ארבע מנות לארוחת החג, עיקרית ושלוש תוספות חגיגיות ומושקעות.
5 צפייה בגלריה
אוסובוקו בתנור על פריקה
אוסובוקו בתנור על פריקה
אוסובוקו בתנור על פריקה
(צילום: ריאן)
טלה אפוי בתנור על מצע פריקה ומיקס של דלעת תמרים צהובים ותפוחי עץ מקורמלים במתיקות עשירה, עם רימון לקישוט.
זו מנה חגיגית ויפה מאוד לעין. מנת ביניים היא בשר קצוץ גס ובמיה ירוקה. זו מנה שאני מאוד אוהב, גם בגלל הטעם, אבל גם בגלל המסורת שהיא מביאה.
קראו גם:
לצד המנה יהיו סירות בצק עלים עם תערובת בשר טורקית ארומטית. מנת הפתיחה היא סרדינים אפויים בתנור בתיבול פיקנטי ירוק, שמביאה אל שולחן החג את החופש והים, ונותנת מענה לכל אלה שחולמים על חו"ל, אבל נאלצים להישאר בארץ.
ארבע המנות האלה מרכיבות יחד ארוחה אחת שלמה, אבל הן גם בהחלט יכולות להשתלב בנפרד גם בתפריטים אחרים. חג שמח ושנה טובה לכולם.
5 צפייה בגלריה
סירות בשר טורקיות
סירות בשר טורקיות
סירות בשר טורקיות
(צילום: ריאן)

סירות בשר טורקיות

הסירות והבשר:
בצק עלים
חצי קילו בשר
בצל יבש
3 שיני שום
פלפל מתוק אדום או גמבה
חצי פלפל חריף טרי
כפית פפריקה מעושנת
מעט כמון
כף שטוחה כוסברה יבשה
חצי כפית הל
ההכנה:
את הבצל, השום והפלפלים מעבדים בפולסים במעבד מזון, מעבירים לקערה, מוסיפים את הבשר והתבלינים ולשים היטב במשך כמה דקות. מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לחצי שעה.
מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים קלות.
מחלקים את בצק העלים לריבועים אחידים (5/5 ס"מ או איזה גודל שאוהבים. נוח לחלק את הבצק עם סכין גלגלת של פיצה). מעיסת הבשר מכינים כדורים בגודל אחיד.
מניחים כל כדור במרכז ריבוע בצק וסוגרים משני הצדדים בצביטות. מתקבלות סירות קטנות, מסדרים אחד ליד השני (אני מעדיף בצורת פרח גדול כמו בתמונה).
אפשר להוסיף 3-2 צנוברים בחלק העליון של כל סירה (ולהדק קלות). מורחים מעט שמן מעל ומעבירים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות לחצי שעה או עד להזהבה.
5 צפייה בגלריה
במיה עם בשר ותמרהינדי
במיה עם בשר ותמרהינדי
במיה עם בשר ותמרהינדי
(צילום: ריאן)

במיה עם בשר ותמרהינדי

הבשר
750 גרם בשר קצוץ גס (עדיף בסכין)
2 בצלים קצוצים דק
6 שיני שום פרוס
פלפל חריף
3 כפות רסק עגבניות איכותי (או קופסה קטנה)
3 כפות תמרהינדי
צרור נענע טרי (רק העלים קצוצים דק)
כף נענע יבשה
2 כפיות פפריקה מתוקה
חצי כפית כמון
פלפל שחור גס
מלח
מיץ מחצי לימון
3-2.5 כוסות מים רותחים
הבמיה
2 חבילות במיה מופשרות ומסוננות
4-3 שיני שום פרוסות
חצי פלפל חריף קצוץ (לא חובה)
פלפל שחור גרוס
מלח
כף נענע יבשה
מיץ מחצי לימון
מעט שמן זית לטיגון
ההכנה:
במחבת גדולה ורחבה מטגנים את הבצל והפלפל החריף עד למראה זהוב עדין, מוסיפים את השום ומערבבים. מגביהים את האש, מוסיפים את הבשר ומטגנים יחד.
חשוב להוסיף את הבשר בהדרגה כדי לא לקרר את המחבת, כשכל כמות הבשר מטוגנת יפה מוסיפים את התמרהינדי ומטגנים יחד כמה דקות.
מוסיפים את הנוזלים, מתבלים, מנמיכים את האש ומבשלים יחד כחצי שעה.
במחבת גדולה אחרת מחממים שמן זית, מוסיפים את השום הפרוס ואת הפלפל החריף החצוי ומטגנים בעדינות. מוסיפים את הבמיה ומטגנים תוך כדי הקפצה.
מוסיפים את הנענע היבשה, מיץ מחצי לימון ומעבירים ישירות למחבת הבשר. מנענעים את הסיר ומבשלים יחד עוד כחצי שעה על אש נמוכה. אפשר להכין מראש ולחמם לפני הארוחה.
5 צפייה בגלריה
סרדינים אפויים בתנור בתיבול פיקנטי ירוק
סרדינים אפויים בתנור בתיבול פיקנטי ירוק
סרדינים אפויים בתנור בתיבול פיקנטי ירוק
(צילום: ריאן)

