מבקרים רבים פקדו במהלך סוף השבוע את גבעת האירוסים באזור שכונת עין הים בחדרה. המקום נחשב לנקודה הצפונית ביותר בעולם בה צומח הפרח הייחודי והנדיר.
קראו עוד:
גבעת האירוסים בחדרה לא נכללת בהגדרות של שמורות טבע וגנים לאומיים של רשות הטבע והגנים ולכן אין פיקוח ובקרה על הנעשה בה. מבקרים מגיעים לעיתים עם רכבי שטח ופוגעים בצומח הנדיר. גם מבקרים שמנסים להצטלם סמוך לפרחים גורמים נזק.
אחת המבקרות פרסמה בדף הפייסבוק "קהילת חדרה של החברה להגנת הטבע" פוסט, בו קבלה על התנהגות המבקרים: "אנשים רמסו את אירוס הארגמן בשביל לצלם תמונה משפחתית טובה. בשנים הקודמות גידרו אותם ולפעמים גם שמו שלט. עיריית חדרה, שוב נרדמתם בשמירה".
חיליק מדור חיים, תושב העיר, חוקר תולדותיה ואקולוג: "ביקרתי שם עם נכדיי בשבת, האירוסים מצויים בשיא הפריחה. הבעיה היא שיחד עם כל היופי הזה, טרקטורונים וג'יפים עדיין נכנסים לגבעה ובדרך מועכים הרבה מהצומח הנדיר", הוא אומר. "גם אנשים שבאו ברגל בשביל לצלם אותם דרכו עליהם, מעכו אותם, וזה לא לעניין. הבעיה הכי קשה של גבעת האירוסים בעין הים זה שהיא לא נכללת במסגרת איזו שמורה ככה שלא מתייחסים אליה ברצינות הראויה ומגנים עליה כמו שצריך. עיריית חדרה היא זו שבמצב הדברים הנוכחי, אמורה לדאוג לשילוט, לגידור ולפיקוח על פיסת הטבע הייחודית הזו".
אירוס הארגמן הוא בעל תפרחת ארגמנית כהה עד שחורה והיה נפוץ בעבר באזור מישור החוף, אולם פיתוח ובנייה פגעו משמעותית באוכלוסייתו, כך שנותרו ממנו מעט ריכוזים. הוא נחשב למוגן ופורח בין החודשים פברואר למרץ. גם "רותם המדבר" שצומח בגבעה, ונראה כשיח בעל פרחים קטנים לבנים, נחשב למוגן.
אורן אגמון, מנהל קהילת החברה להגנת הטבע בחדרה והסביבה: "אנחנו פועלים יחד עם שאר גופי הסביבה להכריז על פארק חדרה כגן לאומי ולהסדיר את מעמד גבעת האירוסים שישמור על ערכי הטבע באזור".
עיריית חדרה: "בהמשך לפגיעות חוזרות ומתמשכות בגבעת האירוסים על ידי מטיילים, פנתה העירייה לרשות הטבע והגנים בבקשה לבחון יחד נקיטת צעדים לשמור על הגבעה".
פורסם לראשונה: 07:57, 03.03.22