לכבוד חגיגות המאה למושבה, הפיקו במועצה המקומית בנימינה-גבעת עדה ספר שבו לוקטו 100 מתכונים ייחודיים מתושבי המושבה לדורותיה. מאחורי כל מתכון מסתתר סיפור מרגש, זיכרון מתוק או רגע נוסטלגי מעורר השראה.
מי שהובילה את הפרויקט היא מנהלת הספריות בבנימינה וגבעת עדה, דליה פן הלר. "התהליך ארך כשנה", היא מספרת. "שלחנו פניות לציבור, העברנו מפה לאוזן, פנינו באופן אישי ובמקביל חיפשנו את האנשים הנכונים שיפיחו חיים ברעיון. זו הייתה שנה שבה התקיימו שלל אירועי מאה ובחרנו לציין אותה גם בספר מתכונים עם טעמים וזיכרונות. אפשר ממש לדמיין את הניחוחות. זה גם משהו שנשאר אחר כך לתמיד. בספריה יש לנו ארון ספרים בנימיני ויש תערוכה עם אוסף ספרים שנכתבו על בנימינה, גם על ידי תושבים שחיים בה. בתערוכה מאוד בולט ספר שנכתב לציון 30 להיווסדה וספר לציון 70 למושבה. כעת מתווסף ספר מאה המתכונים לציון 100 שנים להיווסדה, שמחבר בין האוכל לאדם שחי בבנימינה".
ליקוט המתכונים הוביל להוצאתו לאור של ספר מרהיב ביופיו, מרגש בתוכנו וגם שימושי עבור חובבי האפייה והבישול. "חלק מהמתכונים נשלחו לנו על ידי ילדי ותיקים שכבר לא איתנו", מספרת פן הלר. "יש סיפור ששלח מוטי הררי, בנו של מי שהיה רופא היישוב ד"ר אריה הררי ומסתבר שבהיחבא הוא היה גם מבקר מסעדות. בנו שלח ביקורת מסעדות שאביו כתב וגם את המתכון של אביו לעוף באגוזים. האב ד"ר הררי נפטר כמה ימים אחרי ששלחנו את הספר לדפוס. היה לנו עוד מקרה נחמד בזמן איסוף המתכונים, מתוקה מחנאי שלחה לנו מתכון שעובר במשפחה וחמש דקות אחריה, בתה ניצן מחנאי שהיא גם מנכ"לית המועצה, שלחה לנו את אותו מתכון של לבבות ארטישוק מבושלים בשום, שמן זית ולימון".
בגלל אופיה הפסטורלי של המושבה, לספר הוכנסו גם מתכונים מחומרי גלם שגדלים באזור: "הקפדנו לא לחזור על מתכונים ושהם יגיעו מחתכי גיל שונים, מקהילות שונות ביישוב וגם להכניס מתכונים מצמחים שגדלים פה בשדות ומתכונים מצמחים שאנשים מגדלים כאן בחצרות. יש את ערן בורקין מ'לחם בורקין' שכתב לי שיש לו מתכון לעוגה שנקראת 'ימי בנימינה' ועשויה בהשראת השיר 'ימי בנימינה' של אהוד מנור, המזוהה עם המושבה מריבת תות גינה, יבול ענבים וגבינה מקומית. ולא רק זה, גם קיבלתי פיזית עוגה מהממת ביופיה".
מישהו טעם את המאכלים?
"הצלמת נעמה לביב עברה מבית לבית לצלם את המטעמים לספר ולטענתה עלתה במהלך התהליך 5 ק"ג. אחת התושבות פופו בן חורין, גם שלחה אותה הביתה עם סיר של תבשיל חומוס וחצילים. אני לא הצטרפתי לצילומים, אבל כן שלחתי מתכון משלי לפודינג תפוזים שאני מכינה מתוצרי עץ התפוזים שיש לי בבית".
אילו עוד מתכונים נכנסו לספר?
"יש למשל מתכון למרק סרפדים, עם הסברים איך קוטפים סרפדים בעונה שלהם או מתכון של משפחת לביב שהגיעה לכאן מארצות הברית והם מאוד אהבו סלט פפאיה. שם היה אפשר למצוא בשווקים פפאיה ירוקה, פה הם התקשו למצוא, אז עכשיו הגינה שלהם מלאה בפפאיה והמתכון שהם שלחו הוא כמובן, לסלט פפאיה ירוקה. יש את התושב משה הלפמן שחי בבנימינה מאז שנת 1952, ושלח מתכון למרק אספרגוס בר, שרק בחורף מלקטים בשדות בנימינה".
