ביומה הראשון של שנת 2023 חנכו עובדי ובכירי חברת ההיי טק exsitu העוסקת באבטחת מידע, את משרדיהם החדשים ברחוב החרש באזור התעשיה בחדרה.
לא מדובר במקרה. כור מחצבתה של החברה הוא בעיר. בכיריה ורוב עובדיה הם תושבי חדרה, ועם גדילתה בחרה, בניגוד לחברות אחרות, להישאר באזור התעשיה בעיר.
יתרון יחסי
יוסי אסרף, נשיא החברה, המייסד והבעלים, מבהיר כי הבחירה לפעול בחדרה הייתה טבעית. "בחרנו להישאר בחדרה כי כולנו כמעט יוצאי חדרה ואנחנו מאמינים שיש יתרון יחסי בחדרה", הוא מסביר. "כאן ניתן למצוא כוח עבודה מיומן ביתר קלות, בשונה מאזור המרכז שם יש היצע וביקוש יותר גדולים. אבל זה לא רק זה. אנחנו הרבה פעמים לוקחים אנשים ללא ניסיון, עם יכולות גבוהות ורצון ומתאימים אותם לתחום. אנחנו מאמינים שזה יכול גם לתרום לשוק העבודה כאן. אנחנו כל הזמן קולטים, ואם עכשיו אנחנו בגידול משמעותי וכוללים 40 עובדים, תוך שנתיים-שלוש הצפי הוא שנגדל ל-200".
לדברי אסרף, עובדים לא מעטים בחברה התחילו כך וכיום נחשבים לאוטוריטות בתחום: "השיטה הוכיחה את עצמה ורבים הגיעו לעמדות משמעותיות אצלנו. אנחנו מרגישים סוג של שליחות לעיר, אוהבים אותה ורוצים לקדם חבר'ה צעירים, שאחרי הצבא יהיה להם איזה אופק טכנולוגי משמעותי בעולם של היום ולא רק עבודות בעיר כמלצרים או מתדלקים. אנחנו קולטים את כל מי שמרגיש שיכול להשתלב ויש לו יכולת ופוטנציאל".
חברת ההייטק exsitu הוקמה לפני שבע שנים, מתוך חנות המחשבים הוותיקה, "מחקר מחשבים" ברחוב הנשיא, שאין חדרתי שלא מכיר אותה. מי שהקים את החנות בשנת 1990 הוא יוסי אסרף תושב העיר יחד עם בועז לוי, וזו סיפקה מחשבים למגזר הפרטי ולאחר מכן נכנסה למגזר העסקי. מאז שנת 2015 החלה החברה לצמוח בתוך החנות עצמה. חברת exsitu מספקת פתרונות ענן ואבטחת מידע לעסקים.
החברה פעלה מאז בתנאים צנועים, מהקומה השניה שמעל חנות "מחקר מחשבים". תמיר סאסי מנכ"ל החברה ותושב חריש סיפר על צמיחתה: "שם החברה התחילה לקרום עור וגידים, לאט לאט הצטרפו עוד ועוד חברות והיום יש לנו יותר מ-200 לקוחות, חברות מהגדולות במשק וכאלה שנסחרות בבורסה. מה שהחברה עושה במילים פשוטות, זה להעלות את המידע של העסק למעין 'מבצר מאובטח' שלנו, לענן שלנו המאוד מאובטח, מה שמייתר את המחשב של העסק, אם חלילה הוא ניזוק. משבעה-שמונה עובדים גדלנו לארבעים כיום".
