המלחמה בדרום והמאבק על גבולותיה הצפוניים של הארץ, משפיעים ישירות גם על שוק הנדל"ן המקומי. אנשי נדל"ן, מתווכים ויזמים שפועלים בחדרה מספרים על עצירה משמעותית ברכישת דירות בעיר בגלל אי הוודאות שנגרמת כתוצאה מהמלחמה ועקב העובדה שבעתות מלחמה אנשים לא ממהרים להוציא סכומי כסף גבוהים. לדבריהם, ההאטה החלה עוד לפני המלחמה, בשל הריביות הגבוהות בשוק, והוחרפה עם תחילת הקרבות.
3 צפייה בגלריה
עין הים. היצע דירות
עין הים. היצע דירות
עין הים. היצע דירות
(צילום: אלעד גרשגורן)
"עוד לפני אוקטובר והמלחמה הורגשה האטה משמעותית שנבעה ממחירים שקפצו ומשכנתאות שהתייקרו", מסביר יענקל'ה זיני המנכ"ל והבעלים של "איש מפתח" בחדרה. "זה גרם לפלח השוק הכי גדול של הרכישות, צעירים או משפרי דיור, לעצור. כעת יש טיפה התעוררות של משקיעים שמחפשים הזדמנויות. הם חושבים שאנשים לחוצים, אין מכירות ולפיכך אנשים יורידו מחירים. במציאות יהיו הנחות קטנטנות. התקופה הנוכחית מוגדרת כחיפוש הזדמנויות. אנשים מחפשים מחירים נמוכים מאוד או לקנות ממי שלא מצליחים לשלם משכנתא. אבל אין אירועים כאלה ממש. אחת הסיבות שזה לא קורה היא שהבנקים דוחים תשלומים לכל מי שמבקש. מכל מקום, תנועת השוק היא עכשיו מאוד מינורית. זה נכון לזמן המלחמה וגם כמה חודשים קודם לכן".
שמאי המקרקעין יששכר גרמן מציין את מצב הרוח הלאומי כסיבה מרכזית לעצירת השוק: "כבר לפני המלחמה הכול עצר בגלל האינפלציה ועליית הריבית. אם זוג צעיר או משקיע היה מחזיר משכנתה של 4,000 שקלים בחודש זה קפץ ל-5,500. המלחמה עוד הרעה את המצב. יש פה ושם עסקאות, אבל יש ירידה גדולה מאוד ומצב הרוח הלאומי גם קשור לזה. אני מאמין שמי שלחוץ היום ורוצה למכור דירה, יוריד במחיר כחמישה אחוז. לגבי כל השאר השוק עומד ומחכה. אין מצב רוח לעסקאות".

3 צפייה בגלריה
דניה. ירידת מחירים
דניה. ירידת מחירים
דניה. ירידת מחירים
(צילום: אלעד גרשגורן)

מומחה הנדל"ן שחר איסקוב סיפר אף הוא על עצירה בשוק יחד עם הגירה חיובית לעיר מכיוון דרום וצפון הארץ: "פעם התייחסו לחדרה כפריפריה, היום בגלל המלחמה היא נחשבת מרכז, מקום שלא נפגע במלחמה ואטרקטיבי גיאוגרפית", הוא מסביר. "השוק קיבל סטירה מזעזעת במלחמה. עוד קודם לכן המצב היה לא מזהיר, דעיכה וכמות עסקאות מאוד נמוכה ביחס לתקופה המקבילה בשנה שעברה. אבל זה זמני, השוק תמיד יודע לתקן את עצמו, והיסטורית תמיד אחרי מלחמה מחירי הנדל"ן עולים".
מי מוכר דירה בתקופה הזאת?
"המוכרים בתקופה הזו מתחלקים לשניים: הלחוצים שהתחייבו, לקחו הלוואות ולא תיארו לעצמם מה הולך להגיע, הם בבעיה ויצטרכו לממש ולמכור, כנראה בהפסד. הסוג השני של המוכרים הם הפחות לחוצים כמו משפרי דיור שיהיה להם קצת יותר קשה למכור במחיר הנכון, עכשיו, אבל יוכלו לחכות".

