בעוד שבועיים, בתאריך 22/1/23 ידונו העתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החלטת הוועדה לבחינת השעיית ראשי רשויות, בעניינו של ראש עיריית חדרה המושעה צביקה גנדלמן.
7 צפייה בגלריה
מתמודדים אפשריים לראשות עיריית חדרה
מתמודדים אפשריים לראשות עיריית חדרה
מתמודדים אפשריים לראשות עיריית חדרה
(צילומים: אלעד גרשגורן, יובל חן, זהר שחר, אסף פרידמן)
כזכור, החליטה הוועדה לא להאריך את השעייתו של גנדלמן מעבר לתקופת חצי השנה שהסתיימה. בעקבות זאת, הוגשו עתירות לבג"ץ, בין היתר של היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב מיארה, בטענה לאי סבירותה של ההחלטה. החלטת בג"ץ בעניין תהיה משמעותית מאוד לבחירות המוניציפאליות הקרובות בחדרה וכן להחלטת גנדלמן האם להתמודד.
במערכת הפוליטית מעריכים כי אם בג"ץ ייאפשר לגנדלמן לשוב לכיסאו, הוא ללא ספק יצטרף למרוץ לראשות העירייה בבחירות שייערכו בחודש אוקטובר הקרוב. אם לא יתאפשר לגנדלמן לשוב – תהיה זו מכה קשה לקריירה הפוליטית שלו.
תשעה חודשים לפני ההליכה לקלפי ומערכת הבחירות מתחילה להמריא. מועמדים מכינים של השטח, בוחנים את סיכויים ומכינים את הקרקע להתמודדות.
אז מי יהיו המתמודדים? זו התמונה המסתמנת כרגע.

צביקה גנדלמן: מחכה להחלטת בית המשפט העליון

סימן שאלה גדול מרחף מעל השאלה האם יצטרף גנדלמן לריצה לראשות העירייה. במערכת הפוליטית מעריכים כי גם אם יצטרף למרוץ, במידה והסקרים לא יראו כי גנדלמן מועמד ודאי לניצחון – הוא יסיר את מועמדותו. "ההנחה היא שמה שבעיקר חשוב לצביקה זה לחזור ולסיים את הקדנציה מכיסא ראש העירייה ולא כמושעה", הסביר גורם פוליטי. "אם בית משפט העליון יחזיר אותו, זה ישנה את התמונה. הוא יוכל להציג את עצמו כ'נרדף' וזה אולי יסייע לו ציבורית, בדומה למה שראינו אצל פוליטיקאים כמו בנימין נתניהו או אריה דרעי. צריך גם לזכור שחדרה היא עיר שלא נותנת צ'אנס לראש עירייה לקדנציה שלישית. תמיד היו כאן תחלופה ושינויים כך שהסיכוי של גנדלמן להמשיך לקדנציה נוספת לא גבוה ממילא".

7 צפייה בגלריה
גנדלמן. עדיין לא חוזר
גנדלמן. עדיין לא חוזר
גנדלמן. המשפט לא יפריע לריצה שלו
(צילום: אלעד גרשגורן)

גורמים פוליטיים מעריכים כי במידה וגנדלמן יחזור למרוץ, כתב האישום והמשפט המתנהל לא יפריעו לו. "דיון הוכחות במשפטו צפוי להיות רק בפברואר 2023, כך שתוצאות למשפט, לא יהיו עד לבחירות", אמר גורם המעורה בפרטים. "במקרה זה, הדבר לא יפריע לריצה שלו. יש להניח שגנדלמן יהנה מעודף הרצים, למשל טל אליהו וניר בן חיים שרצים על אותו קהל בדיוק וזה עוד בלי שאנחנו יודעים על מתמודדים נוספים שעתידים להצטרף. אם אליהו ובן חיים יתאחדו, זה יקשה על גנדלמן".

ניר בן חיים: מקווה להגיע לבחירות מכיסא ראש העירייה

נראה כי ראש העירייה בפועל ומי שהמועצה בחרה מתוכה למלא את מקומו של גנדלמן המצוי בהשעיה, ייהנה מיתרון במידה ויגיע לבחירות מכיסא ראש העירייה (זאת במידה ובג”ץ יחליט לא להחזיר את גנדלמן לתפקיד). בנוסף, לבן חיים יש חיבורים חזקים עם לא מעט גורמים פוליטיים והוא נהנה מאהדה בציבור, לא מעט בזכות מזגו הנגיש.

