החורף הביא עימו, חוץ ממערכות גשמים, גם מחלות עונתיות רבות. אלו התווספו לתחלואת הקורונה שעדיין כאן ולמחלות שגרתיות וכרוניות. כל המחלות האלה מתנקזות אל המרכז הרפואי הלל יפה. התפוסה במחלקות הפנימיות עומדת על 150 אחוז והעומס רב.
המרכז הרפואי משרת ציבור גדול שכולל את כל יישובי הסביבה ומהווה בית חולים מחוזי. עם זאת, התשתיות במקום לא גדלו משמעותית, ביחס להתרחבות האוכלוסייה והצוותים המקצועיים קורסים תחת הנטל. למרות הניסיונות להעניק טיפול מיטבי לכל חולה, רבים מאושפזים במסדרונות המחלקות הפנימיות, במיון יש המתנה של שעות ארוכות, וידיהם של הצוותים מלאות עבודה. ד"ר מיקי דודקביץ' מנהל המרכז הרפואי הלל יפה מסביר כי מידי חורף הם נתקלים בבעיה וכבר שנים הם מבקשים פתיחת עוד מחלקות פנימיות.
שעות של המתנה
שרי סלע, תושבת חדרה, שהתלוותה לאביה, בשבוע שעבר למיון בהלל יפה ולאחר מכן לאשפוז במחלקה פנימית א' סיפרה: "ליוויתי את אבא שלי לבית החולים וזה היה נורא ואיום. היה עומס גדול במיון, חיכינו שמונה שעות שתתפנה מיטה. תמיד יש המתנה של שעות במיון אבל זה היה סיוט. היו זוג קשישים שהמתין לידינו והיה להם מאוד קשה להמתין כל כך הרבה שעות על הכיסא. אנשים נרדמים על הכיסאות, מחכים ובינתיים חשופים לעוד מחלות. גם כשהחליטו לאשפז את אבי בפנימית א' המצב לא היה טוב יותר. עד שהתפנתה מיטה היה כבר לילה. גם בלילה כשהגענו למחלקה, הכול היה לחוץ, מלא אנשים, אנשים ישנים במסדרונות והצוותים מתרוצצים, מנסים להגיע לכולם, קורסים תחת הנטל. מצאתי את עצמי מחלקת מים לחולים, כדי לעזור קצת. זו הייתה חוויה לא נעימה. שמחתי כל כך ששחררו אותו אחרי שלושה ימים".
ד"ר ג'לאל אשקר, מנהל המחלקה לרפואה דחופה (מיון) בהלל יפה מסביר מהיכן נובע העומס: "בחורף יש תחלואה של שפעת והקורונה עדיין כאן. בנוסף יש חולים באי ספיקה נשימתית, כאבים בחזה, מושתלי איברים, חולי סוכרת ודיאליזה שמגיעים. אנחנו מטפלים במסה ענקית של חולים. בחלק מהימים אנחנו אפילו על תפוסה של 158 אחוז, בדרך כלל אחרי שישי-שבת. המיון נותן מענה ל-100 אלף תושבים בשנה. בימים האלה אנחנו עומדים על למעלה מ-300 פניות בממוצע ליום. זה אשכרה מפעל. אנחנו משתדלים לספק מרחב טיפול מיטבי למטופלים, אנחנו מתוגברים מבחינת כוח אדם, אבל גם אם יוסיפו עוד תקן או עוד משמרת זה לא יעזור, צריך הרבה יותר. הבקשה שלנו היא לתשתיות ותקינה. כי עכשיו זה כמו אפקט דומינו. המחלקות הפנימיות עמוסות, לא יכולות לקבל חולים מהמיון, אז החולים יושבים פה כמה שעות עד שמתפנה שם. במקביל אנחנו מקבלים עוד חולים וזה נהיה סיר לחץ אחד גדול. אנחנו מבררים מי עם תחלואה מסכנת חיים ומי פחות".
יש גם התמודדות עם זעם המטופלים בעקבות ההמתנה והאשפוז במסדרונות.
"נכון ואנחנו מנסים ללכת בין הטיפות מהבחינה הזו, כי גם אנחנו היינו רוצים שיהיה אחרת. המערכת עובדת, זו מערכת משומנת היטב, אבל נגיד שיוסיפו עוד משמרת, זה לא משנה, הכמות שמגיעה לכאן מצריכה תקינה הרבה יותר גדולה ותשתיות הרבה יותר מפותחות. 40 אחוז מהפניות למיון יכלו להיפתר בקהילה אם היינו מחזקים את נושא הרפואה הראשונית בקהילה, עושים גם מוקד רפואה דחופה קדמי, שמסנן את הפניות המיותרות ומחזקים גם את נושא הטיפול הביתי, זה משהו שאנחנו רוצים לקדם שיוריד עומסים וגם יעניק טיפול מיטבי בקהילה".
ד"ר אשקר מספר על תוכנית עתידית להגדלת המיון הנוכחי: "יש תוכנית שנעצרה בגלל הקורונה למיון שיתפרס על פני 4,500 מטרים לפי תקן פיקוד העורף ומשרד הבריאות, ישבנו עם מהנדסים וביקרנו בחדרי מיון בארץ. כשזה יקרה, ואחר כך יתגברו לנו את התקינה, נהיה מכוסים גם מבחינת הגידול הצפוי באוכלוסייה. כרגע אנו עומדים על כ-600 אלף איש שמקבלים מענה מהלל יפה ויש גידול טבעי. לא נוכל להישאר עם אותן תשתיות וכמות אנשים מתעצמת, כבר עכשיו אנחנו בבעיה".
