"זו החלטה דורסנית, נהפוך להיות פח האשפה והחצר האחורית של המדינה". כך אומר השבוע ארז אריאב מפרדס חנה־כרכור בתגובה להחלטת הוועדה לתשתיות לאומיות (הות"ל) ביום שני השבוע שאישרה את הקמתן של שלוש תחנות כוח בארץ: בראש העין, באשקלון ובחדרה. כעת עוברת ההחלטה לאישור הממשלה. אריאב, שעמד בראש מטה המחאה נגד הקמת התחנה, מבהיר כי המלחמה לא תמה.
1 צפייה בגלריה
מחאה נגד הקמת תחנת הכוח
מחאה נגד הקמת תחנת הכוח
מחאה נגד הקמת תחנת הכוח
(צילום: אלעד גרשגורן)
קראו עוד:
תחנת הכוח opc2 שאושרה לקום בחדרה, עוררה התנגדויות בקרב תושבי המקום, הרשויות באזור ואיגוד ערים לאיכות הסביבה שרון כרמל מהרגע הראשון מסיבות רבות ובתוכן פגיעה באיכות סביבה, זיהום אוויר, ריבוי תשתיות באזור, פגיעה בחי ובצומח, והעובדה שהתחנה לא תשרת את תושבי האזור.

לא נכנעים

"מטה המאבק המהווה את חוד החנית למלחמה בהקמת התחנה קיבל בצער רב את ההחלטה של מליאת הות"ל", אומר אריאב, "לצערנו הרב, על אף ההתנגדויות של המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות, ועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת, איגוד ערים לאכות הסביבה שרון כרמל והתנגדויות של מאות בתי אב, בחר הות"ל לאשר את ההקמתה (תת"ל 20 ב'). זאת למרות שכבר היום האזור סובל מחריגות 'אוויר נקי' לנוכח שלל התשתיות הלאומיות באזור (תחנת כוח אורות רבין, מתקני התפלה, אסדת הגז) ולזה יש להוסיף את הרצון להעתיק את שדה התעופה מהרצליה למזרח חדרה ואת רצון בעלי מאגר לוויתן לאחסן קונדנסנטים במתחם אורות רבין בחדרה".
עוד אמר: "אנו עדים למצב אסורדי בו חדרה והאזור מקבלים 'אישור' מהות"ל להפוך לפח האשפה והחצר האחורית של המדינה בכל הנוגע לתשתיות לאומיות, וזאת כשבפועל תחנת הכוח לא הולכת כלל לשרת את תושבי האזור. מטה המאבק בראשותי ימשיך לפעול להוריד מסדר היום את התוכנית המדוברת ומתכנן להיפגש עם כמה שיותר שרים ולשכנעם לפסול את התוכנית. במקביל, אנו בוחנים את האפשרויות המשפטיות העומדות לפנינו".
גם איגוד ערים לאיכות הסביבה שרון כרמל הבטיח כי המלחמה לא תמה בהחלטת הות"ל: "האיגוד ייאבק כנגד החלטת הות"ל במישור המקצועי והציבורי, חוות הדעת שהגשנו קובעת בפירוש שהקמת התחנה תגרום לפגיעה משמעותית באיכות הסביבה וחיי התושבים. לחוות הדעת שותפות 18 רשויות וכ־750 אלף תושבים. יש לפעול להקמה ולביסוס אנרגיות מתחדשות במרחב האיגוד ולא להקים תחנות כוח חדשות".
בדיון הקריטי של הות"ל נידונו מספר תחנות כוח שצפויות לקום ברחבי הארץ ובכלל זה בתוכנית תת"ל 20 ב', תחנת כוח 0pc2 חדרה. בתום הדיונים הספציפיים בעניינה של כול תחנת כוח בנפרד, התקיים דיון בנושא כל תחנות הכוח, באישור התוכניות והעברתם לאישור הממשלה. בתומו נודע כי הוועדה אישרה הקמה של שלוש תחנות כוח וכאמור חדרה בתוכן.

"גם גז מזהם"