7 צפייה בגלריה
ניר בן חיים. "אין לי זמן להיעלבויות ולרכילויות"
ניר בן חיים. "אין לי זמן להיעלבויות ולרכילויות"
ניר בן חיים. חיבורים יציבים
(צילום: אלעד גרשגורן)

יחד עם זאת, גורמים במערכת הפוליטית מבהירים כי הפערים האלקטורליים בין המועמדים הראשיים נכון להיום טל אליהו, יניב דרי וניר בן חיים אינם כה גדולים. במערכת יש שמציגים את בן חיים כמי ש"נקלע" לכיסא ראש העירייה ואינו מתאים לו מבחינת יכולות. "הוא אדם חביב שיודע לגעת באנשים והוא באמת אהוב על תושבים", מסביר גורם במערכת הפוליטית. "אחרי מנהיג בסגנון צבאי כמו גנדלמן, מישהו נגיש כמו ניר עושה טוב לציבור, גורם לחיבה מיידית. אבל הוא לוקה בסוגיית המנהיגות. מה גם שסביבו יש צוות של מקורבים ולא בהכרח אנשי מקצוע איכותיים".
גורמים אחרים מסבירים כי לבן חיים יש מערכת תמיכה של נאמנויות יציבות מאוד. "לניר יש ממש 'צבא' מאחוריו וראינו את זה בבחירות הקודמות, לא בכדי בריצה הראשונה שלו למועצה הוא כבר הביא שלושה מנדטים. הוועד מאחוריו, ההסתדרות מאחוריו, יש לו חיבורים יציבים ולויאלים כמו עם צ'יקו וקנין, זהות יהודית והסיעה שלו עצמו שבנויה משלושה מנדטים", מסביר גורם פוליטי. "צריך גם להבין שבבחירות בחדרה יש את ישראל הראשונה (המיוצגת על ידי סיעותיהם צביקה גנדלמן או יניב דרי) מול ישראל השניה, המיוצגת על ידי בן חיים וטל אליהו. חדרה גם עיר מסורתית, וזה מהווה יתרון לבן חיים. עוד דבר חשוב הוא שבסניף הליכוד אמורות להתקיים בחירות, אם בן חיים למשל יזכה וירוץ עם הליכוד, גם מבחינת תקציב וכוח, זה גיים 'ציינג'ר".

טל אליהו: מנוסה, אבל בלי גוש תומכים גדול מספיק

חבר המועצה הוותיק, טל אליהו, צפוי להתמודד גם הוא על התפקיד. מכריו מסבירים שראשות העירייה היא המטרה אליה כיוון מאז ראשית דרכו בפוליטיקה המקומית. אלא שאליהו נמצא בעמדה פחות טובה כיום, מאחר ובן חיים מכוון לציבור מצביעיו ועשוי להגיע לבחירות כראש העירייה בפועל. "מדובר בחבר מועצה עם הכי הרבה ניסיון, ידע וחדות בכל נושאי השלטון המקומי", ניתחו גורמים במערכת הפוליטית. "הבעיה היא שלאורך עשרות שנים בפוליטיקה הוא לא הצליח לייצר שותפים נאמנים, חיבורים ונאמנויות, ובפוליטיקה זה הדבר הכי חשוב. גם בבחירת חברי מועצה בראש עירייה חלופי לגנדלמן טל לא הצליח לייצר סביבו גוש. בן חיים לעומת זאת, ארבע שנים בפוליטיקה, ויש לו חיבורים ונאמנויות יציבות כסלע. ההערכה היא שגם את כיסא ראש העיר הנחשק יהיה לו קשה לכבוש בלי גוש נאמן".

7 צפייה בגלריה
טל אליהו. צריך לגבש גוש
טל אליהו. צריך לגבש גוש
טל אליהו. צריך לגבש גוש
(צילום: אסף פרידמן)

בקרב תושבי חדרה יש לאליהו אהדה רבה. "אם גנדלמן מייצג את ישראל הראשונה בעיר, והגרעין שלו הוא עין הים, שכונת הפארק, דניה וניסן, טל מייצג את ישראל השניה, השכונות והאנשים הפשוטים", מסביר גורם פוליטי בעיר. "הוא מאוד מחובר לתושבים, מכיר את כולם ומקיים קשר ישיר עם התושבים ובעיותיהם. העובדה שהוא כה ותיק במערכת הפוליטית המקומית, וגם כל כך חושק בתפקיד ראש העיר, הופכת אותו בעיניי רבים, למועמד חזק".

יניב דרי: יירש את מצביעי גנדלמן?

יניב דרי וסיעת מחוברים שנכנסו לקואליציה של ראש העירייה גנדלמן, היו אלו שזכו בתמיכת גנדלמן, כמחליפו לאחר שראש העירייה הושעה. דרי נחשב למתאים ביותר "לרשת" את בסיס המצביעים של גנדלמן. "בהנחה שצביקה יוצא מהתמונה, דרי מתחזק, כי המצביעים של צביקה נוטים לכיוונו. זו למעשה האופציה היחידה שלהם", אומר גורם במערכת הפוליטית. "נוצר מצב של ישראל הראשונה מול ישראל השנייה ויניב הוא היחיד שמייצג את ישראל הראשונה בעיר, שיש בה שכונות חדשות עם קהל שהגיע מחוץ לעיר, והוא לא תואם את הקהל המסורתי בשכונות הוותיקות."

