ביום חמישי שעבר הודיעה פרקליטות מיסוי וכלכלה לראש עיריית חדרה צביקה גנדלמן כי נשקלת העמדתו לדין בכפוף לשימוע. בהודעה נכתב: "גנדלמן חשוד בעבירות של מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה, שיבוש הליכי משפט ועבירה לפי חוק המחשבים. העבירות בוצעו בתקופה שבין אוקטובר 2013 ליוני 2018, אז גם כיהן גנדלמן כראש עירייה וכראש הוועדה המקומית לתכנון ובנייה חדרה".
כמו כן צוין כי אף נשקלת העמדתם לדין של מנהלת לשכתו דאז, אורלי נגר, בעבירות של מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה ועבירה לפי חוק המחשבים; ושל נהגו של גנדלמן, אברהם (בבר) אפללו, בעבירה של שיבוש הליכי משפט.
גישה ישירה
במכתב הזימון לשימוע מפורט כי במרכז הפרשה עומד הקבלן ויזם הנדל"ן שמואל (סמי) לוי, שלו אינטרסים כלכליים משמעותיים בעיר: "לוי קידם את מועמדותו של גנדלמן במערכת הבחירות של 2013, תוך שהוא מנצל את כוחו הפוליטי ויכולת ההשפעה שלו על הבוחרים בעיר", נכתב.
"לאחר בחירתו לראשות העירייה ולאורך השנים שלאחר מכן חש גנדלמן מחויבות אישית עמוקה כלפי לוי וחשש שיפעל למניעת בחירתו לעתיד, ובשל אלה נקלע למצב של ניגוד עניינים בין תפקידו הציבורי לבין רצונו להיטיב עם לוי ולהיבחר לכהונה נוספת. גנדלמן לא דיווח על ניגוד העניינים לגורמים רלוונטיים ולא חתם על הסדר ניגוד עניינים כנדרש בדין. ניגוד עניינים זה בא לידי ביטוי, בין היתר, במתן גישה ישירה ללוי, באופן תדיר, ללשכת ראש העירייה, וטיפול בבקשות לוי להעסקה וקידום עובדים בעירייה.
קראו גם:
כמו כן, גנדלמן לא פסל עצמו מלדון בענייניו של לוי במסגרת תפקידו הציבורי. כך, הוא דן בבקשה של חברה בבעלותו של לוי להכשיר חריגת בנייה בבניין משרדים במרכז העיר חדרה ולקח חלק בהחלטה שאישרה את הבקשה, חתם על היתר בנייה לפרויקט נדל"ן שללוי יש בו אינטרס כלכלי מהותי והיה שותף למתן היתר בנייה לבית אבות סיעודי על קרקע בבעלות לוי".
באשר לחלקם של מנהלת הלשכה ונהגו של גנדלמן, הוסבר: "בסוף ינואר 2018 התקבלה בלשכת ראש העירייה פנייה לפי חוק חופש המידע לקבל את יומני הפגישות שלו. בעקבות כך, הוא ומנהלת לשכתו סיכמו כי היא תמחק מיומנו הממוחשב חלק מהפגישות, כדי להסוות את הקשר הפסול שקיים עם לוי. היא ביצעה שינויים ביומן והפיקה ממנו פלט כוזב במטרה להעבירו למגיש הפנייה. כעולה ממכתב השימוע, בהנחייתו של גנדלמן, נהגו עדכן את סמי לוי בדבר גביית הודעה במשטרה של חבר אופוזיציה בעיריית חדרה, שנסובה בין היתר על יחסיו של גנדלמן עם לוי, והעביר לו מסר להתרחק מהעירייה בתקופה הקרובה, זאת בכוונה למנוע או להכשיל חקירה פלילית".
