תושבים המתגוררים ברחוב אכזיב בחדרה, המאופיין בצמודי קרקע ובצביון כפרי מתנגדים לתוכניות לבנייה רוויה שעולות לדיון בוועדה המחוזית לתכנון ובניה חיפה.

3 צפייה בגלריה
תושבים מרחוב אכזיב המתנגדים לתוכנית. "אם צריך – נגיע לבית משפט"
תושבים מרחוב אכזיב המתנגדים לתוכנית. "אם צריך – נגיע לבית משפט"
תושבים מרחוב אכזיב המתנגדים לתוכנית. "אם צריך – נגיע לבית משפט"
(צילום: אלעד גרשגורן)

כעשרים בתי אב מהרחוב בשכונת הפארק שלחו מכתב לוועדה המחוזית בבקשה לדחות את התוכניות. לטענת התושבים הן אינן עולות בקנה אחד עם תוכנית המתאר העירונית. עוד הם טוענים כי הוועדה המקומית בחדרה המליצה למחוזית לדחות את התוכניות. בכוונת התושבים לצאת למאבק נגד התוכניות, להפגין ובמידת הצורך אף לפנות לערכאות משפטיות.
מדובר בשתי תוכניות הצמודות זו לזו שהתושבים רואים בהן כתוכנית אחת מאחר והן ישנו, לטענתם, לחלוטין את אופי השכונה, יפגעו באיכות החיים יגרמו לבעיות תעבורה קשות ויסכנו את חיי ילדיהם.
תוכנית אחת ממוקמת בין רחוב אכזיב ושדרות אלכסנדר ומתפרסת על שטח של 1.1 דונם. במסגרתה, התבקש בין היתר, שינוי משש יחידות דיור לדונם ל-21 יחידות, תוספת של שלוש קומות מארבע לשבע קומות ושינוי גובה המבנה. בדיון בתוכנית במחוזית הוצגה חוות דעת של הוועדה המקומית המתנגדת לתוכנית: "התוכנית חורגת משמעותית מתוכנית המתאר ומציגה צפיפות ונפחי בניה שאינם תואמים לאופי האזור. הצפיפות המוצעת היא פי 3.5 מהמאושר בתוכנית התקפה. לאור זאת, הוועדה ממליצה על דחיית התוכנית".

3 צפייה בגלריה
ניר בן חיים. "אין לי זמן להיעלבויות ולרכילויות"
ניר בן חיים. "אין לי זמן להיעלבויות ולרכילויות"
ניר בן חיים. גם העירייה מתנגדת
(צילום: אלעד גרשגורן)

מתכנן מחוז חיפה רונן סגל כתב לוועדה המחוזית באשר לתוכנית, כי הוועדה ממליצה לצמצם את יחידות הדיור ל-16 במבנה בן ארבע קומות מעל קומת לובי אחת בגובה כולל של עד 20 מטרים.
התוכנית השנייה בחלקה סמוכה מתפרסת על פני שטח של חצי דונם. בתוכנית זו מבקשים היזמים תוספת של יחידה אחת משלוש יחידות מאושרות לארבע. מה שהכעיס את התושבים במיוחד, הייתה העובדה שמתכנן המחוז הציע, לטענתם, ללא בקשה של היזם, להגדיל לשמונה יחידות.
בהחלטת הוועדה המחוזית נכתב בעניין זה: "במהלך הישיבה עורך התוכנית הציג שתי חלופות בינוי בהתאמה לחוות דעת מתכנן המחוז. חלופה של שש יחידות וחלופה של שמונה יחידות. לאחר שהוועדה בחנה את שתי החלופות היא החליטה לקדם את התוכנית במתכונת שהוצגה על ידי עורך התוכנית בדיון בהתאם לסכמה הכוללת שמונה יחידות דיור ולהפקידה בתנאים".

