הוועדה המחוזית חיפה אישרה בקשה להקמת תחנת כוח לייצור עצמי, שהגישה חברה הממוקמת באזור התעשיה הדרומי בקיסריה, סמוך לשכונות המערביות של פרדס חנה-כרכור.
זאת, למרות התנגדויות של המשרד להגנת הסביבה, מועצת פרדס חנה-כרכור, איגוד ערים לאיכות הסביבה שרון-כרמל ולמורת רוחם של תושבי האזור.
עול אנרגטי
מדובר בבשורה מאכזבת לתושבים, שכבר כעת מוטרדים מריבוי התשתיות המזהמות באזור ומהחריגות מחוק אוויר נקי ביישוביהם. פורום התושבים האזורי לאיכות הסביבה שרון כרמל בראשות ארז אריאב שיגר מכתב לראש מועצת פרדס חנה-כרכור, הגר פרי יגור, בו דרש שהמועצה תעשה כל שביכולתה בכדי לערער על ההחלטה. במקביל, במועצה, התקיימה ביום ראשון ישיבת חירום של הוועדה לאיכות הסביבה פרדס חנה-כרכור, בראשות חבר המועצה עו"ד אביעד סיני ובנוכחות הציבור.
"מאוד הופתענו מההחלטה", אומר עו"ד סיני, "מכיוון שהוועדה די תמכה בטענה שלנו לאורך הדיון, לכן לא ברור לנו למה בסופו של דבר התקבלה החלטה שהיא בניגוד למה שנאמר בדיון. לגופו של עניין, צערי, האזור כולו הופך להיות 'המצבר והמטען' של מדינת ישראל. אנחנו בעד שיוקמו תחנות כוח ושדות פוטו וולטאים לקידום מקורות אנרגיה חלופיים, אבל לא יכול להיות שכול זה ירוכז באזור חדרה-פרדס חנה רבתי. למה דווקא לרכז את כל תשתיות האנרגיה והעול האנרגטי של כל המדינה באזור אחד? שיפזרו את זה בכל הארץ. תושבי האזור משלמים מס מספיק גבוה בבריאותם עם 'אורות רבין'. לא הגיוני שבמתחם של כמה קילומטרים בודדים ישימו את כל התשתיות של המדינה".
סיני הוסיף כי בדיון החירום שהתקיים השבוע, נשמעו רחשי לב הציבור בנדון. "אנו גם קוראים לחברה לפיתוח קיסריה, שאנחנו שכנים, ולומר לה שאם משיקולים כלכליים היא מבקשת לפגוע בבריאותנו יהיו לכך משמעויות", אומר סיני. "פארק התעשייה קיסריה קרוב יותר לפרדס חנה מאשר לקיסריה. ואם התחנה אינה בעייתית שיתכבדו ויקימו אותה בתוך קיסריה".
מועצת פרדס חנה הודיעה כי היא מתנגדת למיזם. "עם היוודע האישור שניתן על ידי הוועדה המחוזית למתקן, הנחתה ראש המועצה, הגר פרי יגור, את היועץ המשפטי להגשת עתירה משפטית נגד הקמת תחנת הכוח באזור התעשיה הדרומי בקיסריה, זאת, במטרה לבטל את ההחלטה", נמסר. "הקמת מתקן בהיקף של 4.9 מגה-וואט כשהיקף הייצור כתחנת כוח מוגדר מעל 5 מגה-וואט הינה זלזול בתושבים וזריית חול בעיניים. בכוונת המועצה לפעול בכול האמצעים לביטול החלטה זו".
אוויר נקי?
כזכור, הרשויות המקומיות באזור, איגוד ערים לאיכות הסביבה שרון כרמל ופורום התושבים מנסים להילחם בזיהום האוויר באזור, הנובע מריבוי תשתיות באזור חדרה. בכלל זה תחנת הכוח אורות רבין והיחידות הפחמיות בה 1-4, תשתיות גז, תחנת כוח opc1 כשבקנה תוכניות למפעלים נוספים כמו opc2 ותחנת כוח במתחם הווילג' מול החוף לייצור עצמי. לכן לא מפתיע שהתושבים חרדים מהקמת של עוד תחנה ומזיהום האוויר ההולך ומתגבר שגורם, לדבריהם, לתחלואה ולתמותה.
במכתב ששיגר פורום התושבים לאיכות הסביבה שרון כרמל, בראשות ארז אריאב, לראש מועצת פרדס חנה כרכור הגר פרי יגור, כתב: "אבקש להפנות את תשומת ליבך לנייר העמדה של המשרד להגנת הסביבה מאוגוסט 2019 שבו הוא מתנגד להקמת מרכזי אנרגיה קטנים בשכונות מגורים חדשות ובסמוך להם לאספקה עצמית של חשמל בעיקר משיקולי זיהום אוויר, אך גם משיקולי רעש", כתב אריאב וציטט מנייר העמדה, "'הקמת מרכזי אנרגיה בלב שכונות מגורים ומבנים רבי קומות עלולה להביא לפגיעה חמורה בבריאותם של אלפי אנשים שיהיו חשופים לזיהום הנפלט מארובות המתקנים, הכולל חלקיקים שגורמים לתחלואה ולתמותה מוקדמת'".
