האופוזיציה, שלמה בוזגלו, תושב גבעת אולגה, אומר כי הגיע הזמן להפוך חופים נוספים למוכרזים, על מנת שיתנו מענה לאלפי המתרחצים שפוקדים אותו. "העירייה צריכה לפתח את רצועת החוף, אבל לצערי הרב אני לא רואה אותה עושה זאת. פיתוח רצועת החוף זה דבר מניב כלכלית. לא יכול להיות שבכל רצועת החוף אין מקום לקיוסק קטן לרכישת בקבוק שתיה".

רפי אוליאל, תושב חדרה, ופעיל למען שכונת גבעת אולגה: "במצב הנוכחי, קודם כל שעיריית חדרה תסדר את החופים המוכרזים ותשדרג אותם. חוף הדייגים יכול להיות אטרקציה ארצית אם נדע איך לטפל בו"
מיכל וימר לוריא, מנהלת המחלקה החופית בעמותת "אקואושן", עמותה לשמירת הסביבה החופית והימית, אומרת כי יש הרבה חופים לא מוכרזים בארץ ובלתי אפשרי שכל החופים יהיו מוכרזים. "זה כרוך בהרבה הוצאות". וימר לוריא חברה במועדון הימי חדרה, גולשת בחוף ומכירה אותו היטב. "אני ממליצה לאנשים ללכת לחופים מוכרזים שם מתקיימים שירותי הצלה שמאוד חיוניים בתקופה זו של העונה שהים מאוד מסוכן. אני ממליצה להסדיר חופים אחרים צפונית לחוף זה מאחר והוא משרת את המועדון הימי חדרה".
ממשרד הפנים נמסר: "הסמכות לבקשה להכרזה על חוף רחצה מוכרז הינה של הרשות המקומית, אשר עד היום למרות פניות חוזרות ונשנות לעירייה בבקשה להכריז על חופים נוספים (ולא רק חוף הדייגים) כמוכרזים, לא קודם שום תהליך מצידה. משרד הפנים מעודד פתיחת חופי רחצה מוכרזים ואף מסייע כספית, אך עם היום טרם הגיעה בקשה מעיריית חדרה בנושא".
מעיריית חדרה נמסר: "חוף הדייגים הוא חוף אסור לרחצה, חוף לא מוכרז ללא שרותי הצלה. אנו פונים לציבור ומבקשים שלא להתרחץ בחופים לא מוכרזים, כי מדובר בסכנת חיים".
בנוגע למשרד הפנים נמסר: "בעיר חדרה יש ארבע סוכות מציל שמספיקות לגודלה הנוכחי של העיר. סוכה נוספת תוקם, לאחר שיבנה המלון השני בסמוך לחוף הים".
לעדכונים: חדשות חדרה