עיריית חדרה, הגישה בתחילת השבוע עתירה לבג"ץ נגד החלטת הועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל) לאשר הקמת תחנת כוח נוספת, opc2 בחדרה.
1 צפייה בגלריה
מחאה נגד הקמת תחנת הכוח
מחאה נגד הקמת תחנת הכוח
מחאה נגד הקמת תחנת הכוח
(צילום: אלעד גרשגורן)
קראו עוד:
העתירה הוגשה, על ידי באי כוחה של העירייה, עו"ד עופר שפיר, עו"ד תומר מירז, ועו"ד אמיר בירנבוים, כנגד הועדה הארצית לתכנון ובניה של תשתיות לאומיות, ועדת המשנה להשגות בוועדה הארצית לתכנון ובניה של תשתיות לאומיות, שרת הפנים, משרד הבריאות וגם נגד חברת opc.
בעתירה, התבקש בית המשפט לתת צו על תנאי המחייב את הוות"ל לנמק מדוע לא יבוטלו החלטותיה לאשר את המלצת ועדת המשנה בעניין הקמת תחנת כוח מבוססת גז טבעי opc2 וכן לנמק מדוע הועלתה התוכנית לאישור הממשלה.
העירייה טוענת לפגמים מהותיים שנפלו בתהליך כולו ובמסגרת זו היא מבקשת שבית המשפט יוציא צו על תנאי המחייב את ועדת המשנה להשגות בות"ל, לנמק מדוע לא יבוטלו אישור המלצות חוקר התוכנית, שמתואר בעתירה כנגוע בניגוד עניינים מוסדי, בהיותו החוקר היחיד של הוות"ל לתחנות כוח, כבר 15 שנה.
העירייה דורשת לתקן את ההליך ולמנות חוקר תוכנית אחר.
העירייה מבקשת להוציא צו על תנאי המחייב את שרת הפנים למנות נציג שלטון מקומי בוות"ל, לאור חוסר בנציג כזה, ולחייב את הוועדות בדיון חוזר בוועדת המשנה להשגות ובמליאת הוות"ל בנושא.
התחנה המדוברת צפויה לקום בחלקה הצפון מזרחי של חדרה, בצמידות לתחנה הכוח הראשונה 0pc, ובמרחק כשני קילומטרים וחצי בלבד מתחנת אורות רבין. השטח הוא בצמידות לאזור המיועד לפארק עירוני למסחר ותעשיה, בסמיכות לנחל ובמרחק של 550 מטרים מבתי מגורים.
"מצופה היה, כי אישורה של תחנה גדולה, דווקא בחדרה, המהווה כבר היום מוקד ארצי לתחנות כוח לסוגיהן וסובלת שנים מזיהום אוויר חריג ומסוכן המתבטא בנתונים רשמיים של תחלואה ותמותה עודפת, יתקבל רק אחרי דיון מעמיק ובהתאם להמלצותיהם של גורמי הבריאות והסביבה הרשמיים", נטען בעתירה. "משרד הבריאות, ומשרד הגנת הסביבה התנגדו בחריפות לתוכנית זו, תוך פרישת נתונים בדבר הפגיעה שתיגרם לתושבי חדרה מתחנה זו".
עוד נטען בעתירה כי אישור תוכנית חדרה נראה כמו תוצאה של "להיטות יתר, למלא את המכסה שהוגדרה בהחלטת הממשלה.. להיטות שגברה על שיקולי תכנון".
בין הפגמים המהותיים בהליך שתוארו בעתירה: חוקר התוכנית, שהוא בעל תפקיד מהותי ומעין 'שיפוטי' נתון, לטענת העותרים, בניגוד עניינים מוסדי פסול ואסור, ומשמש 'חוקר הבית' היחיד לוות"ל מזה 15 שנה; חוסר בנציג שלטון מקומי בות"ל ואי השתתפות נציגו בדיוני הוועדות ובדיון לבחירה בין ארבע תחנות; עוד טענה שהועלתה בעתירה היא שהתהליך 'המכרזי', צריך להתקיים במועצה הארצית ולא בוות"ל, וכן שהשיקול המהותי בדבר בריאות הציבור כתוצאה מהתחנה שתוקם, כלל לא הוצג ונשקל.
העירייה טוענת כי בעתירה הובאו רק הטענות שהן החריגות, אולם העותרת מסבירה כי יש עוד טענות מהותיות שיפורטו בהמשך ובהתאם למצב התוכנית, כשתגיע לדיון בממשלה.
עוד הובהר כי העירייה, לא מבקשת מבית המשפט, לקבל החלטה במקום הוות"ל, אלא להחזיר את ההליך התכנוני למסלול הנכון.
ארז אריאב ראש מטה המאבק נגד הקמת תחנת הכוח מסר: "כפי שמטה המאבק המליץ, עיריית חדרה הגישה עתירה. מטה המאבק מחזק את עיריית חדרה והעומד בראשה ניר בן חיים וחברי המועצה ויעמוד לצדו, כתף לצד כתף".
ממשרד הבריאות נמסר: "המדינה תגיב בבית המשפט כמקובל".
מהוות"ל נמסר: "עמדת הוועדה תובא בפני בית המשפט".
לעדכונים: חדשות חדרה