תושבים משכונות נווה חיים, יצחק, ו-ויצמן יוזמים הקמת משמר אזרחי שיחזק את תחושת הביטחון של התושבים.
1 צפייה בגלריה
מקימי המשמר האזרחי
מקימי המשמר האזרחי
מקימי המשמר האזרחי
(צילום: אלבום פרטי)
קראו עוד:
בנוסף מתכננים התושבים להקים צוות חירום שכונתי שיתבסס על מתנדבים שאינם מתאימים למשמר האזרחי. התושבים כבר ניסו לפני כשנתיים להוציא לפועל יוזמה כזו, אולם לטענתם לא קיבלו רוח גבית מספקת מעיריית חדרה. הם מקווים שהפעם יעלה הדבר בידם.

התפרעויות בכבישים

יפתח נתיב מנווה חיים, הוא אחד התושבים שמקדמים את הקמת המשמר האזרחי.
"היוזמה נולדה מצורך אישי שלי, אבל הבנתי שתושבים רבים שותפים לתחושותיי", הוא מסביר. "המצב הביטחוני מלחיץ כבר זמן רב וגם כל מיני התנהגויות פסולות ברחבי השכונה כמו נהיגה פרועה של טרקטורונים, ו-ונדליזם בגני שעשועים. ראיתי שבבית אליעזר מרימים יוזמה כזו וחשבתי שזה יהיה מאוד יעיל גם כאן. זה לא מרגיש נוח שאין מסגרת כלשהי שמגבירה את הביטחון והמוגנות. אנחנו קרובים מאוד לחופש הגדול ויש המון בעיות ברחובות כמו טרקטורונים שמשתוללים, שתיה ושימוש בחומרים אסורים בגני שעשועים. אלו אותם גנים שאני לוקח את הבן שלי לשחק בהם אחר הצהריים. אני לא רוצה לחיות במקום שאין ערבות הדדית ודאגה זה לזה. כולם רוצים לחיות במוגנות".
בפרסומים שהפיץ ברשתות החברתיות ובקבוצות וואטסאפ שכונתיות קרא נתיב למתנדבים בני 17-64, ללא עבר פלילי ועם בריאות תקינה להצטרף ליוזמה. עוד בדרישות: שירות צבאי או פטור מצה"ל לא על רקע נפשי ומחויבות של התנדבות חד חודשית לטווח של 4-6 שעות.
"בואו נתכונן לפרעות הבאות: החופש הגדול", כתב. "תתארו לכם שבשכונה שלנו ישנו צוות מתנדבים שבימים קריטיים ובעתות משבר מתחמשים ומצטיידים, מסיירים בשכונה ומראים נוכחות היכן שנדרש. פשיעה וונדליזם יפחתו בהרבה ונהיה מוכנים טוב לתרחישים מאיימים יותר".
לדבריו, עם הפצת ההודעה, נרשמה היענות מאסיבית של מתנדבים: "פנינו למשטרה שביקשה עשרה מתנדבים לפחות כדי לקיים הכשרה, ולנו יש כבר כעת 19. יש לנו גם חבר'ה מעל גיל 64 שרוצים להתנדב. בעבור אלו או כל מי שלא מתאים למשמר האזרחי, אנחנו רוצים להקים 'צוות חירום שכונתי', מעין סיירת שתוכל להוות הרתעה בעצם נוכחותה. שתוכל לדווח למשטרה במקרה הצורך. אני מאמין שרק הנוכחות שלהם תמנע ונדליזם, מקרי אלימות והטרדות. הדבר הזה קיים בהרבה יישובים ואנחנו רוצים להביא את זה גם אלינו. העניין הוא שאנחנו צריכים את היד המושטת של עיריית חדרה ומשטרת חדרה בנדון".