עוד הוסיף אריאב כי התושבים חוששים מתקדים: "כבר היום האזור כולו בחריגות מחוק אוויר נקי, על פי, משרד הבריאות ו-ועדת הפנים ואיכות הסביבה מאוקטובר 2021 לאור שלל המזהמים והתשתיות הלאומיות באזור. לכן כל תשתית 'פולטת' נוספת כגון תחנת כוח במתחם זה מוסיפה לחריגה הקיימת. לאור החלטת הוועדה קיים חשש שהתחנה המדוברת תקבל אישור להגדלה משמעותית עם השנים ותהפוך למגה תחנה, כדוגמת OPC1 בחדרה שמטרתה העיקרית הייתה לשרת את מפעלי הנייר ובמהלך השנים נעשה ניסיון להגדילה פי 6 בכדי לשרת את מדינת תל אביב. חשש נוסף הוא שלאור התקדים, חברות ומפעלים נוספים באזור התעשיה, יקדמו אף הם הקמת תחנת כוח".
מה החליטה הוועדה?
חברה הממוקמת באזור תעשיה דרומי בקיסריה הגישה את הבקשה לאישור מתקן לייצור חשמל. על פי החלטת הוועדה המחוזית בקשה להיתר קודם לתוכנית זו נדונה בעבר ונדחתה. הבקשה נידונה שוב אחרי שהוכן סקר סביבתי מעודכן מחודש מאי 2022. מתקן האנרגיה, צפוי לקום בסמיכות למבני מגורים ומשרדים. בינו לבין מבני המגורים הקרובים קיים מרחק של 900 מטרים ומסילת רכבת פעילה. מסקנות מבצעי הסקר ממאי 2022 היו כי "נמצא כי המתקן העתידי לא יגרום לחריגות מערכי הסביבה וריכוז כל המזהמים יעמוד בדרישות חוק אוויר נקי".
עמדת המשרד להגנת הסביבה ואיגוד ערים לאיכות הסביבה גרסה כי באזור חדרה וסביבתה קיימים מקורות פליטה רבים המביאים לערכים גבוליים באיכות האוויר. עוד הבהירו, כי באזור חדרה מערכת כבישים ארציים ואזורים ענפה שמביאה לתוספת פליטות מזהמים.
טיעון נוסף דיבר על המגמה להכניס שימושים רגישים לאזור התעשיה קיסריה כמו גני ילדים ומעונות יום וכי מתקן אנרגיה עלול לחשוף אוכלוסייה רגישה זו לרמות זיהום משמעותיות.
למרות ההתנגדויות כאמור, הוועדה המחוזית התירה את הקמת המתקן ובהחלטה נכתב בין היתר: "מנספח הסביבה שצורף לבקשה ניתן ללמוד שמדובר בפרוייקט קטן, שתרומתו האנרגטית שולית והפגיעה הסביבתית שלו זניחה.. ובכל מקרה אינו חורג מהערכים שנקבעו בתקנות".
תגובות
מהחברה לפיתוח קיסריה נמסר: "החברה גאה בכך שפארק העסקים הינו פארק השם בחזית העשייה את הדאגה לאיכות הסביבה. בשנים האחרונות, אנו עדים לכך שגם המפעלים והעסקים הפרטיים בפארק מאמצים גישה סביבתית זו ופועלים באופן זה בבחינת מעשים ולא סיסמאות. ביחס לשאלה, הרי שלחברה אין סמכויות רישוי ואלו נתונות אך ורק לגורמים המוסמכים כגון הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה חיפה"
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "המשרד מתנגד לקידום הבקשה של חברת מוצרי שלם בע"מ להוספת מתקן לייצור חשמל בפארק תעשיה קיסריה. על כן, העביר המשרד את חוות דעתו לרשות הרישוי של הוועדה המחוזית בצירוף דרישות נוספות להגשת מסמכים סביבתיים בנדון. למרות זאת, הוועדה המחוזית דחתה את עמדת המשרד המתנגדת להקמת תחנת כוח קטנה ולא יעילה אנרגטית, וקיבלה את בקשת היזם במלואה".
קראו גם:
מאיגוד ערים לאיכות הסביבה נמסר: "עמדת האיגוד כפי שהוגשה והוצגה בוועדה המחוזית לתכנון ובניה חיפה היא כי הוא מתנגד להקמת מתקן לייצור חשמל באזור התעשייה של קיסריה, שהגיש היזם. עמדה זו תואמת את המדיניות הסביבתית של האיגוד המתנגד להקמת כל מתקן לייצור חשמל מגז טבעי שאינו מחליף מתקן קיים, וזאת לאור ריבוי מקורות הפליטה המשמעותיים - תחנות הכוח אורות רבין, חגית OPC ואסדת לוויתן ומתקנים מקומיים רבים נוספים במפעלי תעשייה הפועלים במרחב האיגוד. האיגוד קיבל לאחרונה את החלטת הועדה המחוזית בנושא. אנשי המקצוע ילמדו את ההחלטה ובהתאם לכך נציג את עמדתנו".