מתוך מכתב הזימון לשימוע: "גנדלמן דן בבקשה של חברה בבעלותו של לוי להכשיר חריגת בנייה ולקח חלק בהחלטה שאישרה את הבקשה, חתם על היתר בנייה לפרויקט נדל"ן שללוי יש בו אינטרס כלכלי מהותי והיה שותף למתן היתר בנייה לבית אבות סיעודי על קרקע בבעלות לוי"
גורמים בעירייה טוענים כי בסביבתו של גנדלמן סבורים שההודעה אינה רעידת אדמה. "יש תחושה שהשימוע ייקח זמן, ואולי גם יצליחו לדחותו פעם אחר פעם", אמר גורם קואליציוני, "וגם כשהשימוע יתקיים התחושה היא שהוא יצליח להדוף את הטענות. דבר נוסף הוא שמאז ירד סעיף השוחד מעל הפרק בחשדות נגדו, האווירה היא שגם אם יוגש כתב אישום, הוא עדיין יוכל להמשיך לכהן כראש עירייה במקביל להתנהלות התיק".
שי ברכה, חבר מועצת העיר מסיעתו של גנדלמן, הביע את תמיכתו בראש העירייה: "צביקה, הכרתי אותך לפני שמונה שנים כשניסית לשכנע אותי להצטרף אליך למסע פוליטי מרתק", כתב. "בהתחלה לא הסכמתי, לא בגללך אלא בגלל דבר שקוראים לו פוליטיקאים. אבל ברגע שקיבלתי החלטה להצטרף אליך למסע גיליתי אדם חכם, ישר, רגיש ועם עקרונות ברזל של התמדה, אורך רוח ועבודה קשה. ככל שהזמן עבר בחיים הציבוריים ראיתי אצלך דבר אחד שבעיניך הוא מאוד ברור, שמירה על שלטון החוק. וגיליתי עוד דבר, במסע הציבורי פוליטי אם רוצים להפליל אדם כל מה שצריך הוא יצר נקמה, כסף וגם הרבה מניפולציות וגם האדם הכי ישר ושומר החוק בעולם יכול ליפול לתוך מלכודת ההפללה. למרות שאתה יודע זאת אגיד זאת בצורה הכי ברורה: אף אחד לא ישנה את דעתי עליך. מאחל לך שתצא מזה מהר ותמיד תזכור שאני איתך".
מנגד סבורים גורמים אחרים בעירייה כי ראש העירייה הסתבך קשות: "גם אם ירד סעיף השוחד זה לא אומר דבר כיוון ששאר העבירות הן עבירות שיש עימן קלון, וראש עירייה לא יכול להמשיך לכהן בנסיבות כאלו", אמר גורם בקואליציה. "גם השימוע לא ייקח עוד זמן רב. במקרה של ראש עיריית רמת השרון יצחק רוכברגר, למשל, שלושה שבועות אחרי השימוע כבר החליטה הפרקליטות על הגשת כתב אישום בגין מרמה והפרת אמונים. קצת קשה להאמין שגנדלמן יהדוף את הטענות בשימוע".
בעקבות ההודעה נשמעו ברחבי העיר קריאות לחברי קואליציה לפרוש ממנה. אחד הקוראים הוא חבר המועצה טל אליהו, עד לא מזמן סגנו של גנדלמן. "יום שבו הפרקליטות אומרת דברה בנושאי שחיתות בעיר הוא יום עצוב לעיר ובפרט שראש העירייה מעורב בזה", אמר אליהו. "צר לי שראש העירייה נקלע למצב הזה והייתי מייעץ לו להעביר את הנושא לבית המשפט ושם לטהר את שמו. אני מאחל לתושבי חדרה ימים יפים יותר וקורא לחברי המועצה מהנהלת העיר לצאת מהקואליציה ולא לתת יד למי שהמשטרה והפרקליטות אמרו דבריהם בעניינו".
חבר האופוזיציה גדי אריאלי (הליכוד) טוען שיש להמתין עם המסקנות: "אני חושב שצריך לנהוג לפי החוק ולתת לזמן ולתהליכים לעשות את שלהם. ראשית יש שימוע ואחריו אולי משפט, צריך לחכות שההליכים ימוצו ואז יחליט כל אחד מה הוא רוצה לעשות - להתמודד לראשות העירייה, לא להתמודד. כעת זה לרתום את העגלה לפני הסוסים. יש כאן עיר לנהל ועוד בתקופת קורונה. אני מאמין בבתי משפט, בחוק, ובתהליכים. מה שצריך לקרות, יקרה".
