ארוחת החג של ערב ראש השנה מאחורינו, אבל חודש תשרי מזמן לנו לא מעט ארוחות גדולות שדורשות מאיתנו לגוון ולרענן.
אני אוהב שעל השולחן, בין תבשילי הבשר והירקות, יש גם לפחות מאפה חגיגי אחד.
2 צפייה בגלריה
טארטן בצלי שאלוט וכרישה
טארטן בצלי שאלוט וכרישה
טארטן בצלי שאלוט וכרישה
(צילום: ריאן)
אצלנו במשפחה אוהבים מאוד טארטן בצלי שאלוט וכרישה. הבצלים הקטנים והמעודנים האלה הם פותחי טעמים ומעוררים את הבלוטות בפה.
קראו גם:
הטיגון של בצלי השאלוט יחד עם הכרישה בחמאה ובשמן זית הוא הסוד של המנה הזו.

טארטן בצלי שאלוט וכרישה

חומרים:
חבילת בצק עלים
20 בצלצלי שאלוט קלופים וחצויים לרוחב
3-2 כרישה (רק החלק הלבן, חתיכות עבות של 5 ס"מ)
4 בצלים סגולים קלופים חצויים לרוחב
כמה ענפי תימין לימוני
4-3 כפות שמן זית או חמאה
2-1 כפות סילאן
2-1 כפות דבש
כף סוכר חום
מיץ מלימון אחד
חצי כוס יין מרסלה או יין מתוק אחר
פלפל שחור גרוס
מלח
2 צפייה בגלריה
טארטן בצלי שאלוט וכרישה
טארטן בצלי שאלוט וכרישה
טארטן בצלי שאלוט וכרישה
(צילום: ריאן)
ההכנה:
במחבת גדולה מחממים את שמן הזית או החמאה, או גם וגם. השילוב של השניים מוסיף המון טעם, אבל גם שימוש בשמן זית בלבד מפליא את טעמי המאפה.
מוסיפים את המוצרים לפי הסדר. קודם את הסוכר החום ותוך כדי ערבוב והמסה מוסיפים את הדבש והסילאן ושוב מערבבים.
אחר כך מוסיפים את מיץ הלימון ומערבבים. מסדרים את חצאי הבצלים (שאלוט וסגולים) כשהחיתוך כלפי מטה. את חתיכות הכרישה מפזרים ברווחים שביניהם. מתבלים בתימין לימוני, פלפל שחור גרוס, מלח ויין מרסלה ומעט מים רותחים.
מכסים במכסה או בנייר אלומיניום ומבשלים על אש נמוכה כ־20 דקות עד שהבצלים מקבלים צבע. מכבים ומצננים מעט.
מניחים מעל הבצלים את בצק העלים לפי גודל המחבת. את השוליים דוחסים מעט פנימה. אפשר לסדר מהבצק העודף עלים לקישוט. פותחים פתח קטן או שניים בעזרת סכין ומעבירים את המחבת לתנור שחומם מראש ל־180 מעלות.
אופים עד שהבצק מקבל צבע זהוב יפה, מצננים מעט, הופכים לצלחת ומגישים חם.
אפשר להכין מראש עד לשלב האפייה, לסגור בניילון נצמד ולאפות לפני ההגשה.
אפשר להשביח את המאפה עם שבבי לאבן קישק (אבן יוגורט), שהוא מעין יוגורט יבש מרוכז שמכינים מחלב צאן. זוהי דרך מסורתית לשימור היוגורט כשהופכים אותו מנוזל למוצק. הוא נשמר גם ללא מקרר למשך שנה ואפשר לקנות אותו בעיקר במעדניות משובחות או בשווקים וכפרים ערביים.
אם אין אבן יוגרט גם גבינה צפתית קשה תתאים (או כל גבינה חריפה קשה אחרת שאוהבים). מגרדים את גוש הגבינה בפומפיה על הבצלים והכרישה לפני שמניחים את הבצק.
מי שמעדיף מאפה חגיגי בשרי יכול לטגן קוביות חזה אווז מעושן ולהוסיף אותן לפני שסוגרים עם בצק העלים.