מי שנסע לאחרונה ברחבי חדרה לא היה יכול להחמיץ את שלטי החוצות שקוראים לתושבים להצטרף לצוות המורים בעיר. מדובר בקמפיין שהפיקה העירייה ומככבים בו מורים צעירים שמלמדים בבתי ספר בעיר. המטרה היא להתגבר על המחסור במורים, בעיה כלל ארצית, שניכרת גם בחדרה.
באגף החינוך של העירייה יזמו תוכנית להסבת אקדמאים להוראה שתתקיים בחדרה בשיתוף מכללת לוינסקי, וינגייט ומחוז חיפה של משרד החינוך. התוכנית כוללת גם התנסות מעשית בבתי ספר בעיר. כדי למשוך כמה שיותר תושבים – הוחלט לפתוח בקמפיין.
רצון ותשוקה
שלי הרוש, מנהלת מחלקת בתי הספר היסודיים באגף החינוך מספרת: "התוכנית נולדה בעקבות המחסור במורים בבתי הספר בכל הארץ. החלטתי בשיתוף פעולה עם מנהל אגף החינוך, שלומי דהן, שהכי נכון יהיה להביא את האקדמיה לחדרה. לעזור לאקדמאים שיש להם רצון ותשוקה לחינוך לעשות הסבה ולהנגיש להם את ההכשרה לתוך העיר. כך נרחיב את מאגר אנשי חינוך, שיוכלו לאייש בהמשך משרות בבתי הספר".
לקמפיין הגיוס נבחרו מורים מהעיר. אחת מהן היא יובל בן חמו (25), מורה בבית הספר "מופת-חופים" ובוגרת "סמינר הקיבוצים". בשנת הלימודים החולפת היא חינכה כיתות א' ו-ו' כמחליפה של מחנכות בחופשת לידה.
"נכון, יש אתגרים של משרד החינוך ומשכורות לא בשמיים, אבל הדבר הכי חשוב זה הילדים", היא אומרת. "אני באה בשביל הילדים, נהנית מהעבודה ככה שהזמן עובר לי מהר. זאת הסיבה העיקרית שבחרתי לשווק את העבודה שלי בקמפיין. אני אוהבת את העבודה כל כך. אין מקצוע שמאפשר לך לחוות את הילדות שלך כל יום מחדש ואני נפעמת כל יום מהילדים. הם רצים אליי בשער ואוהבים אהבה אמיתית. אני מרגישה גם שזה משאיר אותי צעירה. מעבר לזה, שלהוביל תלמיד זה תהליך מטורף. מאחורי כל ילד יש עולם שלם ומבחינתי אם הצלחתי לגעת בשלושה-ארבעה תלמידים שיזכרו משפט שאמרתי והוא ילך איתם הלאה, או חיבוק שנתתי בזמן הנכון זה העיקר. לא לכל אחד יש את ההזדמנות הזו להשפיע".
פרזנטורית נוספת היא אפרת גיאת (26). היא למדה חינוך במכללת תלפיות בחולון ולדבריה מאז ומתמיד ידעה שתהיה מורה: "כבר בלימודים התחלתי למלא מקום בבית הספר מוריה", היא אומרת. "המפגש עם כמות ילדים מאסיבית וסגנונות שונים הפכו אותי למורה מכילה שלא מפחדת מאתגרים. אני מאוד אוהבת את המקצוע. בבית הספר נפתחה כיתת תקשורת לאחרונה ונקראתי להחליף שם את המורה. אני מודה לאלוהים שעה-שעה על הזכות לחנך ילדים מיוחדים. קשה להסביר כמה אני מקבלת מהם. הם ממלאים לי את הלב כל יום".
לדבריה, תוך כדי הקמפיין קיבלה גם תגובות מפתיעות: "הרבה אמרו לי 'איך בחורה מוצלחת כמוך בחרה בחינוך ולא בהיי טק'. המדהים הוא שבעירייה הבינו שיש פיחות במעמד המורה ואת זה הם רוצים לשנות ולהביא מורים שמאמינים בחינוך כדרך וכשליחות".
