אבי ינוקא, 70, תושב חדרה, השיק לאחרונה את "רוקדי הקדחת", ספר רחב יריעה על תולדות חדרה, מיום רכישת אדמותיה ועד סוף התקופה העותומאנית.
קראו עוד:
ינוקא שימש כמורה לגדנ"ע ושל"ח (שדה, לאום, חברה) במשך 35 שנים, רובן בבית הספר תיכון חדרה. במקביל במסגרת עבודתו במכללת וינגייט ב"מדור לידיעת הארץ", הקים שם את בית הספר לתיירות אתגרית.
מאז יצא לפנסיה בשנת 2006 ידיו מלאות. טרם הוציא לאור את הספר, הקים אתר לתיירות פנים וחוץ תחת השם "צ'לנג' טוריזם", שהתמקד בטיולים לפי תקופות, מתקופת האבן ועד ימינו. "בניתי אתר ענק ולקח כמה שנים עד שהוא עלה לאוויר בעברית ובאנגלית", הוא מספר. "לצורך כך קיימתי 250 ימי סיור בארץ כדי לצלם אתרים, אבל זה לא הלך. אנשים לא כל כך נשבו בקסמו של האתר שהציע ימי טיול בארץ לפי תקופות נניח הרומית, הכנענית, הביזנטית וכן הלאה. כיום האתר כבר לא באוויר".
בשנת 2015 החליט לאגד את המידע שאסף על העיר לאורך השנים. "תמיד התעניינתי בקורות חדרה", הוא מסביר. "בסוף שנות ה-70 עשיתי קורס מורי דרך ובעת שהייתי מכין לתלמידי התיכון את תוכניות הטיולים והמסעות, התוודעתי יותר לנושא. פניתי למנהל בית הספר אז אלישיב אורן ז"ל שהוציא כמה ספרים על חדרה ואמרתי לו שחסר לי מידע על העיר. הוא הפגיש אותי עם צאצאי ראשוני חדרה לשמוע סיפוריהם ואמרתי לעצמי 'יום אחד אני אכתוב מכל זה ספר'. שנים לאחר מכן, כשהתמנה ד"ר אריה לוקר למנהל בית הספר נשלחתי לוועידת החינוך של המורים מטעם מכללת וינגייט, ולוקר לא ידע בכלל שאני באולם. כשנאם, הוא אמר שבעיניו המקצוע החשוב ביותר בבית הספר הוא של"ח וידיעת הארץ. לשמוע את זה ממי שבמקור הוא מורה לביולוגיה וכימיה היה מרגש מאוד, כי בעצם הוא אמר שערכים זה הכי חשוב".
יצאו לא מעט ספרים על תולדות חדרה. מה מיוחד בספר שלך?
"יצאו המון ספרים ופרסומים על חדרה, אבל בעיקר אסופות מאמרים. אני סיפרתי את סיפורה של העיר לפי שנים. בכל שנה סיפרתי מה מתרחש בקהילות היהודיות ומה קורה באותה השנה בחדרה, בהיבט של רכישת הקרקע, יחסים עם השכנים ככה שנוצרת תמונה כוללת ורחבה יותר. הספר מלא בסיפורים של ראשונים וזיכרונותיהם, מספר על קליטת הפועל העברי בחדרה וארגון השומר, על קומונות בחדרה, על עזרה של אישים שונים לעיר כמו ד"ר הלל יפה, העזרה של הברון רוטשילד ועוד".
כאיש חינוך ומורה דרך אתה סבור שדור ההמשך מכיר את קורות העיר מספיק?
"כל הרעיון של הספר עליו אני עובד משנת 2015, הוא להנחיל את מורשת חדרה לדורות הבאים, הכתיבה שלי לא הייתה כמאמר יבש. כשכתבתי חשבתי על התלמידים ועל המודרכים בטיולים וחשבתי שאולי באמצעות התלמידים, זה יגיע גם להוריהם ואז הרווח שלנו יהיה כפול. יש גם תושבים חדשים שהגיעו לגור כאן וחשוב לי שיכירו את ההיסטוריה של העיר. עשיתי ספר מדויק, אסתטי, יפה ומלא תוכן, וחשוב לי שאנשים יכירו את העיר דרכו".