השוחד ירד
ב־4.6.18 עצרה משטרת ישראל את גנדלמן יחד עם שלושה חשודים נוספים: ראש לשכתו אורלי נגר, נהגו בבר אפללו והיזם והקבלן סמי לוי, בחשד למעורבות בעבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, עבירות מס וכן עבירות נוספות. מעצרו של גנדלמן אף הוארך בשבוע. המעצרים נתנו את האות לתחילתה של החקירה הגלויה. עם מעצרם של החשודים נערכו חיפושים בבתיהם ובמשרדיהם, הם הובאו לחקירה במשטרה ולאחר מכן לדיון בעניינם בבית משפט השלום בראשון לציון. כשישה ימים לאחר המעצר, ב־10.6.18, שוחרר גנדלמן למעצר בית בן שמונה ימים והורחק מהעירייה וממוסדותיה למשך 45 ימים.
נהגו, בבר אפללו, שוחרר אף הוא למעצר בית בן עשרה ימים, ואורלי נגר למעצר בית של חמישה ימים. בהמשך הועברה נגר מתפקידה למחלקה אחרת בעיריית חדרה, ואילו אפללו ממשיך לתפקד כנהג בתפקידו הרשמי, אולם בפועל משמש כאיש הסוד של ראש העירייה וכיועצו. עם המלצת המשטרה בנוגע לתיק הוסר החשד לשוחד, אולם יוחסו לגנדלמן עבירות אחרות.
אז מה אומר הזימון לשימוע בפועל? עורך הדין אילן בומבך, מומחה למשפט מנהלי ועבירות צווארון לבן (גילוי נאות: מייצג את תושב העיר רמי חסון בתביעה נגד ראש העירייה ועיריית חדרה), ומי שייצג ראשי עיריות כמו צבי בר ויצחק רוכברגר בבג"ץ בעת שניסו להדיחם בעקבות חשדות פליליים: "מבחינה משפטית טהורה, כשמוגש נגד ראש עירייה כתב אישום, באותו רגע הוא אמור להפסיק את תפקידו. ייצגתי את רוכברגר וגם את צבי בר בבג"ץ, ובעקבות הדיונים שונה החוק. כעת, כשיש כתב אישום נגד ראש עירייה, מתכנסת ועדה מיוחדת שקובעת לגופו של מקרה אם ראש העירייה יוכל להמשיך בכהונתו, כמובן בהתייחס להיקף העבירות המיוחסות לו, חומרתן והתמשכותן, ופרמטרים נוספים. בכל מקרה, חשוב להבין שגם לרשות המקומית עצמה יש סמכות להעביר את ראש העירייה מכהונתו, לאחר הזדמנות להשמיע את דברו, אולם צריך רוב של שלושה רבעים מחברי המועצה. זה לא קורה הרבה, כי ראש עירייה בדרך כלל הוא אדם חזק".
בומבך ממשיך: "גם אם חבר אופוזיציה מגיש הצעה לסדר להדיח את ראש העירייה והיא נדחית או מוסרת מסדר היום, יש מקום להתערבות בג"ץ בטענה שההחלטה אינה סבירה. זה במישור המשפטי היבש. מובן שמבחינה ציבורית ערכית, כשיש מצב כזה של כתב אישום בכפוף לשימוע וראש עירייה מחליט שלא להשעות את עצמו, יש כאן מסר בעייתי כלפי הציבור שבחר בו. הוא ממשיך להתנהל כרגיל ולשאת בתפקידו כרגיל כשעננה עצומה כזו מרחפת מעל ראשו; וצריך להבין, זו כבר לא חקירת משטרה. אם החליטו על כתב אישום בכפוף לשימוע, משמע שיש פה מאסה קריטית של ראיות".
מעיריית חדרה נמסר: "הנהלת הקואליציה עסוקה בימים אלה בהכנת תקציב 2021 שהחלה בדיונים ביום ראשון האחרון, בראשותו של ראש העירייה צביקה גנדלמן. פרט לחבר אופוזיציה אחד, שהודח לאחרונה מתפקיד סגן ראש העירייה, חברי מועצת העיר תמכו וחיזקו את ראש העיר בין אם בעל פה ובין אם בכתב. באשר לעניין המשפטי, הנושא מטופל במקום בו הוא צריך להיות מטופל".
לכל העדכונים – חדשות חדרה