סרדינים אפויים בתנור בתיבול פיקנטי ירוק

הסרדינים
20-15 סרדינים נקיים. כדאי להסיר את האדרה (קצת התעסקות אבל מפנק ומשתלם אחר כך בארוחה), שטופים ויבשים על נייר סופג
שמן זית
מלח גס (מלח ים)
צ'ילי מתוק גרוס
פרוסות לימון עדיף ליים קלוף
2-1 פלפל חריף טרי שלם או חצוי לאורך
מילוי לתיבול
חבילת כוסברה קצוצה
חצי חבילת פטרוזיליה קצוצה
5 שיני שום קצוצות דק
פלפל חריף טרי קצוץ
לימון קלוף וקצוץ
כפית וחצי פלפל שחור
חצי כפית כמון
כף שטוחה פפריקה מתוקה
פפריקה חריפה לפי הטעם
3 כפות שמן זית
ההכנה:
מערבבים בקערה את כל החומרים (מלבד השמן אותו מוסיפים בסוף). אפשר גם לטחון במעבד בפולסים.
מרפדים תבנית בנייר כסף או נייר אפייה (אפשר גם וגם), משמנים בנדיבות ומפזרים מלח גס וצ'ילי מתוק.
ממלאים כל סרדין במעט מהתערובת. חשוב לא לדחוס. מסדרים יפה על התבנית, מתבלים מעל במלח, צ'ילי מתוק. אפשר להוסיף גם מעט חריף, פרוסות לימון בין הדגים, מעט שמן זית ומעבירים לתנור שחומם מראש ל-180 לזמן של 15 עד 18 דקות, להזהר לא לייבש את הדגים.
אפשר להכין את התבנית כמה שעות לפני ולשמור במקרר עם ניילון נצמד ולהכניס לתנור בסמוך להגשה.
5 צפייה בגלריה
אוסובוקו בתנור על פריקה
אוסובוקו בתנור על פריקה
אוסובוקו בתנור על פריקה
(צילום: ריאן)

אוסובוקו בתנור על פריקה ומיקס חג מקורמל

האוסובוקו טלה
אוסובוקו טלה עם עצם (3-2 נתחים)
8 שיני שום
2-1 בצלים סגולים חתוכים לרבעים
6 תמרים צהובים מגולענים וחצויים
2 כפות סוכר חום
2 כפות רכז רימונים
2 כפות סילאן
שליש כוס חומץ
כף שטוחה פפריקה מתוקה
פלפל שחור גרוס
מלח
שליש כוס שמן זית
3 כוסות מים רותחים
ההכנה:
מחממים מעט שמן זית בסיר גדול ורחב או בתבנית גדולה.
סוגרים את הנתחים על אש גבוהה מכל הצדדים, מתבלים במלח, פלפל ופפריקה תוך כדי התהליך. מוסיפים את הבצל, התמרים והשום ומטגנים עוד כמה דקות, מוסיפים את הסוכר החום ומטגנים יחד במשך כמה דקות תוך כדי ערבוב.
מוסיפים את המים הרותחים, יוצקים מהרוטב על נתחי הטלה, מכסים בנייר כסף ומכניסים לתנור שחומם מראש על 150 מעלות. אחרי 20 דקות מנמיכים ל-110 מעלות ומשאירים כך עוד כשלוש שעות וחצי או עד לריכוך הרצוי.
כדאי לצקת מדי פעם מהרוטב על הבשר.
הפריקה
3 כוסות פריקה נקייה, שטופה שהושרתה במים רותחים כחצי שעה ומסוננת
2 בצלים יבשים קצוצים דק
5 שיני שום פרוסות
כפית וחצי כוסברה יבשה
2 כפות פפריקה מתוקה
כף שטוחה פלפל שחור גרוס
כחצי כוס מים רותחים
ההכנה:
מטגנים את הבצל והשום עד למראה שקוף, מוסיפים את הפריקה המסוננת ומטגנים יחד תוך כדי ערבוב, מתבלים וממשיכים לערבב.
מוסיפים את המים הרותחים, מערבבים, מכסים ומבשלים על אש נמוכה מאוד עוד כחצי שעה עד שהמים נספגים והפריקה מוכנה. אפשר להוסיף מים לפי הצורך.
מיקס מקורמל
חצי קילו דלעת חתוכה לקוביות או בכל צורה אחרת שאוהבים
7-6 תמרים צהובים מגולענים וחצויים
2 תפוחי עץ פינק ליידי פרוסים לסירות (עם הקליפה)
2-1 כפות סוכר חום
כף סילאן
כף דבש
פלפל שחור
מלח
3 כפות שמן זית
מיץ מחצי לימון (עדיף ליים)
ההכנה:
במחבת גדולה מחממים שמן זית. מקפיצים את התמרים עד לריכוך עדין, מוסיפים את תפוחי העץ ומטגנים יחד. מוסיפים את קוביות הדלעת ומטגנים יחד כמה דקות עד לריכוך עדין.
מוסיפים את הסוכר החום ומטגנים כדקה שתיים, מוסיפים את הסילן והדבש ושאר החומרים תוך כדי ערבוב והקפצה עוד כחמש דקות עד שכולם עטופים ורכים.
חשוב לשמור על הצורה והצבע ולהיזהר מריכוך יתר.