עזרה עירונית

התושב אלי מלכה, שניסה בעבר להחיות את המשמר האזרחי בשכונה אומר: "למשטרה אין מספיק כוח אדם לספק מענה בכל שכונה ורחוב. מאז מבצע שומר חומות יש אווירה לא כל כך נעימה. אנשים דרוכים וכל דבר מדליק נורה אדומה. לכן יש צורך בהתארגנות מקומית שתהיה מעין 'כוח הרתעה' ואנחנו רואים שזה קורה לא רק בחדרה. אנחנו גם עיר לווין של כל ואדי ערה. אנחנו אומרים 'אהלן וסהלן' והכול ברוח טובה, אבל באווירה שנוצרה כרגע יש גם חששות, וצריכים להיות ערניים".
מלכה מספר כי היה עד ליוזמה מוצלחת כזו בשכונת קריית השרון בנתניה ואף ניסה לתווך בין היוזמים לנציג עיריית חדרה בעבר, ללא הצלחה: "ההצלחה של הרעיון הזה תלויה ברצון של המשטרה והעירייה להיעזר באנשים שרוצים לתרום. בפעם שעברה, זה נפל על חוסר רצינות של העירייה לתת משאבים לנושא כמו בנתניה, שם יש גיבוי מלא של העירייה, במדים, בניידות ואפילו בערבי הוקרה. סייעו והתריעו על חוליית גנבים בקרית השרון? ראש העירייה מתקשרת לפרגן, ואפילו מפרגנים להם איזה צ'ופר. זה מסוג הדברים שנותנים מוטיבציה וסוג של גאוות יחידה לתושבים להמשיך להתנדב. יש הבדל בין מתנדב שנותנים לו צ'קלקה לרכב הפרטי שלו והוא שורף דלק שלו, לבין מתנדב שמקבל ניידת של העירייה. כשהרשות מחויבת לתהליך, התושב מרגיש יותר שייכות. יש לו מדים, הוא עם ניידת שכתוב עליה 'משמר השכונה'".
ליאור פחימה, הוא אחד התושבים שמבקשים להתנדב למשמר. "גם אם אני מרגיש בטוח, למדנו שאנו חיים על חבית נפץ ובשעת צרה אין למי לסמוך", הוא מסביר. "לא רק שהמשטרה לא יכולה לספק הגנה בכל שכונה, אנחנו חיים את השכונה, יודעים היכן להסתובב. נוכחות שלנו יכולה למנוע גניבות ופריצות לבתים ואת הוונדליזם והשתיה של הנערים בגני שעשועים. אנחנו לא שוטרים, אבל סיורים בגינות יוכלו למנוע מנער שרואה אותנו 5-6 פעמים בערב, מלהמשיך לשאוף בלוני גז ולשתות וודקה. במהלך השבוע תתקיים הפגישה הראשונה של כולנו, פגישת היכרות ורצון טוב, ואנחנו ממש מחזיקים אצבעות שיהיה מי שיקדם את היוזמה שלנו ברמה העירונית".
מהעירייה נמסר: "עיריית חדרה שמחה לראות שיש תושבים אכפתיים ובעלי רצון להתנדב לטובת העיר. בימים אלה העירייה בשיתוף הרשות לביטחון קהילתי מגייסת מתנדבים לסיירת הורים שתסייר במרחבים העירונים ובמוקדי מפגש ובילוי של בני נוער".
מהמשטרה נמסר: "משטרת ישראל מקיימת בחודשים האחרונים מבצע גיוס נרחב של מתנדבים ומתנדבות לשורות המשטרה בתחנות השונות ורואה במערך המתנדבים מכפיל כוח משמעותי ואסטרטגי עבור יחידות השטח. בהתאם לכך, הליך גיוס מתנדבים למשטרה מתקיים על פי נוהל סדור הכולל עמידה בקריטריונים, בדיקות התאמה, הליך מיון ומסלול הכשרה מקצועי בהתאם לתחומי העיסוק השונים. משטרת ישראל קוראת לציבור הרחב להתנדב וכל פנייה תיבחן בהתאם".
לעדכונים: חדשות חדרה