עמותת "חדרה אוהבת חיות" נדרשת לפנות בחודש אוגוסט 2024 את המתחם באזור יער חדרה בו היא פועלת. אלא שלטענת הפעילים, בעירייה טרם הקימו עבור העמותה מקום חלופי למרות הבטחות חוזרות ונשנות ועל אף הסכם שנחתם בין הצדדים לפני כשנתיים.
3 צפייה בגלריה
הפעיל אבי ספל במתחם ביער חדרה. חוששים מקריסה
הפעיל אבי ספל במתחם ביער חדרה. חוששים מקריסה
הפעיל אבי ספל במתחם ביער חדרה. חוששים מקריסה
(צילום: אלעד גרשגורן)
בשל חוסר הוודאות, מתקשה העמותה לקלוט כלבים חדשים ומצויה בסכנת קריסה. מאחר ובעיר גם אין הסגר עירוני (המקום נסגר על ידי משרד החקלאות מסיבות תברואתיות וטכניות) הפעילים חוששים מהתמוטטות של "חדרה אוהבת חיות", שמשמעותה היא מחסור בפתרונות לכלבים פצועים ומשוטטים ולגורים נטושים.
ורד ברוך, שעומדת בראש העמותה, שלחה לפני שבועיים מכתב למ"מ ראש העירייה, ניר בן חיים בנדון, בנוסף לפניות טלפוניות והגעה פיזית שלה ללשכת ראש העירייה בכדי לנסות ולהידבר עמו. "הזמן, עתות מלחמה, וברור שאנו מרוכזים בנושא הקשה הזה. יחד עם זאת חייבים לקדם את נושא הכלבייה בהתאם להתחייבותכם בנושא", כתבה. "מהידוע לי ולמרות פרק הזמן הארוך שחלף מאז המכתבים שלכם בנושא ומהפגישות שקיימנו לא הייתה התקדמות. למרבה הצער מי שבסופו של דבר עלול לשלם את המחיר זה הכלבים שלנו והציבור, שלא יהיה לו מענה הולם לכלבים המשוטטים. אשמח להיפגש ולדעת מה התקדם בנושא הקצאת מקום למחלקה הווטרינרית ול'חדרה אוהבת חיות'".

3 צפייה בגלריה
עיריית חדרה. התובע טוען כי "ההתנהלות לא ראויה"
עיריית חדרה. התובע טוען כי "ההתנהלות לא ראויה"
עיריית חדרה. תימצא פתרון?
(צילום: אסף פרידמן)

עמותת "חדרה אוהבת חיות" נוסדה למען כלבי חדרה והסביבה ופועלת להצלת הכלבים הנטושים באזור. היא פועלת משנת 2005 בשטח מול תחנת הרכבת ביער חדרה באישור העירייה.
צוות מתנדבים מסור דואג למחסה, לטיפולים רפואיים ולטיולים ביער ופועל למציאת בתי קבע טובים בעבור הכלבים. הבעיה היא שהשטח ממנו פועלת העמותה שייך לקק"ל וצו פינוי הוצא מטעמם לעמותה בשנת 2013. מכיוון שלעמותה לא היה להיכן להתפנות, היא הגישה התנגדות. במשך שבע שנים התנהלו הליכים משפטיים בסוגייה. בסופו של דבר שלח בית המשפט את הצדדים להליך גישור, שם עלה הרעיון להקים הסגר חדש ולצידו מקום בעבור העמותה. "למעלה משנה היינו בגישור עם העירייה וקק"ל ואז עו"ד מטעם העירייה, הבהיר כי באזור התעשיה נמצא מקום להסגר העירוני ולצידו מקום לעמותת חדרה אוהבת חיות", מסבירה ברוך. "כולנו, אנשי העמותה וחברי הוועד חתמנו על הסכם שבהתאם להבטחות העירייה אנו נתפנה מרצון".