קארין מומיקה (27) שמשתתפת אף היא בקמפיין, היא מחנכת בבית הספר אילן רמון. "למדתי בבית ברל, עשיתי סטאז' באילן רמון והמשכתי ללמד שם", היא אומרת. "גם כילדה למדתי במחזור השני וזו מעין סגירת מעגל. אני מאוד אוהבת את המקצוע שלי, אני מחנכת כיתות א' וב' ככה שהסיפוק מטורף. לראות אותם מגיעים קטנטנים ומתפתחים חברתית, רגשית ולימודית, להיות דמות מרכזית בחייהם ושהם רואים אותי כמי שמובילה אותם ודואגת להם זה הכול. המכתבים שהם כותבים לי, המחוות הקטנות, הבלבול שלפעמים הם קוראים לי 'אמא', החיבוקים, זה מחמם לב".
רגעי אושר
יגל קוזחי (26) הוא מורה לחינוך גופני בתיכון בית אליעזר. הוא למד לתואר בחינוך באוניברסיטה הפתוחה ובמרץ האחרון סיים את מסלול הסבת המקצוע שלו להוראת חינוך גופני במכללת וינגייט. כיום הוא משמש כמורה לכיתות י' עד י"ב. "אני בא לעבודה עם חיוך ונהנה", הוא אומר. "בתחילה אנשים אמרו לי 'העבודה נראית כיפית עם חופשים וכדומה, אבל זה לא ככה כי לתלמידים אין כוח אלייך'. אז נכון, לא תמיד הכול קל, אבל יש המון רגעי אושר ואני בהחלט מרוצה מההחלטה שלי. יכולתי לבחור באפיקים אחרים מתגמלים יותר כספית, אבל ראיתי תמיד את ההוראה מול העיניים שלי".
קראו גם:
לדבריו לגילו הצעיר ולתחום ההוראה שבחר יש יתרונות לא מעטים: "בגלל שאני לא רחוק מגילם של התלמידים, הם רואים בי חבר, נפתחים יותר, מספרים על החברה, הבית, סיפורים אישיים. אני זורם עם זה כל עוד זה בגבול הטעם הטוב. המילה שליחות נדושה בהקשר של הוראה אבל זה באמת ככה כי אנחנו מחנכים את דור העתיד. אני מסתכל על דור הוריי ועל הדור שלי, ויש התדרדרות מבחינת פעילות גופנית שילדים עושים היום. אם אני יכול לעשות שינוי שיגרום לילדים לאהוב את זה יותר, אותי זה מרגש ומספק. היה לי תלמיד שהגיע עם פטור מספורט. שוחחנו איתו אני והמחנכת, והוא הסכים להגיע לשיעור ניסיון ואחר כך לעוד שיעור. הוא התחיל לרצות ולהילחם ובסוף עשה בגרות בהצלחה. יש המון סיפוקים ותחושות גאווה מטורפות".
הרוש מספרת כי המצטרפים לתוכנית להסבת אקדמאים יוכלו להתחיל ללמד כבר השנה, במידה ויש להם רקע קודם בהוראה: "התוכנית תהיה מותאמת לאנשי חינוך בחדרה כי לכול עיר יש את המטרות שלה והתוכניות הייחודיות של בתי הספר שלה. הם יוכלו להתנסות בבתי הספר בעיר מתוך מחשבה שיוכלו להישאר ללמד שם. יש משהו בעשייה בעיר שלך, בשכונה שלך, שמכניס ערך מוסף כי אתה מכיר את הרוח והתרבות של העיר. מי שירצה ויימצא מתאים, יוכל להתחיל ללמד כבר בספטמבר הקרוב. מדובר על בעלי ניסיון בהוראה במילויי מקום או עם הגיל השלישי".
יש כבר היענות לתוכנית מצד אקדמאים?
"הקמפיין יצר עניין. הוא נתן כוח למורים ולמחנכים בשטח שתמיד זקוקים למילה טובה. לנסוע בעיר ולראות את עצמך בקמפיין חוצות זה מרגש. הרבה אנשים סיפרו לי שהקמפיין 'עשה להם חשק למקצוע'. בעניין ההיענות, אנחנו מראש מכוונים לנבחרת של 25 סטודנטים איכותיים. זה לא יפתור את כל החוסרים, אבל זו התחלה. הם יקבלו גם מלגות מאיתנו, ממשרד החינוך ומפעל הפיס. אנחנו הולכים על איכות ולא על כמות".