7 צפייה בגלריה
יניב דרי. "יש פניות שלנו למשרד הפנים"
יניב דרי. "יש פניות שלנו למשרד הפנים"
יניב דרי. הקול של הקהל החילוני
(צילום: אלבום פרטי)

דרי נחשב לקולו של הקהל החילוני בעיר. סיעתו אינה סקטוריאלית, נחשבת לכזו שהובילה מאבקים בעיר וזוכה לקרדיט כסיעה מקצוענית. "יחד עם זאת, החיסרון הבולט של יניב היא שאין לו מספיק כריזמה", אומר גורם פוליטי. "אנשים מתקשים לדמיינו כראש עירייה. מצד שני מי אמר שכריזמה היא חזות הכול? אולי העיר דווקא צריכה אדם בלי כריזמה שיעשה בה את המהלכים המתבקשים עבורה".
אחרים סבורים, שדווקא הצטרפותו של דרי לקואליציה של גנדלמן באמצע הקדנציה הייתה בעוכריו והוא איבד בשל כך מאמינותו. "לכן לא בטוח שיצליח בכלל לשחזר את ההצלחה של שלושה מנדטים בבחירות קודמות", הם מסבירים.
אותם גורמים טוענים כי ישנו שיח בין דרי לגדי אריאלי מהליכוד על ריצה משותפת, בכפוף לתוצאות סקר שיקבע מי משניהם יקבל את התמיכה הרבה ביותר. על פי אותם גורמים, הזוכה במירב הקולות, יזכה בכך שכל הגוש האופוזיציוני יתאחד סביבו.

גדי אריאלי: בזכות הגב של הליכוד

אריאלי הצטרף במפתיע למרוץ לראשות העירייה בבחירות הקודמות, מצויד בכספי הליכוד ובחיקו החם וגרף שני מנדטים. בדרך היו גם מאבקים על תפקיד מועמד הליכוד, עתירות וגם קרע בינו לבין מספר 2 שלו, שלמה בוזגלו, שפרש לקואליציה של ניר בן חיים.

7 צפייה בגלריה
(גדי אריאלי. ירוץ לבד או יתאחד? (צילום: נמרוד גליקמן))

גורם פוליטי אומר על אריאלי: "הוא לא הותיר שום חותם, לא הוביל מאבקים, לא התלבש על נושא וייצג את התושבים. יש לו רזומה של מנכ"ל הליכוד בעבר ומנכ"ל המכון לייצוא, אבל הוא כרגע לא ממש מוביל מאבקים. ההערכה היא כי אם יתאחד עם דרי, יתן לדרי לנהל והוא יסתובב בכנסת וינסה להביא תקציבים".
ככל הידוע בחירות בסניף הליכוד המקומי צפויות להתקיים במרץ הקרוב, ואריאלי לא בהכרח יזכה. "בלי הגב של הליכוד אריאלי יתקשה מאוד. מי שיזכה, זה משנה את כול התמונה כי לרוץ עם הליכוד זה הרבה כוח", אמר גורם בעירייה. "קשה להאמין שירוץ בלי הליכוד".

ומי עוד מועמד?

בין כל הספקולציות והמתח לקראת הבחירות המוניציפאליות, יש גם שמועות על מועמדים נוספים שיצטרפו למרוץ. "יש דיבור חזק שמשה כחלון, בן שכונת אולגה, שוקל לרוץ לראשות העירייה", אמרו השבוע בקומה 3 בעיריית חדרה. "אבל יש כחצי שנה זמן לשנות כתובת לחדרה. אם זה יקרה ברור שהוא יהיה פייבוריט".

7 צפייה בגלריה
משה כחלון. אם ירוץ - הכול ישתנה
משה כחלון. אם ירוץ - הכול ישתנה
משה כחלון. אם ירוץ - הכול ישתנה
(צילום: יובל חן)

שמועות יש גם על ראש העירייה לשעבר, חיים אביטן, כפי שהיו בבחירות הקודמות, אבל ההערכות הן שאביטן כבר סיים את הפרק הזה בחייו. "חיים אוהב להשאיר את הנושא הזה עמום, ושידברו על זה, אבל בפועל אין שום סיכוי שזה יקרה", אומר גורם בעירייה. "הוא בשוק הפרטי היום משמש כמנכ"ל חברת בניה רצינית (הרציג נדל"ן) וגם בהיבט של הכסף הגדול בשוק הפרטי וגם בשל העובדה שניצל ממשפט, לא סביר שיחזור".
קראו גם:
ויש גם שמות חדשים ישנים שאולי יצטרפו למירוץ בהמשך. אחד מהם הוא אוהד מרחב שאמנם פרש מהפוליטיקה, אבל גרף כ-14 אחוז בבחירות קודמות ושירלי עודד, שמתרכזת כיום בעולם הבמה, ועל השאלה האם תשוב לפוליטיקה המקומית השיבה: "לעולם אל תאמר לעולם לא".
לעדכונים: חדשות חדרה