על המעבר למשרדים באזור תעשיה רווי המוסכים, אומר סאסי: "בגלל כמות העובדים נוצר מצב שחצי עבדו בגלריה שמעל מחקר מחשבים והיתר בביתם. הרגשנו שזה דוחק אותנו. יוסי רצה לפרוץ את הגבולות הללו ואני הגעתי לחברה מחברת 'ואן טכנולוג'י', חברת היי טק מאוד גדולה וגלובלית ומהיום הראשון בניתי תהליכים של ארגון גדול כדי שנקפוץ כמה מדרגות קדימה. החברה היא שחקן משמעותי ובין המובילות בתחום, עם המוחות הטובים ביותר ובכל זאת לא נראינו כמו חברת היי טק. אז החלטנו לעבור ולאפשר לעובדים מעין גאוות יחידה עם כל מה שמאפיין את החברות הכי גדולות בעולם ההיי טק. כל הפינוקים וההטבות, אבל עדיין להישאר בחדרה. רוב העובדים חדרתים ויוסי חדרתי, כולם מאוד שורשיים. יש כאן אמירה ואנחנו גם מנסים לתעדף את תושבי האזור כעובדים. בהיי טק מקובל שכשאתה גדל, אתה מחזיר לחברה וזה חלק מזה".
חדרה היא לא בדיוק עמק הסיליקון.
"היה לנו הרבה יותר נוח מבחינת הלקוחות הגדולים שלנו להיות במרכז, אבל לא הייתה שאלה בכלל. אנחנו נשארים בחדרה, גם כשנגדל יותר. אני עצמי נטמעתי בחברה כל כך טוב, שגם אני מחפש כעת לעבור לחדרה".
לא זזים
ברק למפיט, סמנכ"ל פיתוח עסקי בחברה, סיפר שכאשר סיפרו ללקוחות כי החברה עברה לאזור התעשיה הם הניחו שמדובר בקיסריה. "הלקוחות הגדולים שאלו 'הכוונה היא פארק התעשיה קיסריה, כן?' היה קשה להם להאמין שעברנו ליד המוסכים. המיקום מעט מאתגר, אבל אנחנו לא מתכוונים לזוז מפה."
אתם מרוצים מהבלעדיות שלכם כחברת הייטק ראשונה באזור התעשיה או מייחלים שיבואו עוד?
"היינו מאוד רוצים שהמקום יהיה אזור של היי טק. בגלל מיקומה של העיר במרכז הארץ, גם עסקית זה אפשרי. כי קל להביא לכאן אנשים מהצפון נגד כיוון הפקקים, וגם מהדרום הקרוב. העיר פשוט לא ממותגת נכון מבחינה זו. אנחנו מקווים שיעשו בחדרה מה שעשו בנתניה לפני 15 שנים, כשעזרו להייטק לבוא לשם. לנו למשל נתנו הנחה משמעותית בארנונה. יש שתי חברות הייטק קטנות ככל הידוע לי, בצומת המשטרה אבל באזור התעשיה אנחנו הסנונית הראשונה ומקווים לעוד".
שמה של החברה אגב הוא מלטינית והמשמעות היא: שימור חיים מחוץ לסביבתם הטבעית על מנת שלא יכחדו. וזה מה שהיא עושה: מעבירה מערכות מידע שקשה לשמור בתוך ארגון מסוים, לסביבה מאובטחת.
קראו גם:
לדברי סאסי, בראשית הדרך הוא עצמו התלבט אם להצטרף לחברה החדרתית, ואפילו קיבל רגליים קרות בשלב מסוים, אבל שינה את דעתו: "באתי מתפקיד מאוד בכיר בחברה גדולה והתקבלתי לתפקיד בחברה גדולה אחרת ואז יוסי התקשר ואמר 'אנחנו חברת היי טק קטנה', והייתה לנו כימיה מטורפת בטלפון. ממש התאהבתי בו. כשהגעתי לפגוש אותו ונסעתי ברחוב הנשיא וראיתי את השלט הקטן עם שם החברה מעל מחקר מחשבים, נבהלתי. עשיתי פרסה חזרה הביתה, אמרתי לעצמי 'מה אתה עושה כאן?' נסעתי כמה מטרים ואז אמרתי לעצמי, 'תמיר, לא מתאים לך, הייתה לכם כימיה מטורפת בטלפון, לך תבדוק לפחות'. ומאז החיים שלי השתנו. אני מחלק את החיים שלי לפני ואחרי שהכרתי את יוסי שהוא אדם מדהים, בעל חזון, יזם, חושב 90 צעדים לפני כולם. מעורר השראה".