אלי מלכה, תושב שכונת יצחק, לא מבין איך ההקמה אושרה: "אני מרגיש את הפיח של אורות רבין יום יום, את האבק השחור אנחנו חווים בעוצמות משתנות, תלוי בכיוון הרוח. מאכזב מאד שהמדינה מביאה עלינו עוד תחנת כוח, כי לאיזה טייקון זה נוח. יש פה השפעה מיידית על הבריאות שלנו, ביתי הקטנה למשל משתעלת כבר חודש וחצי והמדד שלנו לזיהום זה כפות הרגליים השחורות. אנחנו שוטפים את המרפסת, מוציאים פיח שחור מהרצפה ואחרי חצי שעה שוב אותו דבר, וזה הפחם שאנו נושמים. הנקודות השחורות האלו על הכביסה, הריחות, כאילו בריאות התושבים לא חשובה, העיקר שיהיה חשמל לתל אביב. לא די שאנו גרים בצמוד לאורות רבין שנחשבת למפעל המזהם ביותר בארץ".
חיליק מדור חיים, תושב שכונת נווה חיים: "הם מדברים על גז לתחנה החדשה אבל שוכחים שגם גז מזהם, מקדמים בנייה בשכונת חפציבה (צמודה לאורות רבין) אבל מי יגור שם? בעיית זיהום האוויר מאורות רבין היא לא כזו שרואים מיידית בעיניים מבחינה בריאותית. האבק מצטבר במערכת הנשימה ומשפיע על כלי הדם, וזה ממש אסון טבע. בכל העולם המתקדם מרחיקים תחנות כוח עשרות קילומטרים מיישובים, אז מה פתאום עוד תחנת כוח בלב חדרה? איזה הגיון יש בזה? ועוד בשביל להוליך חשמל לאזור תל אביב".
מירה שפושניק תושבת שכונת האוצר: "הכול שחור בפרגולה שלנו, אבק שחור על הרצפה, ואת זה אנו נושמים כבר 30 שנה. אז אם לא די לנו בתחנת הכוח המזהמת, ובתחנת opc1 ליד הבית, אז עכשיו גם 400 מטר מאיתנו רוצים להקים את opc2. שרת האנרגיה, החליטה שירחיבו היכן שכבר יש תחנות קיימות אז עכשיו יחד עם התחנה החדשה יהיה לנו 1000 מגה וואט סמוך לבית. יש לכך גם השלכות כלכליות כי ערך הדירות ירד כאן ובעיר. העירייה מחלקת עוד היתרי בניה ואני תוהה מי יבוא לגור כאן?".הות"ל הסבירה את החלטתה: "במסגרת ההערכות האנרגטית של מדינת ישראל לשנת 2040 אישרה הות"ל 3 תחנות כוח בגז טבעי שייתנו מענה לגידול בצריכה באזור מטרופולין גוש דן.
"התחנות משלימות את המלאי התכנוני הנדרש לשם הבטחת תפקוד משק החשמל והן ישמשו עתודה תכנונית נוספת למלאי הקיים", נמסר, "תחנות הכוח נבחרו בהתאם לקריטריונים שקבעה המועצה הארצית לתכנון ובניה ביום 10.11.20 לפיהם התוכניות שיקודמו יעמדו בתנאים הבאים: קרבה לאזורי הצריכה, תוך צמצום רשות ההולכה, העדפה לתכנון תוספת יחידות ייצור שתיעשה באמצעות שדרוג או הרחבה של אתרים קיימים, מתן עדיפות לקליטה של אנרגיה מתחדשת ברשת ההולכה, העדפה ליחידות ייצור שאותן ניתן להקים בטכנולוגיה מיטבית".

הנסיונות לעצור

יש לציין כי גם השבועות שקדמו לדיון, היו סוערים ומלאי לחצים, חוות דעת ודעות, לכאן ולכאן. במסגרת זו נשלחה לחברי הות"ל גם חוות דעת מהחברה הממשלתית נגה (ניהול המערכת) שהמנדט שלה הוא ניהול תכנון ופיתוח מערכת החשמל בישראל ובה המליצה כי הקו המנחה בהחלטה על מיקומן של תחנות הכוח הבאות שיוקמו בארץ יהיה קרבתן למרכז הארץ. עמדה שסותרת את זו של משרד האנרגיה לפיה יש להרחיב דווקא תחנות קיימות.
איגוד ערים לאיכות הסביבה שרון כרמל ו־18 רשויות שתחת חסותו בנושאי סביבה, שיגרו מכתב לשרת האנרגיה קארין אלהרר ושרת הפנים איילת שקד ובו הבעת התנגדות נחרצת להקמת 0pc2 בחדרה ודרישה לביטולה. על המכתב חתמו בין היתר המועצה האזורית חוף הכרמל, עיריית חדרה, עיריית נתניה, אור עקיבא, באקה אל גרבייה, כפר יונה ועוד.
במכתבם הבהירו גם, כי באי הוודאות בעניין אורות רבין בחדרה, יש בכדי למנוע הקמת תחנת כוח נוספת בעיר. כאמור כלל הטיעונים נשמעו ונקראו, אולם בכל זאת החליטה הות"ל לאשר את הקמת 0pc2. כעת, תולים תושבי האזור את יהבם בממשלה ומקווים שלא תאשר את התוכנית.
עיריית חדרה: "העירייה מצרה על ההחלטה להמליץ על הקמת התחנה בחדרה ומאמינה שממשלת ישראל, שהיא הגוף המחליט, לא תאשר אותה".
יזם 0pc2 לא הגיב לכתבה.
לעדכונים: חדשות חדרה