הוועדה המקומית בחוות דעת: "התוכנית חורגת משמעותית מתוכנית המתאר ומציגה צפיפות ונפחי בניה שאינם תואמים לאופי האזור. הצפיפות המוצעת היא פי 3.5 מהמאושר בתוכנית התקפה. לאור זאת, הוועדה ממליצה על דחיית התוכנית"
במכתב ששלחו כעשרים בתי אב מרחוב אכזיב לוועדה המחוזית בחיפה, הביעו התושבים התנגדות לתוכניות שמבקשות להוסיף שטחי בנייה, קומות ושטחי שירות ולשנות, לטענתם, את אופי השכונה. "התוכנית מנוגדת וחורגת מתוכנית המתאר ומציעה נפח בניה גדול פי 3.5, ומתעלמת מכל היבט נופי, אדריכלי, תחבורתי וסביבתי באזור", כתבו. "בפועל, למעט המגרש המדובר ומגרש ממזרח לו, רוב פיתוחו כבר הסתיים ואוכלס. עמדתנו תואמת את חוות הדעת המקצועית של מהנדס הוועדה המקומית חדרה, שהונחה על שולחנכם וממליצה לדחות את התוכנית. אנו מבקשים מכם לדחות אותה על הסף ולא להפקידה. התוכנית חורגת מכל אמות מידה תכנוניות חוקיות, אינה מידתית או סבירה ואיננה ראויה לדיון".
ליאת שושן ברק מתגוררת ברחוב אכזיב. "האזור מתאפיין בבנייה פרטית ולמעשה יש בו שטח פנוי עם שתי חלקות", היא מסבירה. "בחלקה אחת כל החלק מצפון פנוי וממערב לו זו בנייה פרטית לחלוטין ויש כרגע שתי תוכניות בוועדה המחוזית לשטח הפנוי הזה. תוכנית אחת מתפרסת פני 1.1 דונם, שם יש בקשה של היזמים להגדיל משש יחידות דיור ל-21 יחידות. התוכנית השנייה כוללת בקשה להגדיל משלוש יחידות דיור לארבע יחידות דיור. שתי התוכניות ביחד מטרידות. שתי החלקות באותו רחוב, צמודות והאישור של כל אחת מהן ישפיע קריטית על התנועה ברחוב ועל התושבים".
שושן ברק הוסיפה: "זה רחוב שבכוונתנו לבקש שיהיה חד סטרי, כי יש בו נתיב נסיעה אחד. שתי התוכניות יחד כוללות 29 יחידות דיור, כלומר עוד 60 רכבים שכולם יצאו לרחוב אכזיב, עם הנתיב האחד, ללא מדרכות. התנועה תיתקע ותהיה סכנה להולכי רגל".
עדן קורן הגיעה לרחוב אכזיב לאחר שגרה בעבר באשדוד. "התחושה היא שילדינו יהפכו להפקר, לא יצאו מהבית", היא אומרת. "אין כאן מדרכה, אין מעבר חציה, הכביש מעגלי ואיש לא רואה אותם. זה יכול להיגמר באסון. בנינו על זה שלא יקומו מגדלים כאן כי ככה ראינו בתוכנית מתאר. בפגישה עם מהנדס העיר נדב הדר הבנו שהם המליצו לא לאשר את התוכנית. העניין הוא שתוכנית המתאר לא מחייבת. היא המלצה בלבד. אנחנו החלקה האחרונה שרכשה ברחוב, אנחנו מרגישים שעבדו עלינו בעיניים".
לדבריה, כחלק מהמאבק נגד התוכניות הופצו מודעות בכל השכונה והתושבים מתכוונים להגיע לדיון בוועדה המחוזית שייערך בתחילת חודש יולי: "בכוונתנו לארגן מחאות, נעשה רעש, נגיש התנגדויות, ערר ואם צריך - נגיע לבית משפט, כי ילדינו אינם הפקר. כבר עכשיו אני לא נותנת לילדים לצאת החוצה. אנחנו מבקשים שיפחיתו את יחידות הדיור וישנו את הכניסה לרחוב, שלא תהיה מאכזיב, שהוא רחוב פנימי קטן אלא משדרות אלכסנדר שהוא רחוב ראשי מרכזי".
גם התושב מוריס סויסה מתנגד לתוכנית. "שמענו על התוכניות באקראי", הוא אומר. "אשתי שמעה שיח של כמה חבר'ה שאמורים לשווק את הדירות והתחלנו לבדוק את העניין. ליאת שושן ברק בדקה את הנתונים ואת הדיונים בוועדות. משם הבנו שהולכים להיות שינויים שיביאו ממש אסון למקום. ככה התחלנו להתארגן ולבדוק איך נערכים להתנגד. קיימנו פגישות עם נבחרי ציבור וגם עם מהנדס העיר נדב הדר ופנינו למאבק".

3 צפייה בגלריה
עיריית חדרה. התובע טוען כי "ההתנהלות לא ראויה"
עיריית חדרה. התובע טוען כי "ההתנהלות לא ראויה"
עיריית חדרה. תומכת בתושבים
(צילום: אסף פרידמן)

לדברי התושבים הם לא ישלימו עם מגמת הציפוף הזו באזור. "הפתיע אותנו מאוד שנושא הגדלת היחידות לשמונה התגלה לנו רק לאחרונה בלי שיכולנו להביע את עמדתנו. למה זה חשוב? כי שתי החלקות בעיננו הן מאוחדות, באותו שטח פנוי מקימים עשרות יחידות בלי לחשוב מה השפעתן על רחוב", אומר אחד התושבים.
קראו גם:
גם חבר המועצה רון שגן מתנגד לתוכנית: "התוכנית הגיעה לוועדה המקומית ודחינו את ניסיון הציפוף שלה. זו תוכנית שנמצאת בקו תפר קלאסי בין צמודי קרקע לבניה רוויה עם מגבלות מסוימות ברוחב הכבישים ובתנועה ולכן צריך לנהוג בה משנה זהירות. מצד אחד היא גובלת בכביש אלכסנדר שזה כביש גדול שמסוגל לקבל נפחי תנועה גדולים, מנגד התוכנית היא שהכניסה והיציאה לחניה התת קרקעית תהיה לרחוב אכזיב שהוא צר מאוד, הולנדי, כביש עם קיבולת נמוכה ונפח נמוך מה שאנחנו קוראים כביש בהיררכיה נמוכה, והדבר הזה לא יכול להתקיים, כי התנועה שתיכנס ותצא משם תתקע את כל הרחוב שלא בנוי לטפל בתנועה הזו, בגלל רוחבו וצורתו, המעגלית. יציאה לכיוון השני לרחוב אלכסנדר לא בטוח אפשרית בגלל שמנסים להמעיט את כמות הכניסות והיציאות בכביש הזה. לכן חייבות להיות מגבלות על הציפוף, אני חושב שהתייחס לכך גם מתכנן המחוז שהמליץ ליזם להקטין סדר גודל של 40 אחוז בנפח הדירות שהוא מבקש. אני מאוד שמח לסייע לתושבי הרחוב כי אני חושב שמאבקם צודק, תוך שהם מכירים בלגיטימיות של מרקמי תפר להיות קצת יותר צפופים, מאשר בתים צמודי קרקע".
מהעירייה נמסר: "המלצת הועדה המקומית לתכנון ובנייה כוללת בינוי בצפיפות נמוכה. בכוונת העירייה להתנגד לתוכנית כפי שמקודמת כעת בוועדה המחוזית".