בשורות רעות לתושבי חדרה וליישובים תחת אחריותו של "איגוד ערים לאיכות הסביבה שרון כרמל": חברת חשמל הודיעה כי לא תספיק לסגור את היחידות הפחמיות בתחנת הכוח אורות רבין בתאריך היעד, 1.6.22. המשמעות היא שתושבי האזור יוסיפו לסבול מזיהום אוויר עוד זמן לא ידוע. באיגוד ערים שרון כרמל הודיעו כי ידרשו פיצוי כספי מחברת חשמל על העיכוב.
קראו עוד:
בשלב זה, אין היתר להפעלת היחידות מעבר לתאריך היעד. באיגוד מבהירים כי בעקבות המצב ועל מנת למצוא פתרון להמשך עבודתן, משרד האוצר פועל לביטול חוק אוויר נקי במסגרת חוק ההסדרים, כדי לאפשר את הפעלת היחידות ותחנות כוח נוספות ללא ניטור ופיקוח. אם הדבר אכן יקרה, הוא יפגע באופן ניכר בבריאות התושבים, שמשלמים את מחיר הזיהום כבר שנים רבות.
מנכ"ל האיגוד ניר סהר ציין כי לכל דחייה יש עלות סביבתית ובריאותית. העלות הכוללת של הדחיה מוערכת לדבריו בסכום של 1.5 עד 5.6 מיליארד שקלים. "הפליטות בשנת 2022 הן בדיוק כפי שהיו לפני 40 שנה, התחנות הפחמיות ישנות ויש בהן הרבה תקלות ופליטות רבות של מזהמים", אמר. בנוסף לזיהום במרחב כולו, מאגר הפחם העצום באורות רבין גורם לתעופת חלקיקי פחם לשכונת מגורים סמוכות והתושבים סובלים מאבק פחמי מאז שנות השמונים. המאגר, גם מעכב את פיתוח העיר ואת הקמת שתי שכונות מגורים בעיר.
יו"ר האיגוד אסף איזק: "לא יעלה על הדעת שבגלל שחברת חשמל לא עמדה ביעד יבוטל חוק אוויר נקי והתושבים במרחב האיגוד ובארץ כולה ישלמו מחיר בריאותי כבד. אנו דורשים ממשלת ישראל לקבל את עמדת המשרד להגנת הסביבה לא לבטל את חוק אוויר נקי ולשמור על חיי התושבים במרחב שלנו. במידה והיחידות לא יסגרו או יעברו לשימור, נדרוש מחברת חשמל פיצוי סביבתי, לתושבי המרחב במקביל להמשך המאבק לסגירתם".
ארז אריאב מנהל פורום תושבים אזורי להגנת הסביבה שרון כרמל ויו"ר המאבק כנגד תחנת כוח נוספת בחדרה: "שוב אנו רואים את אוזלת ידה של המדינה בכל הקשור לעמידה ביעדים שהציבה לעצמה. ממשלת ישראל ממשיכה בתכנון והפעלה של תחנות כוח פוסיליות מזהמות, בעוד שהאלטרנטיבה הנדרשת היא מעבר לאנרגיות מתחדשות".
ממשרד האנרגיה נמסר: "החלטת הממשלה הגדירה שני תנאים להפסקת פעילות היחידות הפחמיות בתחנת הכוח 'אורות רבין': הראשון הוא שתתקיים יתירות באספקת גז טבעי למשק הישראלי על ידי חיבור שלושה מאגרי גז טבעי, והשני הוא תחילת הפעולה של המחז"מ החדש המוקם על ידי חברת החשמל בתחנת הכוח. בשל הקורונה חלו עיכובים בשני הפרויקטים. עם זאת, יש לציין כי העיכובים הנ"ל לא צפויים להשפיע על העמידה ביעד להפסקת השימוש בפחם עד סוף שנת 2025".