כמו דלת מסתובבת
רינה אבילביץ', אחות אחראית במחלקת פנימית ג' ומחלקת קורונה, אחת המחלקות העמוסות בהלל יפה, סיפרה כי במהלך 30 שנות עבודתה במקום, התווספה מחלקה פנימית אחת בלבד לבית החולים. "יש ארבע מחלקות פנימיות בהלל יפה, כל אחת עם התמחות מסוימת", היא מסבירה. "את המחלקה שלי הסבו בשלוש השנים האחרונות למחלקת קורונה. מאז היינו שמונה פעמים מחלקה זיהומית מלאה, והיום חצי מחלקה זה קורונה וחצי פנימית רגילה ואנחנו עומדים על 150 אחוז תפוסה. זה אומר מבחינתנו שאם התקינה היא 36 מיטות במחלקה, היום אנחנו ב-53 מיטות, שזה מעבר לתקינה".
מה ההסבר לעומס הזה?
"השילוב של מחלות החורף עם תפוסה גבוהה מהווה קושי טיפולי. אנחנו מתמודדים גם עם חולים בגיל ממוצע מעל 80, יש הרבה גריאטריים ויש גם שילובים של שפעות וקורונה שאלה שילובים מפחידים שנראה שאנחנו בתחילתם, ומקווים שלא יתגברו. המטופלים הגריאטריים שבריריים מאוד ולא צריך הרבה כדי שיגיעו לאשפוז. המחלקות עמוסות, צוותים לא מסוגלים לגשת לכולם. גם אם אנחנו משחררים חולים מתקבלים מיד אחרים, זה דלת מסתובבת כזו".
יש בוודאי הרבה תסכול מצד החולים ובני משפחותיהם.
"כן, סבלנות זה לא הצד החזק אצלנו. אנחנו מתמודדים עם אלימות מילולית וגם פיזית לעיתים, ומנסים למגר אותן כמה שניתן. המטופלים או בני המשפחה לא תמיד שולטים במה שאת מבקשת, הם כועסים, ממורמרים, רוצים רופא עכשיו, הרופא לא תמיד פנוי ואנחנו בחזית. לא מעניין אותם שאנחנו מטפלות ב-50 חולים, הם רוצים טיפול הכי טוב ורופא עכשיו ומבחינתם הם צודקים. זה לא צריך לעניין אותם. אבל גם לנו קשה לטפל ב-53 חולים, האחיות גם נשחקות, עייפות, קשה להן, אבל משתדלות לעשות ככל יכולתן לטפל ולהיטיב. אני אחות כבר 30 שנה. התחלתי ב-1994 ודבר לא השתנה מאז במספר המחלקות הפנימיות. למעט אחת נוספת שנבנתה. זה מטורף".
מה יכול היה לסייע להוריד כאן לחץ?
"אנחנו משרתים כאן אוכלוסייה ענקית, כל היישובים מסביב, כל ואדי עארה, שכונות חדשות התווספו לחדרה, אנחנו צריכים לפחות עוד שתי מחלקות פנימיות וזה מה שמקדם מנהל בית החולים ד"ר דודקביץ'. צריך להבין שאין הבדל כבר בין קיץ לחורף כמו שהיה פעם מבחינת תפוסה. לאורך כל השנה אנחנו מוצאים את עצמנו בתפוסה של 150 אחוז. לכך מתווספת הקורונה ואנשים שנמנעו מלטפל בעצמם בזמן הקורונה ואת התוצאות אנו רואים כעת בסכרת, בלחץ דם, בנזקים שנגרמו כי אנשים לא היו תחת השגחה".
"מזה שנים אנחנו מתריעים כל פעם מחדש על העומסים הקשים במחלקות הפנימיות, בפרט בתקופות החורף", אומר ד"ר מיקי דודקביץ' מנהל המרכז הרפואי הלל יפה. "הגיע הזמן לפעול למציאת פתרון ראוי והולם על ידי הוספת מחלקות פנימיות בבית החולים שיאפשרו לתת את המענה המקצועי והראוי ביותר עבור כל המטפלים הבאים לפתחנו, יחד עם תנאי אשפוז ראויים ומכבדים. בשבועות האחרונים התפוסה במחלקות הללו מגיעה ל-150 אחוז. מצב שלא יכול להימשך לאורך זמן. עם זאת הצוותים עושי כל שביכולתם במקצועיות ובמסירות אין קץ, כדי לתת את הטיפול הטוב ביותר עבור המאושפזים".
קראו גם:
ממשרד הבריאות נמסר: "בתוכנית המיטות המשרדית לשנים 2017-2020 הוקצו לבית החולים הלל יפה 44 מיטות, זאת בהתאם לדרישות שהוצגו למשרד על ידי בית החולים.
בנוסף, המשרד מקדם תוכניות להקלת העומסים בבית החולים לרבות תשלום גלובלי מקופות החולים, תוכנית תמרוץ לאיכות הטיפול ושיפור בתשתיות. בימים אלה, נעשית עבודה לבניית תוכניות נוספות לשנים הקרובות שיתנו מענה נוסף לצמצום עומסי בתי החולים ומערך האשפוז".
לעדכונים: חדשות חדרה