התושבים שיתפו פעולה עם היוזמה?
"בהתחלה הוצאנו קול קורא והייתה דממה מוחלטת. אנשים לא כל כך הגיבו, אז התחלנו לפנות לאנשים ביוזמתנו ולאט לאט נהיה באז, אנשים התחילו לדבר על זה והגיעו מתכונים. התעקשנו שייכנסו רק מתכונים עם סיפור קטן מאחוריהם, איזה ערך מוסף, זיכרון. לכל מתכון גם מצורף שמו של המקום שאותו שולח המתכון הכי אוהב במושבה. הרבה אנשים ציינו את השדות, את השכונות שהם חיים בהן, את הספרייה, את המחצבה. פנינו לאנשים משכונות שונות ביישוב, מגילאים שונים, כדי שיהיה ייצוג נרחב. אפילו ראש המועצה איתי ויסברג שלח מתכון לסטיפאדו - תבשיל בשר יווני של סבתא שלו היוונייה".
קראו גם:
פן הלר מספרת כי היא שבעת רצון מהמוצר המוגמר. "אני נורא גאה בתוצאה הסופית, זה היה תהליך כמעט סיזיפי שחווינו. עבדתי עם שותפות נוספות: העורכת של הספר, הגרפיקאית, הצלמת. עבדנו ביחד, כולל איסוף ופניה לאנשים וזה היה תהליך שהתחיל לאט אבל קיבל תאוצה ואז זו הייתה ממש סחרחורת עם מאמץ גדול שהספר יצא בזמן. אני די בטוחה שבכל שלב שהספר היה נשלח, זה היה קורה. אני חושבת שיצא ספר יפה ויזואלית ומאוד מרגש. יש סיפורים יפים שנותנים את הריחות, המראות והטעמים של בנימינה בעושר גדול של צבעים, אנשים ומתכונים".
טלי הרדאבל שערכה והפיקה את הספר מסבירה כי ספר המתכונים המקומי הוא אסופה משובחת במיוחד של מתכונים וסיפורים המתייחסים לסביבה ולאנשים: "חלקם מתבססים על חומרי גלם שגדלים כאן, אחרים הועברו בירושה מסבתות שבישלו לאורך עשרות שנים והשאירו טעמים וריחות המעוררים געגועים, לצידם יש מתכונים עכשוויים וייחודיים, מקוריים ומעוררי תיאבון".
מנכ"לית המועצה, ניצן גרמן מחנאי שאף שלחה מתכון לספר הוסיפה :"הריחות והטעמים של בנימינה שליוו את חיינו ועדיין מלווים התכנסו לספר אחד שנערך בקפידה ושילב בין הסגנונות השונים, העליות השונות, וההיסטוריה שכל משפחה נושאת עימה. מבחינתנו זו דרך מצוינת להנציח 100 שנות התיישבות".
רוצים מתכון לעוגת "ימי בנימינה" של ערן בורקין? בבקשה
מצרכים:
- 300 גרם חמאה מומסת
- 4 ביצים גדולות
- גביע שמנת של פעם
- 300גרם סוכר
- כפית זרעי אניס
- מעט גרידת לימונים
- מעט תמצית וניל
- 350 גרם קמח תופח
- 200 גרם ענבים
מצרכים למילוי:
- גביע שמנת של פעם
- ריבה מתות גינה
אופן ההכנה:
- במיקסר בוחשים את כל מצרכי העוגה, למעט קמח וענבים. מערבבים עד לאיחוד מלא
- מוסיפים קמח ובוחשים עד שאין גושים
- מוסיפים את הענבים ובוחשים לפיזורם בבלילה
- משמנים תבנית עגולה בקוטר 24
- שופכים את הבלילה ואופים ב150 מעלות כחצי שעה או עד שקיסם יבש נשלף יבש
- מצננים היטב ופורסים לשני חצאים
- מורחים על חצי אחד גביע שמנת של פעם וריבת תות שדה, ומכסים עם החצי השני