3 צפייה בגלריה
כלבים משוטטים בסביבת מודיעין
כלבים משוטטים בסביבת מודיעין
כלבים משוטטים. מי יטפל בהם?
(צילום: "תנו לחיות לחיות")

ואכן, בתאריך 8/12/21 נודע כי ראש העירייה דאז, צביקה גנדלמן, בישר לפעילי זכויות בעלי החיים בפגישה בלשכתו כי בכוונתו לפעול להקמתה של כלביה עירונית כשלצדה יוקצה שטח עבור עמותת חדרה אוהבת חיות. אלא שברוך טוענת כי מאז לא נרשמה התקדמות מעשית בתכנון או בבנייה.
"לאחרונה הגעתי ללשכת ראש העירייה לנסות להידבר איתו", היא מספרת. "הגיעה מישהי מטעמו והבהירה כי הוא אינו מכיר את הנושא וביקשה שניתן להם זמן לארגן פגישה עם כל המעורבים בדבר כולל הווטרינר. בהסכם הגישור ניתנו לנו 32 חודשים כדי להתפנות למקום החדש. אני מבררת תדיר, מה מתקדם עם הבנייה? יש אישורים? פונה לחברי מועצה, לווטרינר העירוני. הזמן הולך ואוזל ואין להם תשובות".
אי הוודאות באשר לאכסנייה החדשה של העמותה החל מאוגוסט 2024, כבר גורמת לגסיסתה. "פינוי באוגוסט משמעו שחודשיים קודם לכן אני צריכה למצוא פתרונות לכלבים שלנו, שכרגע הם בעיקר כלבים כנענים, נשכנים שאני לא רואה להם פתרון", מספרת ברוך. "הוועד לא מאשר להכניס עוד כלבים, כי לטענתם, בנקודת הזמן הזו ובחוסר הוודאות זו בעיה. מה נעשה עם הכלבים כשיגיע מועד הפינוי? יצרתי קשר עם חוות השאנטי והם אמרו שיעזרו לנו ויקלטו אותם, אבל מה אם לא יעמדו בהתחייבותם? מי ייקח ממני את הכלבים המוגבלים והמופרעים? כשיש לך 8 ברי אימוץ ו-10 בעייתיים, אפשר איכשהו לשרוד, מכניסים חדש ומוציאם אחר לאימוץ. היום אין את זה והעמותה קורסת. אין הכנסה מאימוצים. אני מכניסה כלבים אלי הביתה ומשם מעבירה לאומנה בחדרה ומשם מגרדת כמה שקלים".

קראו גם:

לדברי ברוך, עד לפני שנתיים הייתה לעמותה פעילות נרחבת של קרוב ל-500 אימוצים בשנה, ו-300 עיקורים וסירוסים. "לקראת הבחירות הבטיחו כל מיני נבחרי ציבור שיקדמו את הנושא, אבל אין להם אפילו תוכניות", היא אומרת. "זה מרגיש לנו שנוח להם בעירייה ככה. משרד החקלאות, סגר את ההסגר שלהם תברואתית ונוח להם שיש להם אותנו שלא יכולים לעמוד בפני כלבים דרוסים ופגועים אז הם לא ממהרים להקים את ההסגר החדש. אנחנו בקריסה, חוששים וחרדים ומתקשים לקלוט כלבים. ואם לא די בכך, אנשים שלא מכירים את כל אחורי הקלעים הזה, באים בטענות קשות כנגד העמותה, שאנחנו לא מתפקדים מספיק טוב, כותבים ברשתות 'ורד, מה קרה לך בשנתיים האחרונות?' אני לא עונה, אבל אני לא יכולה להגיד שזה לא פוגע".
אבי ספל מתנדב בעמותה כבר שש שנים. הוא מספר כי אם תיסגר, העיר צפויה להיפגע קשות ברבדים שונים: "רוב הפעילות שלנו הייתה להכניס אלינו כלבים משוטטים. היינו מביאים גם מהסגרים ברחבי הארץ. אבל כשאני יודע שאני עומד להיסגר, אני לא יכול להמשיך לקלוט כלבים. המשמעות היא סכנת סגירה מיידית כל עוד העירייה לא מספקת מקום חלופי כפי שהתחייבה בגישור שעשינו איתה ועם קק"ל. העמותה קיימת כבר 18 שנה ובזכותה אין המוני כלבים משוטטים ברחוב. כשאין מי שיאסוף ויטפל בכלבים המשוטטים, הם יתרבו, יכולות להיות תקיפות, חיטוטי זבל שיביאו למחלות ובעיות וזה מה שבעירייה לא קולטים, כל העיר תיפגע מזה. כרגע בגלל המצב כל מאמצינו נתונים למציאת פתרון לתשעת הכלבים האחרונים שאצלנו. הם יצטרכו הרבה עבודה ואילוף ואנחנו נממן את זה. מצער מאוד שאנחנו במצב של אי יכולת לקלוט עוד כלבים ושכל העיר עתידה להיפגע מאוזלת היד של העירייה".
מהעירייה נמסר: "גורמי המקצוע של העירייה נמצאים בקשר עם העמותה במטרה להכשיר שטח ייעודי".