3 צפייה בגלריה
שכונת פאר. יש ביקוש
שכונת פאר. יש ביקוש
שכונת פאר. יש ביקוש
(צילום: אלעד גרשגורן)

איסקוב מספר כי עסקאות נרשמו בשכונת הפארק שנחשבת אזור צעיר ומבוקש וכי רואים גם התעניינות של משקיעים בשכונות הוותיקות של העיר כמו יד שמואל, גזית, פאר ויוספטל ואזורים מסוימים בגבעת אולגה. זאת לדבריו מאחר והן אטרקטיביות יותר למשקיע הקטן. מנגד הוא מספר על עסקאות רבות שנתקעו באזורים אחרים בעיר: "למשל הנכסים היקרים בקו הראשון לים, יש 20 דירות למכירה, היצע גדול אבל המוכרים תקועים. הדבר מוביל באופן שיטתי לצורך לעשות עדכוני מחיר. המוכרים שלי יורדים שיטתית במחיר. גם בעין הים יש היצע גדול. בפיק של אחרי הקורונה מכרנו שם דירות ארבעה חדרים ב-2.5 מיליון שקלים. היום אנשים מנסים להיפטר מהדירה גם ב-2.1 מיליון. ירידה של 400 אלף בסדר גודל של חצי שנה. באזור דניה דירות חמישה חדרים היו נמכרות סביב 2.3 מיליון, היום מנסים למכור ב-1.9 מיליון עד 2.1 מיליון".
איך יוצאים מזה?
"אי אפשר לשים את נושא הריביות בצד. הריביות לא נורמליות. גם הריבית פריים מאוד יקרה היום ובנק ישראל לא מוריד בפעם הרביעית ברציפות. אני חושב שברגע שהאינפלציה תתקן את עצמה ובנק ישראל יוכל להוריד את הריביות בנחת, המשק יחזור להיות חי יותר. לקוחות יעברו משלב של רחרוח למימוש עסקאות לקנייה. המון עצרו, חיכו על הגדר עד שהאינפלציה תרד, עד היום עוד מחכים. כי עכשיו בגלל המלחמה יש, מלבד הריביות הגבוהות, גם אי ודאות".

קראו גם:

עו"ד שלמה לוי שמתמחה בנדל"ן לתושבי חוץ ומי שהיה הפרויקטור הראשון בעיר לעולים מצרפת מטעם העירייה ומשרד הקליטה, מספר כי המצב בשוק המקומי תקוע אולם בהחלט ניתן לראות התעניינות בקרב לקוחות מחו"ל, בגין גל האנטישמיות שנגרם בעקבות המלחמה. "האנטישמיות גואה ולכן יש התעניינות במגורים בארץ ולא מלקוחות בודדים, אלא מצד קהילות שלמות, שבוחנות עליה קבוצתית", הוא אומר. "פנו אליי בקשר לאזורים שאפשר להתמקם בהם. בפרקטיקה אנחנו נרגיש את זה בשוק יותר מאוחר. גם כשיגיעו לארץ תהיה תקופת שכירות של כחצי שנה, וכשיבינו שהם רוצים להישאר יתקדמו לעבר רכישת דירה".
והשוק המקומי מה איתו?
"רגוע מאוד, חמישה-שישה חודשים שעשיתי עסקה שתיים. בתקופה הזו בשנה שעברה היו 8-10 עסקאות. התקופה לא ברורה גם לקהל הישראלי. אנשים פוחדים מאוד לעשות מהלך. הסיבה שחדרה מעניינת את השוק בחו"ל היא כי היא עיר קולטת עליה כבר עשרות שנים ומכירה את הצרכים של העולים. ככה אני גם משווק אותה לעולים. אני חושב שהגל הבא של הנדל"ן, יהיה דווקא של תושבי חוץ".
גם אנג'ל אשורוב, אשת תיווך מ"הדרך לאושר" סיפרה על ראשיתה של התעניינות מצד מלקוחות מחו"ל: "הפנו אלי לקוח מלוס אנג'לס, ונתקלתי בעוד כמה", היא מספרת. "אני מרגישה קצת לחץ מקבלנים ושהמחירים מעט יורדים. השוק טיפה עצור אבל משקיעים פה ושם מתעוררים ומתעניינים. אין קונים כמו פעם. יש איזה חוסר ודאות אצל הלקוחות וגם מצד הבנקים".